OZAN KOSE Afp
MIRIŠE NA TITULU

‘Uzbuđeni smo jer znamo da smo najbolji. Bili smo superiorniji od svih, ova Španjolska ima sve za uspjeh‘

Po prvi put u povijesti Španjolci slave maksimalni ulov, a da pritom nisu primili ni jedan pogodak
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 26. lipanj 2024. 15:57

Možda ste primijetili, na poleđini španjolskoj dresa nalazi se minijaturni karanfil. Simbol vuče korijene iz 16. stoljeća, za vrijeme vladavine kralja Karla I. koji je, prema legendi, svojoj supruzi Isabelli darovao prvi takav cvijet u povijesti Španjolske. Portugalki Isabelli poklon se toliko svidio da je kralj ubrzo naredio vrtlarima da ih posade još tisuće, pa će čitavom zemljom uskoro zavladati ugodan miris, a karanfil postati prepoznatljiva referenca nacije.

Luis de la Fuente, kralj među izbornicima u dosadašnjem dijelu Europskog prvenstva, ne sadi karanfile, ali nakon odigrane grupne faze njemačke smotre nacijom je proširio još ugodniji miris. Opojni miris pobjede s daškom slavne 2008., kada je Španjolska prvi put okončala grupnu fazu Eura s devet bodova pobjedama nad Rusijom (4:1), Švedskom (2:1) i Grčkom (2:1), a kasnije će se okititi zlatom. Na aktualnom turniru De la Fuenteovi su izabranici otišli i korak dalje - prvi put ikada, i to gledajući sva velika natjecanja, Španjolci slave maksimalni ulov, a da pritom nisu primili ni jedan pogodak. U povijesti natjecanja takav je podvig pošao za nogom samo reprezentaciji Italije na prošlom Euru.

Možda je grupa pod oznakom B okarakterizirana skupinom smrti, no dojam je da su se nogometaši Furije jedva oznojili, a izvrsne predstave protiv Hrvatske (3:0) i Italije (1:0) dovele su ih u takvu zonu komfora da je protiv Albanije (1:0) mogao istrčati B sastav. U odnosu na prethodnu utakmicu s Azzurrima, isti starter ostao je samo stoper Aymeric Laporte. Značajnija minutaža rezervistima, odmor glavnim adutima i trobod u Düsseldorfu... Dok većina reprezentacija u trećoj rundi lovi posljednje vagone za osminu finala, Španjolci kao da igraju "trening utakmicu".

- Svi smo mi slobodni sanjati, ali moramo ostati čvrsto na zemlji. Možda nas mnogi gledaju kao favorite, no to vam ništa ne jamči u nastavku natjecanja. Pozdravljamo činjenicu da publika cijeni posao koji radimo i prepoznaje talent ove generacije. Izuzetno je teško pobijediti sve tri utakmice s čistom mrežom, ali nemojmo se zanositi. Znamo kako stvari u Španjolskoj funkcioniraju. Danas si na vrhu, a već sutra možeš postati potpuno bezvrijedan. Sada smo u fazi euforije i entuzijazma, no treba imati na umu da u nastavku slijede borbe isključivo protiv najboljih - poručio je De la Fuente nakon ogleda.

U konačnici, poredak naše skupine nije donio ništa što krajem prethodnog kola nismo mogli očekivati. Albanija je najmanje kvalitetna i posljednja, Italija i Hrvatska podjednako su neuvjerljive s bitnom (i bolnom) razlikom da su Azzurri iznad, a Vatreni ispod crte, dok svijet i dalje gleda Španjolsku kao momčad koja je pokazala najbolji nogomet na Euru. De la Fuente je u Düsseldorfu protiv Albanaca saznao da može uvelike računati na nekolicinu igrača iz dosadašnjeg drugog plana, što se posebice odnosi na Danija Olma i Mikela Merina u veznom, odnosno Jesusa Navasa i Daniela Viviana u obrambenom redu. Upravo je Olmo na račun asistencije, stopostotne uspješnosti u domeni dugih lopti (5/5) i driblinga (3/3) te s 5 od 7 uspješnih duela na zemlji zaradio posebne pohvale izbornika.

- Za Danija mogu reći isto što i za Laminea Yamala. Drago mi je da se značajnije ističu na kolektivnoj nego pojedinačnoj razini. Uistinu donose mnogo dobrih stvari za reprezentaciju - podvukao je De la Fuente.

Nakon ogleda s Albanijom, potpuno je jasno da će opcije s klupe donijeti veliku vrijednost Furiji, a takav smo scenarij mogli pretpostaviti i ranije vidjevši posljednjih 20-ak minuta susreta s Italijom. Teren su napustili Pedri, Yamal, Nico Williams i Alvaro Morata, a ušli Baena, Ferran Torres, Ayoze Perez i Oyarzabal. Rezultat? Španjolska je izgledala identično, jednako brzo, okomito i ubitačno, što bi se potvrdilo u punom smislu da je Perez iskoristio barem jednu od dvije izgledne šanse. Žestina u napadu u kombinaciji s podjednako velikom prijetnjom u trenucima vlastitog i protivničkog posjeda, uz neprobojnu obranu i adekvatne zamjene svakako je garancija za velike stvari. Svjestan je toga i Vincente del Bosque, najpoznatiji brk španjolskog nogometa sa svjetskim (2010.) i europskim (2012.) zlatom na svom imenu.

- Dogodit će se ono što se mora dogoditi, ali vrlo smo uzbuđeni znajući da smo najbolji. Bili smo superiorniji od svih protivnika, ova momčad ima sve elemente za uspjeh. De la Fuente je odlično prilagodio igru imenima koje ima na raspolaganju, pokazao je najviše znanja na turniru i uvijek ću ga podržavati. Veselim se svim lijepim stvarima koje bi mogle stići - optimističan je Del Bosque, u skladu s čitavom nacijom.

Linker
26. lipanj 2024 15:58