KIRILL KUDRYAVTSEV Afp
REMI U FRANKFURTU

VIDEO: Danci zaustavili Engleze. ‘Tri lava‘ bez pravog ugriza, dobili golčinu s 30 metara

Engleska je povela u 18. minuti preko Kanea, a konačnih 1:1 postavio je Hjulmand
Piše: Gradimir Đukarić, Tomislav DragobratovićObjavljeno: 20. lipanj 2024. 19:59

Danska - Engleska 1:1 (Hjulmand 34./Kane 18.)

Frankfurt, Waldstadion

DANSKA: Schmeichel - Andersen, Christensen, Vestergaard🟨 - Mæhle🟨, M. Hjulmand⚽ (od 82. Skov Olsen), Hojbjerg, Kristiansen (od 57. Bah) - Eriksen (od 82. Nørgaard🟨) - Wind (od 57. Damsgaard), Hojlund (od 67. Poulsen)

ENGLESKA: Pickford - Walker, Stones, Guehi, Trippier - Alexander-Arnold (od 54. Gallagher🟨), Rice - Saka (od 69. Bowen), Bellingham, Foden (od 69. Eze) - Kane⚽(od 69. Watkins)

Pogotke pogledajte OVDJE


Danska i Engleska podijelile su bodove i tako dodatno zakomplicirale skupinu C u kojoj će odluka pasti u posljednjem kolu. Naime, sve četiri reprezentacije mogu računati na idući krug, a Tri lava su u najpovoljnijoj situaciji s četiri osvojena boda.

Loša utakmica Engleza protiv Srbije nije bila slučajna. Protiv Danaca su odigrali još slabije. Po mnogima glavni favorit za osvajanje Europskog prvenstva možda to zapravo i nije. Najveća razlika između dvije utakmice što Srbija nije uspjela kazniti Englesku, dok je Danska to učinila uspavanom protivniku.

image
SOFASCORE

SofaScore statistika

Početak je bio nešto sporiji, ali Engleska je opet u ranoj fazi došla u vodstvo. Srbiji su zabili u 13., a Dancima nešto kasnije, u 18. minuti utakmice. A gol je došao nakon što je Kristiansen zaspao. Nonšalantno je Danac krenuo prema lopti potpuno nesvjestan da mu je Walker iza leđa. Nogometaš Manchester Cityja iskoristio je svoju brzinu, stigao do lopte i zavrnuo je u kazneni prostor, a ona je nakon dosta odbijanja došla do Harryja Kanea koji nije imao problema pospremiti je u mrežu. Najboljem strijelcu u povijesti engleske reprezentacije bio je to 64. pogodak kojeg je zabio pod grbom Tri lava.

Po zabijenom golu ponovilo se što smo vidjeli u ogledu Engleske i Srbije, momčad Garetha Southgatea prepustila je inicijativu protivniku. To im se ovaj puta obilo o glavu. Kane je u opasnoj zoni loše dodao i "prodao" loptu, ona je pak došla do Hjulmanda koji je neobranjivo otpucao s tridesetak metara. Pickford je bio kratak, a na putu u mrežu lopta se odbila od vratnice. Veznjaku Sportinga to je bio prvi pogodak za reprezentaciju. Nisu se Englezi trgnuli po primljenom golu, naprotiv. Danci su nastavili pritiskati i tražiti preokret protiv rivala koji je djelovao kao da je bez energije. Nakon takvog poluvremena euforija na Otoku je naglo splasnula.

image
ANGELOS TZORTZINIS Afp

"Zabrinut sam za ostatak turnira. Engleska izgleda potpuno iscrpljeno. Najsigurniji znak umora je povlačenje. Nitko me ne može uvjeriti da je to strategija. Nema šanse da Gareth Southgate naredi momčadi da se tako povuče nakon vodstva. Nema šanse.", komentirao je na poluvremenu za Telegraph Jamie Carragher.

U nastavak je Engleska ušla šansom, Kristiansen je opet bio neoprezan, sada ga je na spavanju uhvatio Saka, ali mladi napadač pogađa vanjski dio mreže. Nedugo potom Dance je spasila vratnica. U 56. minuti Foden je potegnuo s dvadesetak metara, neuhvatljivo za Schmeichela, ali golu se ispriječio okvir vrata. Trostrukom zamjenom pokušao je Southgate okrenuti utakmicu, promijenio je u potpunosti lice ofenzivnog dijela svoje momčadi, ali nije dobio puno toga. Štoviše, Danska je mogla do preokreta, ali je Bah oklijevao i propustio kazniti propust Guéhija.

Nogometaši Engleske i Danske u konačnici su odigrali bez pobjednika. Bio je to realan prikaz snaga na terenu, Englezi nisu pokazali svu raskoš talenta kojim raspolažu. Da ja neki dalekometni udarac Danaca iz drugog dijela bio mrvicu precizniji, na Otoku bi uslijedio alarm, ali ovako Southgateova momčad ima četiri boda nakon dvije utakmice komotnu situaciju.

KRAJ UTAKMICE

90. 🕖 Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

image
DANIEL ROLAND Afp

85. Strašan udarac Hojbjerga!

Ponovno su Englezi izgubili loptu visoko, nakon čega je veznjak Tottenhama silovito pucao. Pickford je već bio savladan, ali od pogotka ipak ništa.

84. Guehi je sada zakuhao veliku priliku za Dance, ali onda i pravovremeno stigao blokirati pokušaj i otkloniti opasnost.

82. ⇔ Izmjene kod Danaca.

Izlaze Eriksen i Hjulmand, a u igri su Nørgaard i Skov Olsen.

76. Imali su Danci još nekoliko pokušaja u posljednjim minutama. Prvo je tukao Eriksen, a kasnije i Hojbjerg.

71. Velika prilika za Englesku! Bellingham je proigrao Watkinsa u prostor, a Schmeichel je smanjio kut napadaču Aston Ville i u konačnici uspio obraniti njegov pokušaj iz blizine.

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

69. ⇔ Mijenjaju i Englezi.

Izlaze Kane, Saka i Foden, a na terenu su sada Watkins, Eze i Bowen.

67.

Iz igre izlazi Rasmus Hojlund, umjesto njega na terenu je Yussuf Poulsen.

63. Sada Eriksen tuče s ruba kaznenog prostora! Udarac je otišao iznad gola, bila je to dobra pozicija...

61. 🟨

Žuti karton zaradio je Gallagher.

55. Vratnica Engleza!

Foden se oslobodio i zapucao točno u stativu, a na odbijenoj lopti nitko od Engleza nije uspio reagirati.

image
ADRIAN DENNIS Afp

54.

Promjena u engleskom sastavu. Izlazi Alexander-Arnold, a na terenu je sada Gallagher.

53. Sada je Saka iz teške situacije došao do lopte prije Schmeichela, ali nije uspio pogoditi gol glavom.

51. Sada pritišću i Englezi. Saka je centrirao i prebacio na drugu stranu, Danci su otklonili opasnost, a u nastavku akcije pucao je Rice.

47. Silovit start Danaca u nastavku! Uspjeli su nekako Englezi blokirati pokušaj Winda, a na odbijancu duel je uspio dobiti Guehi i otkloniti opasnost.

Hjulmandov pogodak već je 13. na ovom Euru koji je postignut izvan kaznenog prostora, čime je već sad izjednačen učinak s prošlog Eura.

image
ANGELOS TZORTZINIS Afp

46. Počelo je drugo poluvrijeme.

Na predah odlazimo s rezultatom 1:1. Sama igra na terenu sugerira da je ovo i dobar rezultat za Engleze, koji su došli u vodstvo nakon velike pogreške danske obrane. U nastavku utakmice Danci su bili bolja momčad, pogotovo nakon sjajnog pogotka Hjulmanda s 30-ak metara.

KRAJ PRVOG DIJELA

45. 🕖

Igrat će se jedna minuta sudačke nadoknade.

image
ANGELOS TZORTZINIS Afp

44. Ponovno pritišću Danci. Sada je Hojlund zagradio loptu i proigrao Hojbjerga, njegov udarac s ruba kaznenog prostora ukrotio je Pickford.

41. "Messijevski" prodor Phila Fodena sa sredine terena. Jedino što mu je nedostajalo je realizacija u stilu velikog Argentinca.

38. Ponovno se udarcem okušao Hjulmand, ovoga puta engleski blok je stigao reagirati.

Silovito je Hjulmand pucao s 30-ak metara i matirao Pickforda. Pitanje je u kojem je treuntku engleski vratar uopće vidio taj udarac...

34. ⚽GOOOL!

Hjulmand izjednačuje za Dance!

32. Danci su sve bolji, pritisak raste, a u stopu ih prate i njihovi navijači.

image
ADRIAN DENNIS Afp

29. Velika gužva nastala je sad u kaznenom prostoru Engleza. Eriksen je uspio progurati loptu do Hojlunda, koji nije stigao na vrijeme reagirati.

27. 🟨

Žuti karton zaradio je Vestergaard nakon starta nad Sakom.

Pogotkom protiv Danske, Harry Kane je postao tek treći Englez koji je bio strijelac na četiri velika natjecanja, poslije Owena i Rooneyja.

22. Oporavili su se Danci i složili nekoliko kontinuiranih napada nakon primljenog pogotka. Za sada bez većih opasnosti za Pickforda.

Veliku grešku napravili su Danci u obrani. Na desnoj strani loptu je ukrao Walker, sjurio se u šesnaesterac, lopta je nakon par odbijanaca došla do Kanea koji zabija bez problema iz blizine.

18. ⚽GOOOL!

Kane zabija za vodstvo Engleza!

17. Pritisak Engleza završio je udarcem Kanea, lopta je završila u bloku.

13. Prvo uzbuđenje na utakmici. Foden je u međuprostoru primio loptu od Walkera, oslobodio se svog braniča, i u konačnici zapucao pokraj gola iz dobre šanse.

10. Čini se da je s Walkerom sve uredu. Englezi nastavljaju u istom ritmu, gledamo miran početak utakmice.

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

8. Zabrinjavajuće scene za Garetha Southgatea. Na teren je zbog ozljede zalegao Kyle Walker.

Uvažena gospoda na tribinama, britanski princ William i danski kralj Frederik X.

image

Princ William i Denmark Frederik X

KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

4. Englezi su uspostavili posjed u početnim minutama.

1. Pokušaj Hojbjerga nakon 20-ak sekundi, Pickford lagano brani taj udarac.

1. Počela je utakmica u Frankfurtu!

17.58 Himne su završene, vrijeme je za nogomet.

17.55 Vrijeme je za intoniranje himni.

17.50 Evo i pogleda na engleske simpatizere.

image
ADRIAN DENNIS Afp

image
ADRIAN DENNIS Afp

17.31 Danski navijači su spremni za veliki okršaj.

image
ANGELOS TZORTZINIS Afp

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

Najavu piše: Gradimir Đukarić

Pred Englezima nije samo imperativ pobjede protiv Danaca i tri boda s kojima bi već potvrdili plasman u drugi krug nego i popravak lošeg dojma kojeg su ostavili protiv Srbije unatoč pobjedi (1:0).

- Ne mogu ne reći, osjećam kako je naporan rad sa prethodnih turnira je upropašten. Imamo sjajnih i talentiranih mladih igrača, ali u utakmici protiv Srbije Engleska je više izgledala kao U21 momčad nego ozbiljna reprezentacija - bez dlake na jeziku prokomentira je Wayne Rooney.
Nije lako biti u koži Garetha Southgatea ovih dana, jedni zazivaju Mainooa u startnih 11, drugi Palmera, treći Gallaghera, ali najveći upitnik u svim analizama je iznad Phila Fodena. Zvijezda Cityja ugasila se protiv Srbije, promjena pozicije u odnosu na ono što igra kod Pepa Guardiole nikako mu nije odgovarala.

- Imate ekstremni talent kao što je Phil Foden, ali njegova pozicija je na sredini terena. Kada je na lijevoj strani stavite ga u situaciju u kojoj mora driblati svog protivnika, a to nije njegova igra - prokomentirao je Micah Richards, a s njim se složio i Rio Ferdinand:

- Jude Bellingham je došao u ovu momčad i njegov govor tijela je svima govorio “dajte mi loptu ili ću poludjeti”. Foden je to vidio, a njegova osobnost nije takva, on dopušta nekom drugom da bude dominantna figura u ovoj momčadi.

Danci su protiv Slovenije imali tri boda u džepu, propustili nekoliko prilika da “prelome” utakmicu u svoju korist, i na koncu uzeli bod. A mogli su na kraju ostati bez ijednog. Danski izbornik Kasper Hjulmand priznao je nakon utakmice da je njegova momčad bila “prepasivna” i da joj je nedostajalo intenziteta u završnici, a njegov pomoćnik Morten Wieghorst ključnim u utakmici protiv Engleza ističe hrabrost.

- Imamo kvalitetu i zato moramo hrabro ući u utakmicu protiv Engleza. Ne trebamo se ničega bojati. Moramo napasti! Ako previše igre prepustimo Engleskoj, onda će nam biti jako, jako teško - kazao je Wieghorst.

Linker
20. lipanj 2024 20:03