KENZO TRIBOUILLARD Afp
MOGLO JE BITI I VIŠE

VIDEO: Fantastična Španjolska izborila nokaut fazu Eura, autogol presudio Talijanima

Sjajni Donnarumma i dašak sreće spasili su Italiju teške katastrofe
Piše: Andro Polić, Petar Bekić, Marko CrnjakObjavljeno: 20. lipanj 2024. 22:58

ŠPANJOLSKA - ITALIJA 1:0 (Calafiori 55. ag.)

Gelsenkirchen, Arena AufSchalke

ŠPANJOLSKA: Simon - Carvajal 🟨, Le Normand 🟨, Laporte, Cucurella - Pedri (od 71. Baena), Rodri 🟨, Fabian Ruiz (od 90.+4. Merino) - Yamal (od 71. F. Torres), Morata (od 78. Oyarzabal), Williams (od 78. A. Perez)

ITALIJA: Donnarumma 🟨 - Di Lorenzo, Bastoni, Calafiori, Dimarco - Barella, Jorginho (od 46. Cristante 🟨) - Frattesi (od 46. Cambiaso), Pellegrini (od 82. Raspadori), Chiesa (od 64. Zaccagni) - Scamacca (od 64. Retegui)

Gledatelja: 49,500. Sudac: Slavko Vinčić (Slovenija).

GOL POGLEDAJTE OVDJE.

image
SOFASCORE

SofaScore statistika


Dok su Talijani iznova testirali glasnice, strasno urlajući da su "spremni na smrt", Španjolci su nacionalnu himnu, pak, odradili "kulerski", a Hrvati (i Albanci) su na dva sata uskočili u kožu kalkulanata, pomno prateći ishod Mediteranskog derbija u Gelsenkirchenu. Međutim, prvi sučev zvižduk bio je okidač za promjenu pristupa kod takmaca na terenu. "Azzurri" su se prerušili u strogo obrambenu vojsku čije je kule "la roja" agresivno opsjedala i srušila s 1-0.

Osim što su Španjolci rezervirali prvo mjesto u skupini, ovakav rasplet upućuje na zaključak da bi "vatrene" trijumf protiv Italije smjestio na drugo mjesto, naravno, uz "poguranac" rasterećene Španjolske, koja u tom slučaju ne bi smjela izgubiti od Albanije.

image
Slavlje Španjolske
PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

Uoči dvoboja Talijana i Španjolaca, zdravo rivalstvo između navijača ilustrirale su i simpatične kulinarske prepirke s transparentima, kojima su tvrdili da je tjestenina bolja od paelle, ili, s druge strane, da su tapasi bolji od pizze. Na terenu je bilo žustrije, a dok se Luis de la Fuente protiv "vatrenih" orijentirao na taktički pragmatizam, odričući se posjeda u korist uvjerljive pobjede i raskrinkavanja obrambenih manjkavosti suparnika, protiv Talijana je zasvirao tradicionalnim notama i vratio loptu u noge svojih igrača. Već u prvih deset minuta Nico Williams gurao je Di Lorenza na konopce nogometnog ringa, maltretirajući ga plesom driblinga i kreirajući opasnosti. Prvo je servirao priliku Pedriju, koju je vršcima prstiju iščupao Donnarumma, da bi potom i sam pokušao glavom pronaći put do mreže, ali bezuspješno.

Uzbuđenja i malonogometnih poteza nije nedostajalo niti na desnoj strani napadačke lepeze, gdje je Yamal vozikao slalom između Talijana, a udarci Morate i "bomba" Ruiza zagrijavali su Donnarummu za dugačku večer u uredu. Luciano Spalletti, kao gorljivi zagovornik iscrpne analize, studiozno je na treninzima pripremao odgovor na pritisak Španjolaca, za koji Hrvatska nije imala adekvatno rješenje, a iako su se njegovi igrači u početku mrvu bolje hrvali sa suparničkom najezdom, bili su daleko od uspostavljanja željene igre ili diktiranja tempa prema svojim idejama, da bi i oni na kraju pokleknuli pred dinamičnim društvom s Pireneja.

image
PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

Španjolci su upornost naplatili u 55. minuti, kada je Morata tukao glavom, a Donnarumma je kratkom intervencijom loptu lansirao prema koljenu Riccarda Calafiorija, koji je ispao tragičar i zbroj autogolova na turniru povećao do brojke pet. Probijanju bloka prethodio je ubačaj Williamsa, koji je neumorno vrtio braniče, a čija je partija protiv Italije, zapravo, i dokazala da je Stanišić odigrao solidnu rolu protiv Španjolaca, s obzirom na to da je brzonogo krilo pored njega bilo prilično limitirano.

Iako je Rodri zaradio drugi žuti karton na turniru, zbog čega neće moći igrati protiv Albanije, De la Fuente je dobio luksuz da u zadnjoj utakmici odmori udarne karike, a misli usmjeri prema skiciranju taktike za nokaut fazu.

KRAJ UTAKMICE

image
PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

90+4.

Posljednja izmjena kod Španjolske: Izlazi Ruiz, ulazi Merino.

90+2.

Perez je propustio presuditi Talijanima! Imao je stopostotnu šansu nakon utrčavanja u 16-erac, potegnuo je iz blago ukošene pozicije u jedan na jedan situaciji, a Donnarumma fantastično obranio.

90. 🕖

Igrat će se još najmanje četiri minute, toliko je nade ostalo Talijanima.

86. Opasno žive Španjolci! Cristante se najbolje snašao nakon ubačaja iz kuta, ali Simon je uspio to uhvatiti.

84. Vrijeme radi u korist Španjolske! Italija sada vlada posjedom, ali Španjolci ih drže barem 30 metara od svog gola.

Ovako je reagirao nesretni Riccardo Calafiori pri postizanju autogola.

image
PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

S 30 godina Ayoze Pérez debitira za Furiju. S njim je ušao i Mikel Oyarzabal koji je upisao dvostruku asistenciju Ferranu Torresu kada je Španjolska pobijedila Italiju u polufinalu Lige nacija 2021. na San Siru.

79. Lijepo je Dimarco ubacio na drugu vratnicu iz slobodnog udarca, Di Lorenzo je bio blizu lopte, ali nije ju uspio zahvatiti i izazvati Simona.

78.

Nove izmjene kod Španjolaca: Morata i Williams izlaze, ulaze Ozaryabal i Ayoze Perez.

77. Opasan centaršut s desne strane izveo je Torres, no Di Lorenzo čisti opasnost korak ispred Alvara Morate.

image
PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

74. Pellegrini je potegnuo iz slobodnog udarca s 25 ili nešto više metara, ali leti lopta preko gola. Ništa od izjednačenja za Talijane.

71.

Dvije izmjene kod Španjolske: Pedri i Yamal sele na klupu, u igru će Baena i Torres.

70.

Nova velika prijetnja Španjolske! Nico Williams probio se po lijevoj strani i ušao u sredinu, te s ruba kaznenog prostora ciljao drugi kut Donnarumme, a greda je spasila Talijane!

69. 🟨

Le Normand ulazi u bilješku suca zbog prekršaja na Zaccagniju.

Strašan je igrač ovaj Lamine Yamal. Sa samo 16 godina, kakva tehnika, kakav pregled igre... Ima i onu pozitivnu sportsku drskost, kao i samopouzdanje kojim podiže dodatnu euforiju kod španjolskih navijača.

image
KENZO TRIBOUILLARD Afp

64.

Još dvije izmjene kod Italije. Chiesa i Scamacca napuštaju travnjak, ulaze Zaccagni i Retegui.

60. Kakva dominacija Španjolske! Yamal je sada zapucao s distance, gotovo savršeno je to izgledalo, no pogodio je malo pored lijeve vratnice.

59. Još jedna opasna šansa u režiji Furije! Le Normand je bio najviši u skoku nakon ubačaja s lijeve strane i gađao glavom u lijevi kut, a Cambiaso "skida" loptu praktički s gol-linije!

55. Nevjerojatno! Ne mogu Španjolci, ali mogu Talijani sami sebi. Williams je ubacio s lijeve strane, Morata šutirao glavom, a od Calafiorijevog koljena odbila se lopta u mrežu. Španjolci imaju zasluženo vodstvo!

55. GOOOL!

Španjolska vodi 1:0 autogolom Calafiorija!

image
KENZO TRIBOUILLARD Afp

52.

Veliki promašaj Pedrija! Williams je navukao dva igrača na sebe i uposlio Cucurellu, koji iz kaznenog prostora s lijeve strane šalje prema sredini, gdje Pedri šutira s pet-šest metara, ali pored gola!

📣 Evo i vaših dojmova s društvenih mreža...

"Španjolska do sada najviše pokazala... Igraju odličan nogomet. Talijani imaju sreću što nisu dobili tri gola. Da smo se bar mi tako krumpali... Mi smo više pokazali." (Domagoj Husarek)

"Dosadan nogomet, mi nemamo šanse Italiji dati gol." (Željko Matić)

"Ovo završava neriješeno. Odgovara i jednima i drugima." (Željko Mikuličić)

"Nama je svejedno i ako bude neriješeno, mi smo pobjedom protiv Italije opet drugi, tako da se nama ništa ne mijenja." (Emil Kujundžić)

"Talijani užasni. Jedva da prijeđu centar." (Marko Hrastec)

image
ALBERTO PIZZOLI Afp


51. Talijani su dočekali kontru preko Scamacce, koji je osvojio dosta prostora, ali onda poslao prejaku loptu prema Chiesi, stoga vratar Simon izlazi kao pobjednik iz ove situacije.

49. Rodri je uposlio Carvajala na desnoj strani, bek Reala oštro je ubacio u sredinu i pogodio Dimarca u glavu. Bit će udarac iz kuta za Furiju.

46. 🟨

I odmah je Cristante dobio žuti karton zbog oštrog prekršaja na Rodriju.

46.

Počinje drugo poluvrijeme, Spalletti je napravio dvije promjene: Ušli su Cambiaso i Cristante, a izašli Jorginho i Frattesi.

Brzina, organizacija i ubojitost elementi su koje smo mogli vidjeti u utakmici Španjolske i Hrvatske, a Furiju još uvijek nisu napustili. De la Fuenteova momčad mogla je imati barem gol prednosti, no Pedri i Nico Williams nisu se istaknuli udarcima glavom, a Donnarumma je sjajno zatvorio prostor Morati. Spalletti će morati smisliti nešto novo, jer duge lopte nikako da stignu do Scamacce.

image

Williams i Frattesi

KENZO TRIBOUILLARD Afp

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

45. 🕖

Evo prvog udarca Talijana prema vratima. Chiesa je zapucao iskosa, ali iznad grede. Dodajmo i da će se igrati još najmanje dvije minute prvog dijela.

42. Još jedan dalekometni pokušaj Ruiza! Šutirao je s 20-ak metara, ali ravno u ruke talijanskog vratara.

41. Španjolci pletu mrežu oko 16-erca Italije, ali Azzurri su zatvorili sve rute prema Donnarummi.

Maskota Albärt pozorno prati i ovu utakmicu.

image
PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

36. Slobodan udarac u zoni za ubačaj izborio je Williams nakon duela s Di Lorenzom.

34. Talijani pokušavaju preskakati igru i napasti dugim loptama na Scamaccu, ali zasad im takva ideja ništa ne donosi...

28. Talijani su na "streljani"! Sad je i Rodri pokušao s distance nakon što ga je uposlio Carvajal, ali veznjak pogađa samo u talijanski blok.

Živahno je i na tribinama. Simpatije publike pobrali su Mario i Luigi, ali i vrlo originalni pizza šeširi.

image
KENZO TRIBOUILLARD Afp

image
ALBERTO PIZZOLI Afp

25. Opet prijeti Španjolska! Ruiz je potegnuo s nekih 30 metara, Donnarumma je jedva preusmjerio loptu u korner.

24. Još jedna odlična šansa za Španjolsku! Alvaro Morata iskoristio je nisku loptu iz sredine i zapucao iz blizine prema Donnarummi, no talijanski vratar iskoristio je nešto težu, ukošenu poziciju Morate i uspio obraniti.

21. Opasan napad Talijana. Dimarcio se brzim trkom probio po lijevoj strani i niskom loptom tražio nekoga u sredini, ali Španjolci su prvi na lopti.

20. Sjajno je Williams predriblao Di Lorenza i poslao nisku loptu u sredinu, ali nije stigla na odredište zaslugom Jorginha, koji je presjekao dodavanje prema Pedriju.

18. Talijani se zasad bez poteškoća nose s Yamalom, koji je nama napravio niz problema prije nekoliko dana. Trenutno ne "vozi" i Azzure.

Bez obzira na činjenicu da se Laporte tek vratio u formu, sa samo dva teška treninga iza sebe, Španjolska igra izrazito agresivno s visoko podignutom linijom obrane. Riskantno, ali zasad efektivno.

image

Rodri, Marc Cucurella, Alvaro Morata i Aymeric Laporte

PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

14. Probudili su se i Talijani! Nakon duge lopte iz sredine Scamacca je pokušao ugroziti Simona, no loše je zahvatio loptu i nije ga uspio prebaciti. Ostaje 0:0 u Gelsenkirchenu. Spomenimo i da je Donnarumma požutio zbog prigovora sucu.

10.

Nova velika šansa za Španjolsku! Još jednom nakon ubačaja s lijeve strane - Morata je centrirao, a Williams glavom ciljao u desni kut. Nekoliko centimetara dijelilo je Furiju od vodstva.

9. Živci su sve tanji, Španjolce je naljutilo što je sudac sudio slobodni udarac na sredini terena nakon pada Chiese.

UEFA danas na svim utakmicama minutom šutnje odaje počast svom bivšem glavnom tajniku Gerhardu Aigneru, koji je nažalost preminuo u četvrtak.

image
EIBNER-PRESSEFOTO/ROGER BUERKE/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Eibner-pressefoto/roger Buerke/imago Sportfotodienst/profimedia

6. Španjolci su zavladali posjedom u prvim minutama i imali dva opasna naleta u 16-erac, no ovaj napad prekinuo je prekršaj Pedrija.

2.

Evo velike prilike za Španjolsku! Prošlo je samo 90 sekundi, a Pedri je zamalo šokirao Talijane! Nico Williams ubacio mu je s lijeve strane, talijanski braniči zaboravili su Pedrija, koji iz blizine šutira glavom. No, Donnarumma šalje loptu u korner.

Podsjetimo, u ovoj utakmici navijamo za Španjolce! Tada nam pobjeda nad Italijom osigurava plasman u nokaut fazu, a svi drugi ishodi ostavljaju niz različitih kalkulacija...

1. Počinje utakmica u Gelsenkirchenu! Talijani prvi imaju napad.

image
INA FASSBENDER Afp

Stigli su sastavi za poslasticu dana! Španjolski izbornik napravio je tek jednu izmjenu u odnosu na sastav koji je započeo utakmicu protiv Vatrenih; Laporte kreće umjesto Nacha. Talijanski je, s druge strane, odlučio vjerovati istoj jedanaestorki koja je započela okršaj s Albancima.

ŠPANJOLSKA: Unai Simon - Carvajal, Le Normand, Laporte, Cucurella - Pedri, Rodri, Fabian Ruiz - Yamal, Morata, Williams

ITALIJA: Donnarumma - Di Lorenzo, Bastoni, Calafiori, Dimarco - Barella, Jorginho - Frattesi, Pellegrini, Chiesa - Scamacca

Linker
20. lipanj 2024 23:10