DAMIEN MEYER Afp
SKUPINA C

VIDEO: Drama u Stuttgartu završila bez pobjednika, Slovenci propustili napraviti potpuni preokret

Susret Slovenije i Danske završio je rezultatom 1:1
Piše: Gradimir Đukarić, Tomislav DragobratovićObjavljeno: 16. lipanj 2024. 19:52

Slovenija - Danska 1:1 (Janža 78./Eriksen 17.)

Stuttgart, MHPArena

SLOVENIJA: Oblak - Karničnik, Drkušić, Bijol, Janža⚽ - Stojanović🟨(od 67. Verbič), Gnezda Čerin, Elšnik (od 76. Stanković), Mlakar (od 75. Celar🟨) - Šporar, Šeško

DANSKA: Schmeichel - Andersen, Christensen, Vestergaard - Bah, Hjulmand🟨(od 89. Delaney), Hojbjerg (od 84. Hojbjerg), Kristiansen (od 78. Maehle) - Eriksen⚽ - Wind (od 83. Dolberg), Hojlund (od 83. Poulsen)

Pogotke pogledajte OVDJE.


Uporni Slovenci su preživjeli veliki pritisak Danske, vratili se iz rezultatskog minusa, a malo je na kraju nedostajalo da u potpunosti rezultatski preokrenu utakmicu. Na koncu su Slovenija i Danska odigrali prvu utakmicu bez pobjednika na Europskom prvenstvu.

Utakmica je uvodu bila jednosmjerna, a igrala je samo Danska. Na prste jedne ruke mogla su se nabrojati dodavanja igrača Slovenije u uvodnih pet-šest minuta dvoboja što dovoljno govori o odnosu snaga.

image
SofaScore

SofaScore statistika

Danska je do sada odigrala 33 utakmice na Europskim prvenstvima, a samo su dvije završile bez pogodaka (1992. protiv Engleske i 2004. Italije). Nije se dugo čekalo da se taj pozitivni trend nastavi. Prva prilika bila je, međutim, Slovenije. Šeško je u 16. minuti opalio s dvadesetak metara, a lopta je prošla jako blizu vratnice.

Ni minutu kasnije Danska je povela. Bila je to akcija u tri poteza - Bah je brzo ubacio aut i dobacio loptu u kazneni prostor gdje ju je Wind petom ostavio za Eriksena, a ovaj iz neposredne blizine zabio gol. Taj pogodak dogodio se točno 1100 dana otkako je Eriksen kolabirao na utakmici Europskog prvenstva protiv Finske nakon čega je pitanje bilo hoće li uopće preživjeti, a kamoli opet više zaigrati nogomet.

Nakon što su zabili, Danci su stali na loptu i prepustili igru Slovencima iako je malo nedostajalo da ni krivi ni dužni udvostruče vodstvo nakon što je Šeško u pokušaju da izbije loptu napucao Mlakara. Momčad Matjaža Keka uspjela je do poluvremena vratiti kakvu-takvu ravnotežu u posjedu, ali ništa konkretnije iz toga nije uspjela napraviti pred Schmeichelovih vratima.

image

Christian Eriksen

DAMIEN MEYER Afp

Danci su u nastavku spustili brzinu, kontrolirali su još uvijek igru, ali nisu srljali nego strpljivo tražili rupe u protivničkoj obrani kako bi eventualno udvostručili prednost i tako zaključili utakmicu. U 54. minuti Christensen na ubačaj Eriksena iz slobodnog udarca pokušava glavom, ali loptu je na putu do mreže netko od slovenskih nogometaša izbacio u korner. Desetak minuta kasnije Jan Oblak velikom je obranom sačuvao svoju mrežu nakon udarca Højlunda iz neposredne blizine.

Ta nešto opreznija igra i silni promašaji morali su im se prije ili kasnije Dancima obiti o glavu. Slovenci su najbolje sačuvali za kraj. Prvo je Šporar je odlično ubacio i pronašao Gnezdu Čerina, a pokušaj glavom potencijalnog igrača Dinama završio je pored vratnice. Šporar je nedugo potom iz neposredne blizine slabo otpucao, ali to je tek bio uvod u neminovno.

image
FABRICE COFFRINI Afp

U 76. vratnica je spasila Scmeichela nakon sjajnog šuta Šeška, a ni minutu kasnije utakmica je bila u rezultatskom egalu. Nakon ubačaja iz kuta iskosa s ruba kaznenog prostora i prve je opalio nekadašnji lijevi bek Osijeka Erik Janža, a lopta se u bloku odbila od Hjulmanda, promijenila smjer i prevarila Schmeichela. Taj pogodak kao da je "ubio" Dance koji su posve pali, a uslijedila je nova velika šansa Šporara za veliki preokret što je bilo i posljednje uzbuđenje na utakmici.

Slovenija i Danska su na kraju odigrali bez pobjednika. Danci su bili uvjerljiviji u prvom dijelu, dok su u nastavku Slovenci u nekoliko različitih situacija imali velike prilike za pogodak. Do izjednačenja su došli nespretnim odbijancem, Šeško je prije toga pogodio vratnicu, a s druge strane mogao je i Højlund dovršiti posao za Dansku.

KRAJ UTAKMICE

90+4. ⇔ Izmjene u slovenskom taboru.

Izlaze Šporar i Šeško, ulaze Kurtić i Brekalo.

90+2. Bio je to dobar ubačaj s lijeve strane, u šesnaestercu su čekali Dolberg i Poulsen, no ni jedan nije uspio zahvatiti loptu.

90. 🕖

Igrat će se četiri minute sudačke nadoknade.

86. Nakon lijepe akcije Hjulmand gađa s ruba kazenog prostora, Oblak je to lagano obranio.

81. Mogli su Slovenci sada do vodstva. Šporar je bio u dobroj situaciji, s desne strane pucao je i pogodio vanjski dio mreže.

Nakon izvedenog kornera lopta se odbila do Janže na rubu kaznenog prostora koji puca, gađa Hjulmanda, a nakon odbijanca lopta završava u mreži.

image
FABRICE COFFRINI Afp

78. ⚽GOOOL!

Slovenci su izjednačili, strijelac je Janža!

76. Šeško gađa stativu! Siloviti udarac Slovenca, ništa tu nije mogao Schemichel, nisu susjedi imali sreće.

76. ⇔ Izmjene u Sloveniji.

Izlaze Mlakar i Elšnik, ulaze Stanković i Celar.

74. Još jedna velika prilika za Sloveniju! Sjajan ubačaj iz slobodnog udarca dočekao je Šporar, koji s četiri metra nije uspio pospremiti loptu u mrežu.

71. Eriksenov ubačaj iz kuta došao je na glavu Winda, koji puca preko vrata.

66. Odmah na drugoj strani veliku priliku promašuje Gnezda Čerin! Dočekao je ubačaj, ali njegov pokušaj glavom nije bio precizan.

65. Kakva sekvenca situacija za Dansku! Prvo je Højlund promašio iz velike blizine, u nastavku akcije gađali su i igrači drugog plana, izvukli su se Slovenci.

60. Ponovno smo imali period mirnije igre, Danci i dalje drže posjed lopte.

55. Prilika za Dansku! Eriksen je centirirao iz slobodnog udarca, nakon duela glavom je pucao Christensen i gađao pokraj gola. Bilo je to jako blizu.

52. Nastavili su Slovenci s pritiskom. Šeško i Schmeichel su bili u duelu, lopta je došla do Stojanovića koji puca glavom, no na kraju ni kod ove situacije nije bilo konkretne završnice.

image
FABRICE COFFRINI Afp

51. Opasno je bilo pred danskim vratima. Lopta je rukom ubačena u sredinu šesnaesterca, na kraju je Vestergaard otklonio situaciju.

50. 🟨

Žuti karton zaradio je Hjulmand.

image
THOMAS KIENZLE Afp

48. Højlund se sjurio prema golu, ispred njega je bio Drkušič koji dobrom reakcijom otklanja opasnost.

46. Počelo je drugo poluvrijeme.

Zasluženo vodstvo Danaca na poluvremenu. Christian Eriksen odigrao je sjajno prvo poluvrijeme, za sada dominira i drži ovu utakmicu u svojim nogama. Mogla je danska prednost biti i veća, a imali su i Slovenci svoje prilike s nekoliko kvalitetnih izlazaka na protivničku polovicu.

KRAJ PRVOG DIJELA

45. 🕖

Igrat će se jedna minuta sudačke nadoknade.

43. Sada je Wind probio lijevu stranu i poslao povratnu loptu za Eriksena, koji je bio u dobroj poziciji, ali šalje loptu visoko iznad gola.

42. Nakon gotovo cijelog poluvremena visokog tempa, utakmica se malo smirila. Danci drže posjed, a Slovenci čekaju svoju priliku.

Točno 1100 dana nakon što je doživio srčani zastoj na terenu na Euru 2020., Christian Eriksen zabio je za Dansku na Euru 2024. Kakva priča plemenitog veznjaka!

image
DAMIEN MEYER Afp

34. Još jednom prijete Danci. U skoku je bio Christensen, no njegov pokušaj glavom nije bio precizan. U nastavku akcije prijeti i Eriksen, Bijol je bio na mjestu.

30. Šporar je imao čistu situaciju pred vratima, jedino ga je loš prijem lopte izbacio iz pogodne prilike. Matjaž Kek djelovao je nezadovoljno nakon tog poteza slovenskog centarfora.

28. Skoro autogol! Nespretna reakcija slovenske obrane, Eriksen je ubacio, a u gužvi Šeško napucao Mlakara i odbio loptu u korner.

25. Sada je i Šporar tukao nakon primanja lopte iz, pokazat će se, nedozvoljene pozicije.

image
FABRICE COFFRINI Afp

24. Slovenci nisu poklekli nakon primljenog gola. Sve češće izlaze prema naprijed i aktivniji su u polovici Danaca.

Odličnu akciju Danaca okrunio je Eriksen. Jonas Wind lijepo je uposlio utrčalog veznjaka Manchester Uniteda koji poentira za vodstvo.

image
LLUIS GENE Afp

17. ⚽ GOOOL!

Eriksen zabija za 1:0 vodstvo Danaca!

16. Sjajan udarac Šeška! Povukli su Slovenci kontru, napadač je primio loptu na rubu kaznenog prostora, a na kraju je pokušaj otipao blizu gola.

14. Lijepa akcija Danaca završila je proigravanjem za Winda, koji nije ispratio do kraja situaciju.

11. Eriksen je centitrao iz slobodnog udarca, nije to bila opasna situacija.

9. Još jedna dobra defenzivna reakcija Slovenaca. Ubačaj je došao s desne strane, uspjela je obrana otkloniti taj pokušaj.

Danski izbornik Kasper Hjulmand može biti zadovoljan s uvodnim minutama svoje momčadi.

image
MIGUEL MEDINA Afp

5. Povukli su sada Slovenci obećavajuću tranziciju, lopta je došla do Šporara na desnoj strani, ubačaj nije bio precizan.

2. Siloviti start Danaca. Pritisli su visoko i za sada kruže oko slovenskog gola.

1. Počela je utakmica!

17.57 Završile su nacionalne himne, vrijeme je za početak utakmice.

17.54 Evo kako su se Slovenci i Danci proveli u kvalifikacijama za Euro.

image

Opširnije pročitajte OVDJE

SOFASCORE

17.40 Navijači na stadionu su spremni, ostalo je još dvadeset minuta do početka utakmice.

image
LLUIS GENE Afp

image
DAMIEN MEYER Afp

17.26 Slovencima statistika ne ide u prilog. Susjedi nikad do sada nisu pobijedili Dansku u svojih šest dosadašnjih susreta na svim natjecanjima, a izgubili su u pet navrata.

image
KENZO TRIBOUILLARD Afp

Najavu piše: Gradimir Đukarić

Uvjeren sam da Slovenija neće biti samo “turistička” momčad na prvenstvu - kazao je prije nekoliko dana slovenski izbornik Matjaž Kek.

Prva prilika da to njegova momčad i dokaže bit će danas protiv Danaca, znanaca iz kvalifikacija za Europsko prvenstvo. Utakmica u Ljubljani završila je bez pobjednika (1:1), dok je u Kopenhagenu trijumfirala Danska. Obje reprezentacije na koncu su kvalifikacije zaključile bodovno izjednačene na vrhu skupine H.

Andraž Šporar zabio je Dancima u Ljubljani, a poželio je isto ponoviti i u Stuttgartu. - Bilo bi mi vrlo drago da to ponovim. Ali da bude 1:0 za nas... Želja mi je da zabijem jedan gol Danskoj, jedan Srbiji, dva puta da bude 1:0 i idemo dalje - puca od samopouzdanja napadač Panathinaikosa uoči prve utakmice na Europskom prvenstvu. - Šanse su 50-50. Mislim da će se odlučiti tko više želi pobjedu, tko će pokupiti više drugih lopti, dobiti više duela, ako to budemo mi, imamo jako dobre šanse za pobjedu. Ako pobijedimo Dance napravit ćemo veliki korak prema tome da možemo izaći iz skupine. Sve tri ekipe su izuzetno kvalitetne i teško bi bilo reći koja bi pobjeda bila slađa.

Ona će biti ta koja će nam osigurati put naprijed - zaključio je 30-godišnji nogometaš. A Slovenci će imati snažan vjetar u leđa, očekuje se invazija navijača, štoviše predviđanja su kako će gostovanje u Stuttgartu ostati upamćeno po rekordnom broju slovenskih pristalica. - Očekujem da će rekord iz Amsterdama pasti - najavio je predsjednik Nogometnog saveza Slovenije Radenko Mijatović prisjećajući se utakmice Eura 2000. kada je na utakmici grupne faze Europskog prvenstva između Slovenije i Španjolske na tribinama bilo 10.000 slovenskih navijača. S druge strane, i Danci su svjesni uloga prve utakmice.

- Ako bismo pobijedili Sloveniju to bi nam širom otvorilo vrata za prolazak skupine i plasman u 16 najboljih momčadi - kazao je Kasper Schmeichel, koji će u nedjelju 102. puta stati između vratnica u dresu reprezentacije. - Prati te cijela država, osjećaš veliku odgovornost, znaš točno što to znači navijačima, jer svi smo mi jednom bili navijači, sjedili smo i gledali reprezentaciju. Jedva čekamo da počne - zaključio je.

Linker
16. lipanj 2024 20:12