ANTE ČIZMIĆ/Cropix
EUROCAST

VIDEO: ‘Što znači taj Dalićev potez? Totalno je nejasno zašto jednog igrača nije htio staviti u momčad‘

U novom izdanju Eurocasta u gostima su nam bili trener Toni Golem i naš novinar Davorin Olivari
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 25. lipanj 2024. 10:59

Nije lako hrvatskim nogometnim zaljubljenicima danas, dan nakon utakmice između Vatrenih i Italije koja je završila 1:1, a koja nas je dovela na prag ispadanja s Europskog prvenstva u nogometu. Hrvate u osmini finala drži još samo teorija, ali previše se stvari tu mora dogoditi da bi dosanjali sretan kraj. Držali smo sami konce u svojim rukama, ali na kraju nismo napravili dovoljno za pobjedu.

- U prvom poluvremenu Hrvatska je bila dosta pasivna, a Italija se ionako najbolje osjeća u svojem organiziranom bloku gdje bi oni išli dalje i s jednim bodom. Na njihovih 5-3-2 nismo dolazili u prave prilike, puno igrača su bila ispod lopte u organizaciji igre, a mi nemamo dubinu zbog naših krila koja to i nisu. U prvom poluvremenu to nije bilo dobro s naše strane, nismo krenuli onako kako bi trebali s obzirom na to da ganjaš pobjedu i prolazak skupine - rekao je nogometni trener Toni Golem u novom izdanju Eurocasta. On je odmah naglasio kako je u drugih 45 minuta bilo sve dosta bolje:

- Ulaskom Budimira, pravog napadača, promijenila se geometrija igre i odmah smo bili opasniji. Stanišić je bio dosta više, dosta smo bili opasni, a s centaršutevima smo došli i do jedanaesterca, kasnije i do gola. Nakon gola je bilo dosta agresije, imali smo dobru energiju i to, rekao bih, možda po prvi put na ovom prvenstvu. Međutim, svi znamo kako je to završilo.

image

Ante Budimir

JOHN MACDOUGALL Afp

U Eurocastu je gostovao i novinar Sportskih novosti Davorin Olivari koji je istaknuo kako Hrvatska u prvih 45 minuta nije imala ništa osim posjeda lopte koji je, u stvari, nebitan.

- Posjed lopte je bio ja tebi - ti meni, Italija je to lako pokrivala pomičući obranu desno-lijevo. Lopta nam je bila užasno spora, to je bilo kao kad si na haklu pa nakon nekog vremena samo želiš otići na gemišt. Spora lopta, bez dubine, bez ičega. Tako nismo mogli zabiti gol i ja sam se u prvom poluvremenu pitao zašto mi ovako igramo. Srećom je Dalić uveo Budimira i to je donijelo pomak u igri. Totalno je nejasno zašto Budimir nije startao od početka da budemo opasniji. Možda je Dalić imao svoje ideje da prvo poluvrijeme odigramo na nulu pa ćemo vidjeti, možda ćemo zabiti u drugom poluvremenu što se i dogodilo.

Izbornik Zlatko Dalić je nakon utakmice rekao da je bio plan da se u prvom dijelu kontrolom igre ne dopuste šanse protivniku, na neki način umrtviti utakmicu.

- Što to znači umrtviti utakmicu? Tebi treba pobjeda, tebi ne odgovara da umrtviš utakmicu, tebi treba neko ludilo - agresija, žestina, žuti kartoni. Na neki način tebi treba kaos da bi dobio utakmicu koja je na sve ili ništa. Mi smo de facto izgubili 45 minuta utakmice jer s tim prvim poluvremenom nismo dobili apsolutno ništa - rekao je Olivari.

Kad se uzme u obzir sve viđeno na Euru, dojam je kako Hrvatska nije ni zaslužila prolazak u osminu finala.

- Promašili smo dva penala, primili dva gola u zadnjim minutama. Kada pogledamo cijeli Euro, mi smo odigrali možda jedno i pol dobro poluvrijeme. Kad zbrojimo cijelo prvenstvo, s ovakvom igrom ne znam jesmo li zaslužili proći skupinu - rekao je Golem.

Cijelu analizu utakmice između Hrvatske i Italije, sve o suđenju Dannyja Makkeliea, ali i potencijalnom prolasku Vatrenih u osminu finala pogledjte u cijelom Eurocastu:

Linker
25. lipanj 2024 16:23