ACTION FOTO SPORT Nurphoto Via Afp
SVE MANJE VREMENA

Zabio je skoro 350 golova, a nema trofeja. Njemačka mu je jedna od zadnjih šansi za uspjeh

Nazabijao se golova i na klupskoj i na reprezentativnoj razini, ali i dalje ga prati ‘prokletstvo‘ trofejne suše
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 11. lipanj 2024. 10:02

Izabrana vrsta Engleske poletjela je jučer prema Njemačkoj na Europsko prvenstvo u ne pretjerano dobrom raspoloženju. Iako porazi u pripremnim utakmicama realno i nisu nešto previše važno, neuspjeh na Wembleyju od Islanda (0:1) u posljednjoj provjeri uoči početka europske smotre ipak je na određeni način unio barem mali nespokoj u redove po mnogima najvećeg favorita na Euru.

Odavno na nekom velikom natjecanju Englezi nisu praktički po svim predviđanjima kladionica jedan od dva najveća favorita, no u konačnici to apsolutno ništa ne garantira, pogotovo ne onoj momčadi koja 58 godina na velikim natjecanjima nije u stanju osvojiti trofej namijenjen pobjedniku. Poznate su engleske frustracije i nesreće na europskim i svjetskim prvenstvima, ‘povijesni’ porazi nakon raspucavanja jedanaesteraca i slično, pa kod Tri lava, bez obzira na njihovu kvalitetu i reputaciju, uvijek postoji da doza sumnje da mogu otići do samog kraja.

U Bellinghamovoj sjeni

Ipak, ako ništa drugo, Englezima nitko ne može uzeti pravo na veliku nadu da je upravo Njemačka ta destinacija na kojoj će napokon otići do kraja i skinuti sa sebe sva moguća prokletstva najvećih gubitnika u povijesti nogometa na reprezentativnoj razini, barem do prvog poraza... Iako su sve oči otočke nogometne javnosti uprte u Judea Bellinghama, za kojeg se na Otoku vjeruje da je upravo on taj igrač koji je ključan za engleske trofejne ambicije, tek treba vidjeti je li ovaj uskoro 21-godišnjak u prvom redu dovoljno psihološki stabilan da izdrži teret velikih očekivanja i da i u dresu engleske reprezentacije igra kao što je igrao za madridski Real u nedavno završenoj klupskoj sezoni u kojoj se okitio naslovima prvaka Europe i Španjolske.

Njegova kvaliteta nije sporna, ali ipak je riječ o mladom igraču pred kojim je prvo veliko reprezentativno natjecanje na kojem je nositelj igre Tri lava. Realno, prosječnog engleskog navijača i nije previše briga kako Bellingham igra za Kraljevski klub, važno je samo može li i na reprezentativnoj razini biti igrač koji radi razliku, ali ne protiv Srbije ili Slovenije u skupini C, već u odlučujućim utakmicama nakon toga protiv Španjolske, Francuske ili Hrvatske.

Drukčija priča

I dok se čeka reprezentativno ‘vatreno krštenje’ Judea Bellinghama, ipak nije mali broj onih na Otoku koji smatraju da je bez obzira na Realovu zvijezdu, glavna engleska uzdanica i dalje kapetan reprezentacije Harry Kane. Najbolji strijelac u povijesti Engleske (63 pogotka u 91 nastupu) porušio je gotovo sve moguće rekorde na osobnoj razini po pitanju postignutih golova, ali i nakon što je iz Tottenhama prešao u Bayern prošlog ljeta, Kane i dalje čeka svoj prvi trofej u karijeri s obzirom na to da su Bavarci nakon dugo godina ostali bez trofeja u prošloj sezoni, što je, s obzirom na uobičajenu dominaciju bavarskog velikana u njemačkim okvirima, gotovo podatak za rubriku vjerovali ili ne. Ili je baš Kane toliki donositelj loše sreće kojeg trofeji jednostavno zaobilaze gdje god da dođe.

image

Bellingham i Kane

JOSE BRETON Nurphoto Via Afp

U Tottenhamu nije bilo lako stići do trofeja, ali Bayern je ipak nešto sasvim drugo, uz dodatak da je engleski napadač u prvoj sezoni na Allianz Areni bio sjajan, jer zabio je 36 golova u njemačkoj Bundesligi, te ukupno 44 gola u 45 utakmica u svim natjecanjima, ali u konačnici je i to bilo nedovoljno da osvoji trofej. Mnogi su se šalili da je i Bayern postao žrtva ‘Kaneovog prokletstva’, jer je impresivna lista natjecanja u kojima je Englez ostao zamalo prekratak (Liga prvaka, Europsko prvenstvo, Liga kup...).

Uglavnom, uz 30 godina u životnom kalendaru, ako ga i zaobiđu ozljede, Harry Kane više nema baš puno prigoda da dođe do trofeja u dresu Tri lava. Njemačka mu je jedna od posljednjih šansi, uz činjenicu da Kane u ovom trenutku i nije 100 posto spreman nakon problema s bolovima u leđima.

- Do utakmice protiv Srbije je dovoljno vremena i vjerujem da ću biti u optimalnom stanju. Poraz od Islanda se u konačnici može pokazati kao odličan poziv na buđenje. Jasno je da navijači nisu zadovoljni, ali isto tako znam da puno očekuju od nas. Ne želim ništa posebno obećavati, ali vjerujem da na ovom turniru sigurno imamo puno toga za reći. Nemam puno dobrih sjećanja na posljednje veliko reprezentativno natjecanje. Katar sigurno nije nešto što mi je ostalo u lijepoj uspomeni i zbog poraza od Francuske u četvrtfinalu i promašenog jedanaesterca, ali sada sam motiviran da u Njemačkoj pokušamo razveseliti naše navijače, ali i sebe. Sigurno neće biti lako, ali kako možemo izgubiti od Islanda, tako i možemo pobijediti bilo koju reprezentaciju - istaknuo je Harry Kane uoči početka Eura.

image

Kane i Southgate

ANDY BUCHANAN Afp

Kreću protiv Srbije

Englezi će premijerni nastup na Euru imati u nedjelju, 16. lipnja, protiv Srbije u Gelsenkirchenu, a za sada otočku javnost više od Mitrovića ili Vlahovića brinu možebitni navijački okršaji s obzirom na to da su na Otoku navijače Srbije okarakterizirali kao Putinove sljedbenike, uz dodatak da engleski navijači moraju biti vrlo oprezni.

No, izbornika engleske reprezentacije Garetha Southgatea puno više od navijačkih najava brinu Kaneovi problemi s leđima, jer bez pravog Harryja Kanea teško će Englezi i na Europskom prvenstvu u Njemačkoj pronaći načina da “nogomet vrate kući”...

Linker
20. srpanj 2024 09:53