CHRISTOPHE SIMON Afp
SKROMNE PREMIJE

Vatreni zaradili pet puta manje nego u Kataru: Uefa ‘zatvorila pipu‘, a evo koliko je kapnulo Hrvatskoj

Hrvatska je ranim krajem na Euru propustila priliku i za dobru zaradu
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 27. lipanj 2024. 07:51

Hrvatska se oprostila od 17. prvenstva Europe u Njemačkoj ispadanjem u skupini, čime je propustila priliku i za dobru zaradu od nagradnog fonda završnog turnira, koji iznosi ukupno 331 milijun eura. Isti je to iznos kao i na prošlom izdanju koje je umjesto 2020. zbog pandemije koronavirusa igrano ljeta 2021. godine, a s obzirom na to da se od tada dogodila zastrašujuća inflacija, koja se za mnoge stvari i usluge penje i preko 100 posto, može se reći da je UEFA ovoga puta odlučila “zatvoriti pipu”.

Ima za to i objašnjenje u velikom povećanju nagradnog fonda u Ligi prvaka i ostalim klupskim natjecanjima, kao i brzo rastućem ženskom nogometu, koji se kao sport najmasovnije širi zadnjih godina. Tako su reprezentacije na ovom Euru ostale pri istoj mogućnosti zarade kao i prije tri godine kad je europski prvak Italija osvojio maksimalni iznos od 28,25 milijuna eura. Talijani to mogu zahvaliti činjenici da su imali svih sedam pobjeda jer su u skupini svladali Wales, Švicarsku i Tursku, pa još četiri rivala u nokaut fazi (Austrija, Belgija, Španjolska, Engleska).

Ukupna zarada

Pobjeda u skupini honorira se s milijun eura, dok remi donosi 500.000 eura. Lako je stoga izračunati i koliko je Hrvatska zaradila ove godine s obzirom na to da ima dva boda iz tri utakmice u skupini B. To je točno milijun eura, a kako se za plasman na završni turnir dobiva 9,25 milijuna eura, ukupna zarada Hrvatskog nogometnog saveza iznosi 10,25 milijuna eura.

Da je ostvaren plasman u osminu finala, na konto bi mu sjelo još dva milijuna eura, odnosno, pola za pobjedu nad Italijom ili Albanijom, te milijun i pol eura koliko dobivaju svi sudionici prvog kruga nokaut faze, njih 16. Plasman u četvrtfinale donosi dva i pol milijuna eura, polufinale četiri milijuna eura, poraženi u finalu dobiva pet milijuna eura, a pobjednik i prvak Europe osam milijuna eura plus ranije ostvarena zarada.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Ako se sadašnji nagradni fond usporedi s ranijima, ipak je rekordni, a glavni skok dogodio se 2016. godine kad se u Francuskoj prvi put igralo s 24 reprezentacije na završnom turniru najboljih europskih reprezentacija. Tada je 301 milijun eura podijeljen sudionicima, dok je 2012. u Poljskoj i Ukrajini, kada ih je bilo 16, dijeljeno 196 milijuna eura. Hrvatska je svoj prvi nastup imala 1996. u Engleskoj kad je izborila četvrtfinale, a svi sudionici raspodijelili su samo 57 milijuna eura.

Ipak, najbolja usporedba za Hrvatsku je zarada s prošla dva Mundijala, u Rusiji i Kataru, kad je vrsta izbornika Zlatka Dalića napunila blagajnu HNS-a rekordnim iznosima. Tako je 2022. za treće mjesto ukupno osvojeno 51,5 milijun eura nagrada, dok je skoro identični iznos bio i za drugo mjesto 2018. jer je distribucija novca bila ponešto drugačija, odnosno, bila je veća razlika između prvaka i doprvaka nego četiri godine kasnije, kada je i trećeplasirani zaradio kao drugi u Rusiji, što je bila Hrvatska u oba slučaja. Više od 100 milijuna eura su u te četiri zlatne godine u blagajnu HNS-a donijeli Dalićevi izabranici, tako da se ovih nešto više od 10 milijuna iz Njemačke sada čine kao sitniš kojeg je dobrim dijelom pojela i inflacija...

Njemačka država uprihodovat će više od 2 mld eura

Euro 2024 će Njemačkoj donijeti značajne kratkoročne ekonomske koristi, posebno u sektorima turizma, ugostiteljstva, transporta, maloprodaje i usluga, pri čemu će uprihodovati više od dvije milijarde eura, izračun je analitičara platforme za trgovanje Freedom24.

“Očekuje se da će najveće gospodarstvo Europe ove godine rasti za oko 0,3 posto, što je sporije u usporedbi s drugim velikim industrijaliziranim zemljama, no prvenstvo bi moglo pružiti kratkoročni poticaj sektorima povezanim s turizmom i uslugama. Njemačkoj se procjenjuje više od dvije milijarde eura prihoda, pri čemu će turizam i ugostiteljstvo vjerojatno najviše doprinijeti”, ističe se u analizi.

Navodi se i da nogometno natjecanje europskih reprezentacija može imati pozitivan psihološki i neizravan učinak na njemačko gospodarstvo. Takvi događaji mogu poboljšati nacionalni osjećaj i unaprijediti imidž zemlje domaćina. Uspješno Europsko prvenstvo, kako u sportskom smislu, tako i u organizacijskom, može povećati atraktivnost destinacije.

CJENIK UEFA-e ZA EURO 2024.

Nagrada za plasman - 9,25 milijuna eura

Pobjeda u skupini - 1,0 milijun eura

Remi u skupini - 0,5 milijuna eura

Plasman u osminu finala - 1,5 milijun eura

Plasman u četvrtfinale - 2,5 milijuna eura

Plasman u polufinale - 4,0 milijuna eura

Drugoplasirani - 5,0 milijuna eura

Prvak Europe - 8,0 milijuna eura

Linker
27. lipanj 2024 08:01