Ante Budimir

 Michael Taeger/imago Sportfotodienst/profimedia
EUROCAST

‘Tog Vatrenog nismo iskoristili dovoljno, a ovo mu je možda i zadnje veliko natjecanje...‘

Zlatko Dalić ostaje na klupi reprezentacije Hrvatske i slijede mu nikad zahtjevniji izazovi
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 27. lipanj 2024. 14:51

U novoj epizodi Eurocasta, našeg podcasta namijenjenom analizama i komentarima na Europsko prvenstvo u Njemačkoj, prije svega smo se dotaknuli najudarnije vijesti ovog tjedna - Zlatko Dalić ostaje izbornik reprezentacije Hrvatske, potvrdio je to Marijan Kustić u srijedu navečer. Naš nogometni trener Domagoj Abramović i novinar Sportskih novosti Mislav Znaor prokomentirali su Dalićev ostanak na klupi Vatrenih i raspravili o svemu što ga čeka u bliskoj budućnosti.

- Mislio sam da će se povući. Puno je godina, kvalifikacija i natjecanja iza njega. Znamo da je imao najveće uspjehe, kao nitko do sada, ostvarivao velike rezultate... Ne možemo na svakom natjecanju očekivati medalje. Ali opet, nakon svih tih uspjeha, očekivali smo više na ovom Euru. Plasman je uspjeh, ali eliminacija iz grupe neuspjeh. Dalić je preuzeo odgovornost, tako to ide u sportovima, treneri su krivi za poraze, a igrači za pobjede - kaže Abramović.

- Šokiralo me što Dalić ostaje, nekako sam naslućivao da odlazi nakon ovog Eura, to se možda moglo iščitati iz njegovih izjava. Dalić je napravio hrabar posao. Bit će teško složiti kostur reprezentacije, ići ispočetka, zahvaliti se nekim igračima, što nije nimalo lako. Ima moje veliko poštovanje jer nije napustio brod koji "tone, već ga planira vratiti na pravi put - nadodaje Znaor.

Novi zahtjevi postat će još teži kada se neki igrači oproste od reprezentacije, što se može očekivati u bliskoj budućnosti...

- Ako sudimo po godinama, Modrić bi mogao otići uskoro, Perišić također. Ne znam kako Brozović razmišlja, on ima 31 godinu i još uvijek može igrati na vrhunskoj razini. Naravno, problem je ta Saudijska Arabija. Oko njih su se vodile velike polemike, mislim da bi se oni mogli oprostiti, ali vjerujem da i dalje mogu igrati na vrhunskoj razini. Tko god bio izbornik, mora se s njima dogovoriti kako podijeliti minutažu, što zavisi od utakmice do utakmice - misli Abramović, dok Znaor ukazuje na to da bi Domagoj Vida prvi mogao otići, a zatim i na Antu Budimira.

- Mislim da ga nismo iskoristili koliko smo trebali u ovom razdoblju dok ga imamo. On će za dvije godine imati 34, ne možemo znati na kojoj će razini biti. Možda je ovo za njega bilo zadnje veliko natjecanje.

Kad podvučemo crtu na grupnu fazu, dojam je da se Hrvatska nalazi među reprezentacijama koje su pokazale najmanje dobrog nogometa...

- Moramo biti iskreni i reći da smo igrali loši, spori, bez energije i pravih reakcija. To se mora priznati, dogodilo se ono što nitko nije htio. Zapravo, na ovom prvenstvu vidjelo se da su gotovo sve druge momčadi energičnije, okomitije... Naše prvo rješenje nikada nije okomica, uvijek širina ili igra nazad. Mislim da bi okomica trebala biti prva ideja, vidimo to na primjeru drugih reprezentacija. Mene je, recimo, oduševila Austrija - kaže Abramović, a Znaor se slaže.

- Većina reprezentacija juri 150 na sat, a mi smo ostali tromi i bezidejni.

Pored Austrije, veliko (i najsenzacionalnije) iznenađenje svakako je Gruzija. S junakom između vratnica, ali i s jednim na drugoj strani terena. Vratar Mamardašvili i napadač Mikautadze.

- Najbolji golman i najbolji strijelac turnira. Mamardašvili ima 20 obrana, mislim da prvi iza njega ima čak šest manje. Mikautadze je u specifičnoj situaciji i ponovo pokazuje loše poteze Ajaxa. Nizozemski klub poslao ga je na posudbu i zatim prodao Metzu za 13 milijuna eura. Eto, najbolji strijelac prvenstva praktički igra u drugoj ligi, budući da je Metz ove sezone napustio Ligue 1 - zaokružuje Znaor.

U novoj epizodi Eurocasta razgovarali smo i o potencijalnim budućim snagama Hrvatske, mogućnostima Brozovićeva povratka na najvišu razinu, očajnom suđenju Istvana Kovacsa na utakmici Češke i Turske te ostalim ogledima koji su zaokružili grupnu fazu. Saznajte više u priloženom videu ili putem našeg YouTube kanala.

Linker
27. lipanj 2024 14:52