ANTE CIZMIC Cropix
REDIZAJN VATRENIH

‘Promjena mora biti, više ne možemo ovako. Znam koja dva igrača mogu biti nositelji nove Hrvatske‘

Petar Šegrt prokomentirao je za Jutarnji list utakmicu protiv Italije
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 26. lipanj 2024. 12:54

Talijani su imali sreće i sudac im je pomogao, ali ne možemo reći da se takav ishod dogodio isključivo zbog toga. Moramo biti realni i reći da je ključna bila naša utakmica s Albanijom. S druge strane telefonske veze tako je govorio Petar Šegrt, zbrajajući dojmove jutro nakon bolnog remija protiv Spallettijeve momčadi.

Hrvatski nogometni stručnjak prokomentirao je za Jutarnji list utakmicu koja će na "hard disku" nacionalne memorije biti pohranjena u istu mapu kao i ona protiv Turske 2008., odnosno Španjolske 2012. te Portugala 2016.

I mi smo imali sreće

- Jako smo dobro počeli, radili smo pritisak na Talijane i imali kontrolu. Iako smo dobro otvorili utakmicu, mogli smo primiti i gol, no Livaković nas je spasio nevjerojatnim obranama. U drugom dijelu napravili smo izmjene i pojačali pritisak te do vodstva došli zasluženo. Koliko mi je bilo žao kad Modrić nije pogodio s bijele točke, toliko sam bio sretan kad je zabio gol minutu nakon toga - istaknuo je bivši izbornik Tadžikistana pa nastavio:

- U završnici su nas pritiskali, imali smo i malo sreće da nismo primili gol za 1-1, a taman kad smo svi mislili da je priča gotova, sudac je pokazao osam minuta nadoknade, što je neobjašnjivo. Nakon toga smo, u posljednjim sekundama, primili taj gol. Možda je trebalo ići agresivnije, prekinuti njihovu akciju, no sada je gotovo. Srce me boli zbog Modrića, ako je to doista bila njegova zadnja utakmica za reprezentaciju.

image

Petar Šegrt

CAO CAN/XINHUA NEWS/PROFIMEDIA

Ponovno smo primili gol u posljednjim trenucima. Gdje treba tražiti uzroke takvog epiloga?

- Godinama smo imali sreće, a u ove dvije utakmice te sreće nije bilo. Protiv Albanije smo naivno dobili gol, dok je ovaj od Talijana bio dobro izigran. Ne bih rekao da je uzrok pad koncentracije ili psihofizička nepripremljenost, jednostavno moramo prihvatiti da nismo imali dozu sreće koja nas je pratila prethodnih godina - rekao nam je 58-godišnji Đurđevčanin pa valorizirao "operaciju Euro" iz hrvatske perspektive:

- Rezultat je neuspjeh, oko toga nema diskusije. Moramo ipak reći da smo doživjeli mnogo lijepih trenutaka s ovom reprezentacijom, odnosno s Dalićem, i ja sam im zahvalan na tome. Sada, međutim, moramo gledati naprijed i početi sa smjenom generacije.

Budućnost reprezentacije

Kada pogledamo naprijed, na obzoru se pojavljuju brojna pitanja. Što će biti s kapetanom Modrićem? Kakva je budućnost pred "vatrenima"?

- Nisam siguran je li ovo bila Lukina posljednja utakmica. Volio bih da si uzme vremena i razmisli, a onda donese odluku. Ako se oprosti od reprezentacije, bit će to jako teško za sve nas, no znali smo da će taj dan jednom morati doći, i mi ga moramo dočekati spremni - ustvrdio je Šegrt pa se zaključno okrenuo mladim "lavovima":

- Vjerujem u naše mlade, jako su dobri, moramo im dati povjerenje i na njima graditi budućnost. Nakon Eura moramo vidjeti tko od starijih još želi igrati, početi sa smjenom generacije i složiti novu reprezentaciju. Trebali bismo možda malo promijeniti i stil igre, a to možemo samo s novim igračima. Moramo se nastavljati kvalificirati na europska i svjetska prvenstva. Za talent se ne brinem, imamo nekih drugih problema, ali talent nije jedan od njih. Radio sam smjenu generacije u četiri različite reprezentacije i znam da to mora krenuti od saveza. Izbornik ne može sam, mora imati podršku saveza, a i cijela nacija mora biti svjesna da je to nužno provesti. Mora biti promjena, više ne možemo ovako.

Baturina i Sučić kao budući nositelji igre

Šegrt je u više navrata naglasio kako moramo složiti "novu" reprezentaciju, a nas je zanimalo koga vidi kao potencijalne nositelje igre redizajnirane selekcije.

- Baturina i Sučić 100% mogu biti nositelji nove reprezentacije, obojica mi se jako sviđaju kao igrači, imaju ogroman potencijal i mogu biti naša snaga za budućnost. Gvardiol je, nadalje, strašan igrač, Livaković je klasa, Budimir još uvijek može pomoći, treba vidjeti što će biti s Kovačićem... - rekao je naš sugovornik pa zaključio:

- Ključno je pronaći optimalnu kombinaciju mlađih i iskusnijih igrača. Španjolci daju priliku igračima od 16-17 godina, i mi moramo sve više mladih igrača priključivati reprezentaciji. Moramo im dati priliku da igraju, čak i ako to ne bude najbolje funkcioniralo u početku.

Linker
26. lipanj 2024 12:54