Armando Broja

 KENZO TRIBOUILLARD Afp
BESNIK PRENGA ZA SN

Slavni Albanac Vatrene upozorio na jednog igrača: ‘Brži je od Šutala i Pongračića, može im pobjeći‘

‘Hrvatska mora igrati mnogo bolje nego protiv Španjolske ako želi dobiti Albaniju‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 18. lipanj 2024. 14:14

Besnik Prenga (55) jedan je od najpoznatijih Albanaca u hrvatskom nogometu. Nekad albanski reprezentativac, potom trener, a sada i skaut u Lokomotivi, ima izvrstan uvid u odnos snaga hrvatske i albanske reprezentacije. Bio je Prenga i dio Dinama, došao je svojevremeno na poziv Otta Barića, ali odigrao je samo jednu utakmicu za Modre, u Kupu. Zato je brzo iz Maksimira otišao u Maccabi Petah Tikvu.

Kad danas bilo koji igrač s albanskom putovnicom stigne u Lokose, znajte da je taj posao napravio Prenga. Uzunija, Kastratija, Mersinaja, Cokaja, Tucija, Kallakua, sva ta imena je Besnik Prenga s vremenom parkirao u Lokomotivu. Doveo je i Arbëra Hoxhu, današnjeg igrača Dinama i albanskog reprezentativca, samo što se tada Hoxha nije snašao u Lokosima.

Naravno da je gledao utakmice Španjolska - Hrvatska i Italija - Albanija. Bio je, štoviše, i gost na albanskoj televiziji.

- Albanija je izgubila od Italije, ali držim da je ostavila jako dobar dojam. Na kraju smo mogli i do poravnanja. Veliki plus za Albaniju jest što se igra u Njemačkoj, stadioni su sedamdeset posto ispunjeni našim navijačima. Ova reprezentacija na čelu s izbornikom Sylvinhom je dobra, nije to kao nekad, u rosteru je deset igrača koji igraju u Italiji. Mislim da se to moglo zamijetiti na utakmici s Talijanima. Zabili smo gol nakon 23 sekunde, šteta što su Talijani zabili dva brza gola - kaže nam Prenga u uvodu.

Znamo, u srijedu Hrvatska i Albanija igraju svoju utakmicu godine jer bi očito mogla biti ključna kad se radi o prolasku skupine. Jedni i drugi poraženi su na startu, jasno jest što znači ogled Dalićeve i Sylvinhove družine.

- Slažem se u potpunosti da je ta utakmica možda ključ za Hrvatsku i Albaniju, da bi mogla odlučiti tko će ostati na Euru, a tko će pakirati kofere za put kući. I držim da Hrvatska ima mnogo veće šanse za pobjedu. Navijam za Albaniju, naravno, ali ne pada mi ništa na pamet što bi se trebalo dogoditi da Dalićeva vrsta ne upiše pobjedu.

Previsok rezultat

Pitamo ga na čemu temelji svoje razmišljanje, s obzirom na to da su Vatreni baš razočarali na utakmici s La Rojom.

- Da, Hrvatska je uvjerljivo poražena od Španjolske. Ipak, držim da je konačni rezultat previsok, nije baš 3:0 realan odnos što smo vidjeli na terenu. Dalićeva vrsta ima jednu bitnu prednost u odnosu na Albaniju, naučila je igrati takve važne turnirske utakmice, koliko ih je samo odigrala i - pobijedila. To je velika prednost, a isto tako Hrvatska ima bolje individualce. Albanija nema takve klase.

Iako predviđa uspjeh Hrvatske, Prenga će napomenuti.

- Ovo što pričam o Hrvatskoj i Albaniji jest realno stanje stvari. No, isto tako predviđam da bi utakmica mogla biti jako opasna za favorizirane Vatrene. Jer, mnogi reprezentativci Albanije su jako brzi, puni energije. Mogu kazati da smo mi kao narod brži od Hrvata. Albanija je i agresivna, čvrsta, prepuna ogromnog motiva. Protiv Hrvatske će sve ostaviti na terenu, u to uopće ne trebate sumnjati. Ja se zaista nadam da bi Albanija mogla napraviti iznenađenje, ali kad stvari postavite slijedom logike, mislim da će utakmicu u srijedu dobiti Hrvatska.

Dodat će i ovo...

- Naravno, mislim da se to podrazumijeva, Hrvatska mora igrati mnogo bolje nego protiv Španjolske ako želi dobiti Albaniju. Morat će imati mnogo više energije i odlučnosti, čvrstine, budući da ćemo mi sve to sigurno imati. Ima tu još jedna stvar koja je vezana za hrvatsku reprezentaciju - Vatreni znaju odigrati loših utakmica, kakva je bila ova protiv Španjolske, ali onda se naglo u sljedećoj utakmici predstave u nekom posve novom, sjajnom izdanju, koje nema veze s onim prethodnim slabim izdanjem. To su odlike velikih momčadi, a Hrvatska to jest.

Želio je dodati još nešto...

- Vidim da se stalno provlači kroz medije da Albanija ima poseban nacionalni naboj, da svi reprezentativci igraju gotovo fanatično kad odjenu reprezentativni dres. To jest apsolutno točno, ali isti takav naboj ima i Hrvatska. Čak i da naboj nije isti, a jest, koliko god mi “ginuli” na terenu, individualna kvaliteta Hrvatske jest svjetska razina. No, ponovno želim istaknuti, iako sve preteže na hrvatsku stranu, bit će to utakmica koja će biti teška, zahtjevna za jedne i druge. I da, kad sam pričao s albanskim ljubiteljima nogometa, oni se nadaju da mogu poraziti Hrvatsku. Što je jasno ljudski, treba uvijek vjerovati...

Chelseajeva škola

Za kraj je spomenuo nešto zanimljivo:

- Armando Broja! On je jako moćni napadač i bit će jako neugodan za hrvatsku obranu. Posebno za hrvatske stopere, Šutala i Pongračića. On je brži od oba hrvatska stopera, može im pobjeći kao što je pobjegao Morata. Prošao je školu Chelseaja, baš je jako dobar i iznimno brz igrač. Naravno, ne znam hoće li se Dalić odlučiti da i protiv Albanije igraju na stoperskim pozicijama Šutalo i Pongračić, možda će nešto mijenjati. Ali, bez obzira na eventualne promjene, Broja će biti najveći adut Albanije i definitivno najveća opasnost za Hrvatsku - zaključio je Besnik Prenga.

Linker
18. lipanj 2024 20:15