ANTE CIZMIC Cropix
POGLED UNAPRIJED

Zašto bi nas trebalo baciti u depresiju? Vatreni samo moraju pronaći jednu stvar, koju sada nisu imali

Vatreni su dokazali da u njih uvijek treba vjerovati, zar ne?
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 16. lipanj 2024. 22:14

Kako nakon poraza od Španjolske biti optimist pred okršaje s Albanijom i Italijom? Negativizam ili pesimizam opisuje mračno shvaćanje i doživljavanje svijeta oko sebe. Riječ je o filozofskom učenju po kojem sve u svijetu nije dobro, točnije, najgore je što može biti.

I da, kad jučer analiziramo utakmici s La Rojom, možemo se samo dekom pokriti preko glave i šutjeti, sa strahom čekati da se dogodi neko čudo kad maknemo tu dekicu. Hoće li se dogoditi to čudo? Ne možemo ovog trenutka ništa tvrditi jer zapravo i - ne znamo. Treba se okrenuti onome što slijedi, utakmicama s Albanijom i Italijom. Vatreni se moraju osoviti na noge, podignuti glave. Izgubili su jednu bitku, ali sigurno nisu izgubili rat. On je tek počeo. I dalje smo u igri, i dalje možemo dalje, možemo proći ovu skupinu koji su mnogi nazvali “skupinom smrti”. Najtežom skupinom na Euru. Jer budimo realni, Španjolska je najbolja vrsta u našoj skupini, Albanci i Talijani, koji brane naslov prvaka Europe, nisu tako dobri kao La Roja. I možemo ih “maznuti”, ali samo ako nećemo potonuti, ako nas uvjerljiv poraz protiv Španjolske neće baciti u depresiju, ako nam neće ubiti samopouzdanje.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Spremni za velika djela

Mislimo si, a zašto bi nas trebao baciti u depresiju? Ova generacija je mnogo puta pokazala da je spremna za velika djela. Često je bila i teškim situacijama, često je bila na u dramatičnim trenucima, sjetite se samo koliko puta je pobjeđivala na jedanaesterce. Hrvatska je puno puta pokazala karakter, izlazila iz bunara kad se činilo da se utopila. Zato i ovoga puta možemo očekivati da će izroniti, pokazati fige svima onima koji su je u subotu pokopali. Naravno, do utakmice s Albanijom bit će mnogo kritika, društvene mreže će gorjeti, shodno hrvatskom mentalitetu napadat će se izbornik Dalić, mnogi igrači. To sve treba preboljeti, zaboraviti, previdjeti... Do srijede i utakmice s Albancima vatreni reprezentativci moraju biti čvrsti, mentalno jaki, ne trebaju se uopće obazirati na sve što će ih snaći u kritikama koje slijede. Dalić i njegovi trebaju naći energiju koju nisu imali protiv Španjolske. I dalje vjerujemo u njih. Kako ne bismo vjerovali? Ako u ikoga možemo vjerovati možemo u njih. Na to nas je naučila povijest, zar ne? A ona je učiteljica života. Tako barem kažu...

Čekamo srijedu s velikim zanimanjem, s velikom vjerom. Valjda ta religija vezana uz Vatrene nije nešto što će nas prokazati kao nevjernike.

NAJVEĆI PORAZI NA VELIKIM NATJECANJIMA

Poraz 0:3 od Španjolske na otvaranju Europskog prvenstva u Njemačkoj jedan je od najtežih poraza hrvatske reprezentacije na velikim natjecanjima. S identičnih 0:3 izgubili smo još dva puta. Prvi put protiv Portugala u susretu 3. kola skupine D na EP-u Engleskoj 1996. godine. Međutim, bila je to utakmica prije koje su Vatreni” osigurali prolaz u četvrtfinale i Miroslav Blažević je miksao sastav. Portugal je slavio golovima Figa (4), Joao Pinta (33) i Domingosa (83).

Istim rezultatom izgubili smo i od Argentine u polufinalu posljednjeg Svjetskog prvenstva u Katru. Vatrene su potopili Lionel Messi (34-11m) i Julian Alvarez (39, 69).

Na europskim prvenstvima smo još dva puta izgubili s dva razlike. Na Euru u Portugalu 2004. smo izgubili od Engleske s 2:4, dok smo od Španjolske na posljednjem EP-u 2020. izgubili 3:5 nakon produžetka.

Na svjetskim prvenstvima su Vatreni još tri puta gubili s minus dva. Od Brazila smo 2014. u Sao Paulu izgubili s 1:3, a potom i od Meksika s 1:3. S dva razlike smo izgubili i od Francuske u finalu World Cupa 2016. godine, bilo je 4-2 za Tricolore.

Najteži poraz hrvatske reprezentacije je 0:6 protiv Španjolske u rujnu 2018. u Ligi nacija. Vatrene su tada u Elcheu “potopili” Saul Niguez (24), Marco Asensio (33), Lovre Kalinić (35-ag), Rodrigo (49), Sergio Ramos (57) i Isco (70). (h

Linker
24. lipanj 2024 14:11