Pedri je postogao dva gola

 JAIME REINA Afp
PET DANA DO OKRŠAJA

Španjolci oprezni zbog Vatrenih: ‘Znamo potencijal Hrvata. Upali smo u najgoru skupinu‘

Španjolski mediji najviše razloga za zadovoljstvo vide u odličnoj igri Pedrija
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 10. lipanj 2024. 09:25

Sigurna i uvjerljiva pobjeda protiv Sjeverne Irske (5:1) u Palma de Mallorci izmamila je osmijehe na lica navijača Španjolske. U posljednjoj provjeri uoči otvaranja Europskog prvenstva s Hrvatskom, Furija je bila razigrana i efikasna, a španjolski novinari posebno naglašavaju važnost povratka mladog fantasiste Pedrija Gonzalesa.

Ovaj 21-godišnji veznjak Barcelone oporavio se od dugotrajne ozljede te u razbijanju Sjevernih Iraca sudjelovao s dva pogotka. Po jednom su gostujuću mrežu zatresli Alvaro Morata, Fabian Ruiz i Mikel Oyarzabal.

Inače, Pedriju su to bila prva dva pogotka za Španjolsku, a ostvario ih je u 20. nastupu za nacionalnu momčad.

- Jako sam zadovoljan igrom i debitantskim golovima. Već sam i ranije želio zabiti, sad se ostvarilo. Nije bilo lako ove sezone, mučile su me ozljede, ali dosta sam radio i sad se veselim početku Europskog prvenstva. Ozljede su najgora stvar u nogometu. No, vidjelo se da je ozljeda iza mene, tjelesno se osjećam jako dobro – rekao je Pedri.

Izbornika Luisa de la Fuentea dobro poznaje i iz mlađih selekcija.

- S njim imam odnos pun povjerenja još od Olimpijskih igara i iz U21 reprezentacije i jako sam mu zahvalan jer mi daje energiju da se vratim jači. Ozljeda je prošlost, vidjeli smo već, puno sam radio i sve je to iza mene. De la Fuente me zvao nekoliko puta, uvijek mi je govorio da budem miran i to me jako ohrabruje.

Španjolska je čak 72 pogotka u nizu postigla unutar kaznenog prostora, Pedri je u subotu prekinuo tu tradiciju.

- Vrlo sam sretan što sam prekinuo taj niz golom izvan šesnaesterca. Morali smo pokušati tako, posebno sa suparnicima koji se zatvaraju braneći se pred svojim vratima.

image

Luis de la Fuente

JAIME REINA Afp

Na kraju je Pedri odgovorio na pitanje može li Španjolska proći polufinale Europskog prvenstva.

- Idemo na sve! Svaki put kad igram želim pobijediti i dat ćemo sve, ali utakmicu po utakmicu. Nico [Williams] i Lamine [Yamal] daju nam okomitost i vertikalnost i vrlo je ugodno igrati s njima – zaključio je Pedri.

Iz početne postave Španjolske moglo se naslutiti što izbornik Luis de la Fuente priprema za ogled s Hrvatskom u Berlinu. Na vratima je bio Simon, u obrani Navas, Fernandez, Le Normand i Cucurella, u vezi Rodri, Ruiz i Pedri, a u napadu Yamal, Morata i Williams. Još su zaigrali Carvajal, Grimaldo, Laporte, Oyarzabal, Merino i Joselu, a španjolski novinari ističu kako su Carvajal, Laporte i Olmo u najužem izboru za udarnu postavu.

De la Fuente nije skrivao zadovoljstvo igrom svoje momčadi na individualnom i kolektivnom planu u dvije prijateljske utakmice s lakšim suparnicima. Prije testa sa Sjevernom Irskom, Furija je razbila i Andoru (5:0).

- Jako smo sretni s tim prijateljskim utakmicama. Ove su nam utakmice donijele puno, najviše na osobnoj razini. Slavimo to što su nam se ispunila očekivanja uoči početka ove akcije. Mislim da je za sve dobro da ima puno konkurencije, igrači znaju da je to dobro za momčad – podvukao je španjolski izbornik.

Najavio je i subotnji ogled s Hrvatskom na otvaranju europske smotre.

- Znamo potencijal kojeg Hrvati imaju, ali mi moramo igrati našu igru i nametnuti naš stil. Mislim da su svi naši igrači svježi, u najboljem stanju, te gladni i željni natjecati se na vrhunskoj razini – kazao je De la Fuente.

Prokomentirao je i Pedrijev povratak.

- Ne znamo koja je njegova najbolja verzija jer je tako dobar... Treneri mogu utjecati na samopouzdanje igrača, ali igrali su ti koji moraju napraviti iskorak.

Barcin dragulj zaigrao je na poziciji desetke.

- Želimo da igra bliže kaznenom prostoru, između linija, da koristi prednost završnog pasa. Vjerujemo da možemo puno dobiti od njega – otkrio je španjolski izbornik svoje zamisli.

image
JAIME REINA Afp

Santi Nola, kolumnist Mundo Deportiva, ističe kako se neki zaključci mogu izvesti unatoč suparniku koji nije bio konzistentan. Napominje kako su Williams i Yamal izvrsno odigrali na krilnim pozicijama u napadu, te da će Yamal uz Carvajala kao startera moći još više ‘otvoriti svoju poziciju‘.

‘‘Ofenzivna igra ove momčadi je vrlo jaka na krilima. Pedri ili Ruiz također mogu iskoristiti prednost te igre dolascima iz sredine koji mogu završiti pogotkom‘‘, piše Nola i dodaje kako De la Fuente preferira igru s dvojicom defenzivnih veznih, Rodrijem i Ruizom.

Napominje kako je moguće da će bekovi biti Carvajal i Grimaldo, stoperi Le Normand i Laporte, a u napadu na krilima Williams i Lamine uz mogućnost nastupa Morate, Oyarzabala ili Olma na poziciji devetke.

‘‘Izbornik će odlučiti na temelju forme pojedinaca i profila suparnika, ali ukupan dojam ove reprezentacije je dobar. Upali su u najgoru skupinu s Hrvatskom i Italijom, ali su solidna momčad koja zna za što igra te uz Francusku spadaju među favorite Europskog prvenstva‘‘, ističe novinar Mundo Deportiva.

Linker
10. lipanj 2024 09:25