THOMAS KIENZLE Afp
HARVEY NORMAN JUNAK DANA

On je režiser najljepšeg poteza: Bombom je svoje ‘ostavio na životu‘, a ekipu sa sjevera Europe zavio u crno

Ovaj 30-godišnji lijevi bek rodom iz Murske Sobote bio je strijelac najljepšeg pogotka dana
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 16. lipanj 2024. 23:14

Wout Weghorst donio je kasnim pogotkom slavlje Nizozemskoj protiv Poljske, dok je Jude Bellingham zabio gol koji je odlučio pobjednika u srazu Engleske i Srbije. Obojica su bili legitimni kandidati za nedjeljnog junaka dana na Europskom prvenstvu, no naš je izbor ipak pao na Erika Janžu.

Ovaj 30-godišnji lijevi bek rodom iz Murske Sobote bio je strijelac najljepšeg pogotka dana, iz daljine je ljevicom matirao Kaspera Schmeichela i osigurao važan bod Sloveniji protiv Danske. Bio je to krasan potez igrača kojeg je izbornik Matjaž Kek nakon dugo vremena vratio u reprezentaciju.

U kvalifikacijama je zabio dva gola, u pobjedi protiv Finske i u porazu od Danske, a sad je protiv istog suparnika poentirao za remi koji Sloveniju drži ‘na životu‘ kad je u pitanju prolaz skupine. Da su izgubili, u nastavku turnira bilo bi im puno teže, ovako su osvojili bod i značajno dobili na samopouzdanju.

image
MIGUEL MEDINA Afp

Janža je kapetan poljskog prvoligaša Gornik Zabrze još od 2019. godine, a zanimljivo je da u prvenstvu u prošloj sezoni nije postigao niti jedan pogodak u 23 nastupa, imao je četiri asistencije, no ovaj gol u Stuttgartu bio je za Sloveniju zlata vrijedan.

Janža je u karijeri nastupao za Muru, Domžale, Maribor, Viktoriju Plzen i Pafos. Jednu sezonu proveo je i u Osijeku (21 nastup, 4 asistencije), no najdublji trag ostavio je u Gorniku za kojeg je u 160 nastupa ostvario učinak od tri pogotka i 30 asistencija.

Linker
16. lipanj 2024 23:16