FAREED KOTB Anadolu Via Afp
‘NOVI ŽIVOT‘

Tri Vatrena u potpuno drugačijim klupskim ulogama: ‘Igram isto što i Luka Modrić u Realu‘

Gvardiol je kompletan paket, Pašalić pivot, a Kramarić ‘osmica‘
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 30. svibanj 2024. 15:10

Rijetki se danas sjećaju, ali kada je 2010. godine hat-trickom na San Siru (Inter vs. Tottenham 4:3) agresivno iskoračio na svjetsku nogometnu pozornicu, mladi Gareth Bale na leđima je nosio dres s brojem 3. Rođenog golgetera koji je kroz karijeru zabio 106 golova za Real Madrid i 41 za velšku reprezentaciju "Spursi" su iz Southamptonove akademije regrutirali kao najboljeg lijevog beka u zemlji.

Brz kao munja, s beckhamovskim centaršutom i ljevicom baždarenom za najluđe artiljerijske nalete, Bale bi u svojoj generaciji vjerojatno bio najbolji i kao šestica i kao jedanaestica, ali netko je među trenerima "Saintsa" ocijenio da će se najbolje razvijati kao lijevi bek, pa se u toj ulozi zaista i afirmirao u seniorskoj konkurenciji. Ne možete posumnjati u trenerovu procjenu ako znate da je Tottenham kupovinu golobradog i jedva poznatog klinca platio 10 milijuna funti.

"Jedna od luđih stvari koje sam vidio s klupe dogodila se kada je Inter u uzvratnoj utakmici još jednom ostavio Maicona na desnom boku, da igra jedan na jedan s Baleom. Ponovo ga je uništio, zapravo ispratio je u mirovinu najboljeg desnog beka na svijetu", tadašnji Tottenhamov menadžer Harry Redknapp prisjetio se neobičnog događaja u razgovoru za Daily Telegraph iz 2015. godine. U trenutku objave intervjua Bale je već uvelike u napadu "kraljevskog kluba" sekundirao Cristianu Ronaldu, zabijajući u prosjeku dvadesetak golova po sezoni.

U društvu krupnih zvjerki

Lijevi bek koji je u nastavku nogometne priče u sebi oslobodio golgetera, da bi naposljetku izišao iz ormara kao golfer, najpoznatiji je primjer nogometaša koji je vlastitoj karijeri dao novi zamah prihvaćanjem drukčije uloge na terenu, ali definitivno nije jedini. U krugu top zvijezda društvo bi mu mogli činiti, recimo, Thierry Henry, Andrea Pirlo, Lothar Matthäus, pa čak i Mario Mandžukić.

Henry je nakon sedam utakmica bez pogotka po dolasku iz Juventusa među "topnike" od Arsènea Wengera tražio da ga vrati na krilnu poziciju, ali ga je iskusni menadžer odbio - "skupo sam te platio jer u tebi vidim centarfora" - te je na koncu dobio najvećeg igrača i strijelca u povijesti kluba. Andrea Pirlo bio je rashodovan iz Intera kao desetka koja nikad neće postati dovoljno dobar trequartista, a onda je u Milanu procvjetao kao redatelj u veznom redu koji osmišljava napade u dubini vlastitog teritorija. Prije nego što je u smiraj karijere zaigrao libera Matthäus je bio najbolji ofenzivni vezni igrač na planetu, uz bok Diegu Maradoni, a Mandžukić je u kadetskim i juniorskim danima više igrao beka nego napadača...

Danas-sutra, u klub ovakvih krupnih nogometnih zvjerki lako bi mogla zakoračiti i trojica kandidata s Dalićeva popisa za Euro 2024. Novi život u netom zaključenoj klupskoj sezoni sebi su po nacrtima (ili uz blagoslov) klupskih trenera osmislili Joško Gvardiol, Mario Pašalić i Andrej Kramarić.

Manchester United igrao je u finalu FA Cupa toliko tečno i ofenzivno da je čak i Joško Gvardiol osjetio poriv priključiti se napadima, ironizira autor Guardianova nogometnog stripa David Squires na račun gola koji je Gvardiol za vikend na Wembleyju poklonio gradskom rivalu.

Najboljem mladom braniču Premier lige za promjenu se zalomila jedna kobna pogreška, ali u ispričnici bi on bez ironije mogao navesti da su mu se uloge pomiješale jer je za Manchester City veći dio sezone igrao na mjestu ofenzivnog lijevog beka.

Otežana orijentacija

Otkako je Pep Guardiola u taktičkom smislu moderni nogomet raskopao do temelja, naučivši nas da City igra u rasporedu 2-7-1, igračima se više nije lako orijentirati na terenu. 22-godišnjeg hrvatskog reprezentativca gledali smo ove sezone u roli lijevog beka, ali sa zaduženjima veznog igrača, uz obvezu ulaska u završnicu poput lijevog krila.

U prijevodu, njegov je nogomet sublimiran u "tri u jedan" paket na lijevoj strani igrališta. Gvardiol je dovoljno brz da polovi suparničke igrače u kontranapadu, dovoljno je skuliran i tehnički potkovan da na sredini terena plete paukovu mrežu oko protivničkog bloka i povrh svega dovoljno je fokusiran i hladnokrvan da u završnici zatrese mrežu udarcem s 20 metara ili zatvaranjem druge vratnice.

Zlatko Dalić je prilikom okupljanja nacionalne momčadi podsjetio javnost da je upravo on na Wembleyju prije tri godine mladog Gvardiola promovirao u lijevog beka. Dogodilo se to na otvaranju Eura 2021. protiv Engleske i nije prošlo glatko, tako da je najbolji svjetski trener ove sezone na Etihadu zapravo samo eksploatirao ideju šefa "vatrenih".

Usput je Guardiola, umjesto Dalićevu stožeru, autorska prava platio RB Leipzigu gdje su Gvardiola dvije godine koristili na mjestu lijevog stopera zanemarujući njegov talent za konstrukciju igre. Na oproštaju od Bundeslige, kao i u velikom broju prethodnih nastupa (ukupno 88 za Leipzig), Gvardiol je protiv Bayerna na Allianz Areni držao obranu u stoperskom tandemu s Willijem Orbanom, dok su bekove igrali Simakan i Halstenberg.

Odvede li Joška Gvardiola njegova istraživačka glad jednom do pozicije u sredini terena, savjet kako odgovoriti izazovu potražiti bi mogao kod Marija Pašalića. U svojoj šestoj sezoni u Bergamu vezni je igrač dočekao prekomandu u krug centra, na poziciju jednog od dvojice pivota. Za taktičkom inovacijom koja stane pod radni naslov "double 6" Gian Piero Gasperini posegnuo je na svoj 66. rođendan, nakon osam godina na klupi Atalante.

Poput većine talijanskih trenera, Gasperini se voli zaključati u laboratorij i eksperimentirati: sada je došao na ideju da s dvojicom defenzivnih veznih igrača ostvari brojčanu prednost u izgradnji napada tako što će veću slobodu dobiti wingbackovi. Ono što na papiru pišemo kao 3-4-3 u napadu se zbog toga često prevodi u 3-2-5. Atalanta je sa 70 postignutih golova treća najefikasnija momčad Serie A i povrh toga friški osvajač Europske lige.

Pašalićev novi set kvaliteta

Pašalića smo u njegovim prethodnim sezonama naučili gledati kao našu repliku Thomasa Müllera, onog čuvenog "raumdeutera" koji igra u veznom redu, ali uživa i obilato koristi veliku napadačku slobodu. U svojoj najefikasnijoj klupskoj sezoni (2021./22.) 29-godišnji je nogometaš zabio 14 golova za Atalantu. U novoj se ulozi zaustavio na osam golova u svim natjecanjima, ali je vlastitu igru oplemenio novim setom kvaliteta od kojih bi mogla profitirati i reprezentacija.

Već na turniru u Egiptu smo Pašalića vidjeli u nešto povučenijoj ulozi, dok je kao šestica vrtio loptu s jedne strane na drugu, pazeći na točnost distribucije i na ravnotežu među linijama momčadi. U takvom osvježenom izdanju on je, pišu posljednjih dana reporteri s talijanske tržnice, upravo privukao pozornost Juventusa i nije isključeno da će od sljedeće sezone za trofejima trčati u crno-bijelom dresu.

image
ADRIAN DENNIS Afp

Budući da mu ugovor istječe za godinu dana i u Transfermarktovim tablicama drži umjerenu cijenu od 13 milijuna eura, Juventus bi za relativno malen iznos mogao dobiti prekaljenog i polivalentnog veznog igrača.

Na začelju ove male kolone nalazi se Andrej Kramarić. Nakon što je hat-trickom izbušio velikog Neuera, u razgovoru za SN napadač hrvatske reprezentacije otkrio je da cijelu sezonu za Hoffenheim igra "lijevu osmicu" u rasporedu 3-5-2. Unatoč drukčijim zahtjevima u igri, stigao je u klupsku kampanju ugraditi 15 golova.

"Igram isto što i Luka Modrić u Realu, toliko defenzivno stojim na terenu, iako u napadu imam puno slobode", diskretno se Kramarić preporučio izborniku za sljedeću ulogu u reprezentaciji jednom kada se kapetan oprosti od dresa.

image
THOMAS VOELKER/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Thomas Voelker/imago Sportfotodienst/profimedia

Linker
24. lipanj 2024 19:36