RONNY HARTMANN Afp
UTAKMICA ODLUKE

‘Talijani su fizički spremniji od Hrvata, ali Vatreni, kad su pravi, mogu satrati i Brazil i Argentinu‘

Evo što kažu Vatreni koji imaju iskustvo pobijeđivanja Azzurra
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 22. lipanj 2024. 21:29

Mi smo dobili Italiju, možete i vi! To je unisona poruka bivših Vatrenih koji su pobjeđivali suparnika s kojim u ponedjeljak igramo “utakmicu svih utakmica”, onu za ostanak na Europskom prvenstvu u Njemačkoj. Vratili smo se daleko unatrag, čak trideset godina, igrale su se kvalifikacije za Euro 1996., godine, užarena atmosfera juga Italije, vatreni Palermo. Hrvatski izbornik bio je Ćiro Blažević, ali je utakmicu u Palermu vodio Tomislav Ivić. Na klupi Talijana bio je Arrigo Sacchi. Dva “komada” Davora Šukera i rasplamsali Palermo se ugasio, izgorio kao šibica. Hrvatska je pobijedila s 2:1.

- Kako se ne bih sjetio te utakmice, u pamćenju su mi i svi detalji. Bilo je nezaboravno, dobiti Italiju, na njihovom terenu, u vrućem Palermu, bilo je to zaista sjajno. Ako pogledamo tadašnji sastav Italije u kojem su između ostalih igrali Costacurta, Maldini, Panucci, Albertini, Roberto Baggio, Donadoni, Casiraghi i ovu današnju selekciju, onda je to jednostavno neusporedivo - kaže nam Nikola Jerkan koji je tada odigrao bajnu utakmicu.

No to je sada samo lijepa povijest, sadašnjost je odlučna utakmica koja nas čeka.

image
ANTE ČIZMIĆ/Cropix

- Kad sam gledao utakmicu Španjolska - Italija, onda mogu ustvrditi da mi nismo niti tako loše igrali protiv Furije. Talijani su bili inferiorniji nego mi, Hrvatska je imala neke šanse, nisu nas Španjolci toliko izdominirali. E sad, pitanje je možemo li mi protiv Talijana raditi ono što je radila Španjolska? Teško to možemo. Igrati onakav visoki presing koji su igrali Španjolci u kontinuitetu ne možemo. Takav presing može igrati momčad koja je na to navikli koja je tjelesno spremna. Mi možemo igrati visoki presing, ali na trenutke, ne u kontinuitetu. Ako se nije uigravalo, onda je teško igrati na takav način.

Treba vjerovati

Priča nam Nikola da Hrvatska mora dobiti utakmicu, te da mora pokušati baš sve.

- Italija tjelesno djeluje jače od Hrvatske. U smislu kontakata. Naravno, to govorim na temelju ove dvije utakmice koje smo odigrali do sada. Međutim, mi smo tehnički superiorniji. Kad pogledamo dosadašnji dio prvenstva, dosta reprezentacija se vadi na tjelesne sposobnosti. Na fiziku i agresiju. Bilo je dosta izjednačenih utakmica, samo su dominirali Španjolci i Nijemci.

Jerkan je optimist...

- Nadam se da možemo dobiti Italiju. Iako je optimizam malo poljuljan. No u našim momcima ima snage i moći za pobjedu nad Italijom. I inata! Nismo mi zaboravili igrati nogomet. Imamo mi igrača koji, metaforički kazano, mogu eksplodirati. Igrači koji ulaze, donose agresivnost, brzinu, radili su razliku kad su ušli, vidjelo se da se može. Treba vjerovati u Hrvatsku. Pa bili smo na zadnjem Euru u sličnoj situaciji, zapravo identičnoj. Igrali smo protiv Škota, nije bilo jednostavno. I dobili smo ih s 3:1, U redu, bilo je to drugo vrijeme, bili smo svježiji, naši glavni igrači imali su manje godina. Imamo mi mlade momke koji mogu igrati i odgovoriti svih zahtjevima, poput Luke Sučića, Martina Baturine... Imamo i brze igrače na krilima, čudno mi je da ih nismo koristili. Nadalje, Gvardiol je više stoper nego bek, Stanišić je stoper-bek... Kad igraš bez krila, a bekovi su tu stoperi, onda teško možeš dolaziti pred gol suparnika. Teško je to sve sad naravno sve to promijeniti. Moramo biti agresivniji ako mislimo dobiti utakmicu. Malo me brine obrana, uvukla se neka nesigurnost, to nije dobro. Ipak, vjerujem u uspjeh, Hrvatsku se nikada ne smije otpisati - zaključio je Jerkan.

image

Luka Sučić

ANTE CIZMIC Cropix

Osam godina kasnije, na Svjetskom prvenstvu u Japanu i Južnoj Koreji, opet smo pobijedili Azzurre, opet s 2:1. Vodili su golom Vierija, a onda su u tri minute Ivica Olić i Miki Rapaić donijeli veliki preokret. A pogledajte s kakvom su prvom jedanaestoricom tada istrčali Talijani... Buffon, Cannavaro, Maldini, Nesta, Panucci, Zambrotta, Doni, Tommasi, Zanetti, Totti, Vieri... A ušli su kasnije Materazzi i Pippo Inzaghi... Kakva je to zvjezdana vrsta bila. Ali naši dečki su je “maznuli”. I onda nažalost ispali od Ekvadora. Na toj utakmici igrao je Davor Vugrinec.

- Držim da sve ovisi o nama. I dalje smo u igri za prolazak skupine. Moramo samo tu utakmicu s Talijanima odraditi onako kako znamo, na naš hrvatski način. Odigrati našu igru - kaže nam Vuga u uvodu.

Talijani nisu mi

Pitamo ga što misli pod “našu igru”?

- Pod tim mislim da igramo napadački, da igramo na golove. Kad se mi nadigravamo, možemo sa svima. Gledao sam Italiju protiv Španjolaca. Nisu mi... Uvijek su imali nekog igrača ili više njih koji su mogli riješiti utakmicu. Ovoga puta ne vidim takvog ili takve. Italija će uvijek sve odraditi taktički dobro, disciplinirano. Međutim, nemaju tu kvalitetu kao prijašnjih godina. Ne mislim to samo zato što su ih Španjolci nadigrali, jer, Furija je zaista jako dobra. Nisam očekivao tako dobru Španjolsku. Djeluju mi za sada najbolje na prvenstvu.

Vuga veli da se ne moramo plašiti Talijana.

- Definitivno, ne moramo ih se bojati. Naši su prošli puno takvih utakmica, uvijek su nas znali razveseliti, uvijek u pravo vrijeme. A ovo je sad baš pravo vrijeme, jer utakmica s Italijom odlučuje o prolasku skupine. Nikad od njih nismo izgubili, nećemo niti sada. Ta tradicija nam ide u prilog. Treba nam pobjeda, mislim da ćemo doći do nje.

image

Joško Gvardiol

ODD ANDERSEN Afp

Kazat će još nešto zanimljivo.

- Kad smo pravi, možemo satrati i Brazil i Argentinu! Imamo takvu kvalitetu. Sad je stani-pani. Uvjeren sam da kad Hrvatska igra otvorenije, kad igra za gol, može igrati sa svima. I možemo svakoga pobijediti. Pa i Španjolsku i Francusku, iako nam Francuzi ne leže. Ali Italija nam leži i nadam se veselju u ponedjeljak. Naši dečki su nas toliko puta razveselili, treba im dati podršku. Vjerujem u njih, vjerujem da prolazimo skupinu.

Tomas uništio Tottija

Za kraj, prisjetio se one utakmice na SP-u 2002. godine.

- To mi je jedna od dražih utakmica koje sam igrao. Italija je tada bila vrhunska. Sjećam se da je tad Totti prije utakmice došao k meni i rekao da bi na kraju utakmice sa mnom zamijenio dres. To se i dogodilo, ali dobio sam skroz potrgani dres! Zbog našeg Stjepana Tomasa! Tomas je uništio Tottija. Igrao mu je flastera, da se našalim, onako “staroseljački”, ha, ha, ha... Ništa mu Totti nije mogao. Tu utakmicu sam i ja odigrao fenomenalno. Nakon te utakmice već smo si kupili karte, rezervirali hotel za ostanak na prvenstvu, onda nas je maznuo Ekvador...

Čuli smo se i sa Stjepanom Tomasom, čovjekom koji je tada Tottija spremio u džep.

- Mi smo tada dobili najveće talijanske zvijezde. To su bili “avioni” koji su radili razliku. Danas Italija nema takve zvijezde. Ali opet imaju dobru momčad, djeluju čvrsto. Makar su ih Španjolci totalno izdominirali. No treba kazati da Furija stvarno izgleda strašno. A vidjet ćete, što će prvenstvo odmicati, bit će sve bolji i bolji - kazao nam je Tomas u uvodu.

Pitali smo ga kako mi možemo dobiti Azzurre? Naročito nakon tako lošeg starta, uvjerljivog poraza od La Roje i samo boda s Albancima?

- Znate naš mentalitet. Mi smo skroz nepredvidivi. Kad je najteže, mi smo najjači. Kad nas svi otpišu, mi onda odigramo najbolje. Baš tada pokažemo da smo najjači.

Je li optimist pred utakmicu u ponedjeljak?

- Jesam, optimist sam! Bez obzira na sve, na ove dvije utakmice koje smo dosad odigrali. U redu, situacija nije lagana. Doživjeli smo udarac, dva šoka. Uvjerljivo smo poraženi od Furije, primili smo u zadnjoj minuti gol protiv Albanije. Ali ovo je utakmica na sve ili ništa. Držim da naši dečki mogu dobiti - sve. Dat će oni protiv Italije svoj maksimum. Javnost ih otpisuje, govori se da smo stari, da im je prošlo vrijeme. No u ponedjeljak će naši dati zadnji atom snage. Mislim da ćemo pobijediti Italiju. Mi smo uspjeli tada, mogu ovi naši dečki i sada - zaključio je Stjepan Tomas.

Linker
22. lipanj 2024 21:29