JOHN MACDOUGALL Afp
SKUPINA D

VIDEO: Austrija održala Poljskoj nogometnu lekciju i došla do prve pobjede na Euru

Izabranici Ralfa Rangnicka slavili su 3:1 uz uvjerljivu predstavu
Piše: Dražen Pinević, SNObjavljeno: 21. lipanj 2024. 20:10

Poljska - Austrija 1:3 (1:1)

BERLIN Olimpijski stadion. Gledatelja 70.000.

Glavni sudac: Umut Meler 7; Pomoćnici: Eisoy i Ersoy (svi Turska).

POLJSKA (3-4-1-2): Szczesny 6 - Bednarek 5,5, Dawidowitz 5, Kiwior 5,5 - Frankowski 6, Piotrowski 6 (od 45. minute Moder 5,5), Slitz 5,5 (od 75. Rosicki -), Zalewski 6 - Zielinski 6,5 (od 87. Urbanski -) - Buksa 6 (od 60. Lewandowski 5,5), Piatek 7 (od 60. minute Swiderski 5,5)

Izbornik Michal Probierz 6

AUSTRIJA (4-2-3-1): Pentz 6,5 - Posch 7, Trauner 7 (od 59. Danso 6), Lienhart 6, Mwene 7 (od 63. Prass 6,5) - Seiwald 7, Grillitsch 6,5 (od 45. Wimmer 6,5) - Baumgartner 7 (od 81. Schmid -), Leimer 6,5, Sabitzer 7 - Arnautović 7 (od 81. Gregoritsch -) Izbornik Ralf Rangnick 7

Strijelci: 0:1 - Trauner (9), 1-1 - Piatek (30), 1:2 - Baugartner (66), 1:3 - Arnautović (78, 11 m)

Žuti kartoni: Slisz (53), Wimmer (56), Moder (62), Lewandowski (64), Arnautović (70), Szczesni (77)

Igrač utakmice: Gernot Trauner

Golove pogledajte OVDJE


Sjajna atmosfera, jako dobra utakmica i pobjeda Austrije protiv Poljske na Olimpijskom stadionu u Berlinu. Sada sa tri boda Austrija traži prolaz u osminu finala, dok je Poljska nakon dva poraza u gotovo bezizlaznoj situaciji.

Austrija je došla s porazom od Francuske, Poljska s porazom od Nizozemske. Niti jednom sastavu poraz ne bi dobro došao. Poljska traume s napadačima su nastavljena, Lewandowski nije mogao, nije mogao ni Swiederski, pa je izbornik Probiertz morao potražiti napadačko rješenje. Bliže golu poslao je Zielinskog, a u napad uz jedinog dotadašnjeg strijelca na Euru Buksu stigao je Piatek. Mijenjali su i stopera Poljaci, umjesto Solomona došao je Dawidowitz. To nije izgledalo tako dobro. Ni Ralf Rangnick nije mirovao. On je promijenio kompletan stoperski par u odnosu na Francusku. Umjesto pada Danso - Wöber, zaigrali su Trauner - Lienhart. U napad je umjesto Gregoritscha došao Arnautović i to je bilo to.

image
AXEL HEIMKEN Afp

Sama utakmica bile je dvoboj s dosta presinga, igre na loptu, teško se ista primala, još teže zadržavala. Ta agresivnost prvo se isplatila Austriji. Na jednu sretno odbijenu loptu Mwene je napravio korak prednosti na boku pred Frankowskim, bilo mu je to dosta za zavrne loptu na prvu vratnicu gdje je Trauner bio brži od Dawidowitza i u prvi kut spremio loptu iznad Szcezesnog za vodstvo Austrije u 9. minuti.

Od tog trenutka Poljska je zaigrala konkretnije prema naprijed, bolje dolazila do austrijskog šesnaesterca. Zielinski u 19. minuti nije pogodio čisti šut, ali nastavili su i pritisak im se isplatio u 30. minuti. Na jednu vraćenu loptu u 16 metara Bednarek je natrčao, opalio, Trauner je zablokirao, ali se lopta od bloka odbija na nogu Piateku koji radi korak prednosti i plasira mirno loptu kraj vratara Pentza za 1:1.

Do kraja poluvremena dobra igra s obje strane i jedna velika šansa u kontri za Austriju koju nije uspio realizirati Sabitzer, kojem je poljski blok odnio šut prije vratara Szczesnog.

Posjed su više imali Austrijanci, ali nije to bila dominacija, jer Poljska se dobra branila i brzo otvarala prema naprijed, pa su Austrijanci morali biti na oprezu. A posebno kada je nakon sata utakmice u igru ušao Robert Lewandowski, ali i drugi iz udarnog napadačkog tandema Swiderski. Morali su tražiti pobjedu, jer bod je za zadnje kolo jako malo i jako opasno u skupini gdje su Francuska i Nizozemska.

I onda je bljesnulo, opet s lijeve strane austrijskog napada. Ovaj puta od Prassa koji je dotrčao do 25 metara, spustio loptu u sredinu, Arnautović propustio loptu, a Baumgartner u punom naletu svladao Szczesnog u 66. minuti za novo austrijsko vodstvo.

image
RONNY HARTMANN Afp

Poljake je to potreslo, Austrija je bila bolja, Wimmer je mogao dovršiti utakmicu u 74. minuti, ali Szczesni mu nije dao. No samo dvije minute kasnije greška poljske obrane, Sabitzer izbija sam pred gol Szczesnog koji ga ruše i Austrija dobiva penal koji Arnautović zabija za velikih 3:1. Poljski vratar nije pogodio stranu u koju je pucao austrijski strijelac.

I to je bio kraj poljskih nadanja. Austrija je mogla podebljati prednost da je bila malo preciznija, Poljaci su se predali. U zadnje kolo ulaze bez boda i idu na Francusku… A Austrija s tri ide na Nizozemsku i ako ništa s tri boda može se nadati i da s trećeg mjesta naže svoj put.

KRAJ

Kraj utakmice u Berlinu. Austrija zasluženo slavila 3:1 i došla do prve pobjede na Euru u Njemačkoj. Za Poljsku matematički pričao nije gotova, ali u posljednjem kolu ima najteži ispit - moćnu Francusku.

90.+3' Velika prilika za Grosickog, ali poljski veteran nije uspio zahvatiti volej na drugoj stativi. Igrat će se još najmanje jedna minuta.

90. Imat ćemo četiri minute sudačke nadoknade.

85. Kakav promašaj Laimera! Austrijski veznjak zaobišao je Szczesnog, ali i promašio prazan gol...

84. Poljska obrana puca na sve strane, Posch je sada opasno pucao, ali poljski vratar ponovno brani. Austrija će imati korner.

78. Arnautović šalje loptu u jednu, Szczesnog u drugu i Austrija ima 3:1!

77. Penal za Austriju, Szczesny je srušio Sabitzera, sve je čisto.

74. Velika prilika za Austriju, za svojevrsni šah-mat, ali Szczesny brani udarac Wimmera i zadržava Poljake na životu.

67. GOOOL! ⚽

Austrija ponovno vodi! Sjajno je Prass dao loptu s lijeve strane, iskusni Arnautović krasno pustio za Baumgartnera koji još ljepše pogađa za novu prednost svoje momčadi.

64. Žuti karton za Lewandowskog, zbog udarca laktom.

63. Početak drugog poluvremena nekako je razbijen učestalim prekidima, zbog kartona i zamjena. Malo smo nogometa vidjeli...

60. Napuštaju nas oba strijelca; Danso ulazi umjesto Traunera, dok će Piateka zamijeniti Swiderski. Za Poljsku je napokon ušao i Lewandowski, Buksa ide na klupu.

56. Sada i Wimmer dobiva javnu opomenu, izjednačene su Austrija i Poljska i u toj statističkoj rubrici.

53. Prvi žuti karton na utakmici, Slisz ga je bez dvojbe zaslužio zbog povlačenja suparničkog igrača.

52. Sada je Piatek na drugoj strani okušao udarac s distance, ali rezultat također ostaje nepromijenjen.

50. Posch je bio najviši u skoku nakon kornera, ali Szczesny je spreman na njegov udarac.

46. Oba izbornika odlučila su se za promjene na otvaranju drugog dijela: kod Austrijanaca je Wimmer zamijenio Grillitscha, dok je na drugoj strani Moder ušao umjesto Piotrowskog.

45. Kraj prvog poluvremena, Poljska - Austrija 1:1. Gledali smo dobro prvo poluvrijeme, ne sumnjamo da će i drugo biti takvo s obzirom na to da obje momčadi danas traže prve bodove na turniru.

42. Još jedan udarac Sabitzera, ovog puta je tukao s 25 metara i pokušao iznenaditi Szczesnog udarcem u prvi kut, ali lopta odlazi malo pokraj vrata.

39. Austrijanci propustili ogromnu priliku! Istrčali su u kontru 3 na 2, Sabitzer je dobio loptu na lijevoj strani, izbacio se na jaču desnu nogu, ali Poljaci stižu u blok i propada velika prigoda za Austriju.

35. Ulazimo u zadnjih deset minuta prvog poluvremena. Dojma smo da ni Austrija niti Poljska neće sada previše žuriti i risikirati kako ne bi slučajno otišli sa zaostatkom na predah.

30. GOOOL ⚽

Kakva utakmica! Poljska izjednačava u 30. minuti zahvaljujući Piateku! Poljski napadač najbolje je reagirao nakon svojevrsnog flipera u šesnaestercu Austrije i spremio loptu u mrežu. Austrija zasluženo povela, Poljska zaslužena izjednačila. Idemo dalje.

27. Prijete Poljaci udarcem s distance, ali netko iz posljednje austrijske linije to blokira. Rasplamsala se utakmica, to je sada jasno.

Austrijski junak dosadašnjeg dijela utakmice slavi pogodak za vodstvo:

image

Gernot Trauner slavi pogodak za vodstvo

RONNY HARTMANN Afp

23. Nove prilike za Austriju! Prvo je Szczesny morao spašavati Poljake istrčavanjem, a sada je i odlično obranio Arnautoviću, makar ne bi bilo ništa od pogotka jer je pomoćni sudac podigao zastavicu.

18. Ohrabrili su se malo Poljaci, ili shvatili da moraju napasti, da nemaju što izgubiti... Kako god, sada su ponovno bili pred golom Austrije, a da je Zalewski bolje stisnuo loptu, moglo je svašta biti. Ovako ostaje 1:0 vodstvo Austrije.

16. Poljaci traže kazneni udarac zbog igranja rukom, ali sudac samo odmahuje rukom. U VAR sobi kratko je trajala tiha provjera, no ustanovljeno je ono što je i glavni sudac vidio - nema elemenata za kazneni udarac.

13. Austrijski pritisak u Berlinu ne jenjava. Poljaci teško izlaze sa svoje polovice, Lewandowski u nevjerici na klupi...

9. GOOOL ⚽

Austrija zasluženo vodi od 9. minute! Trauner je bio najviši u skoku i krasno pogodio pokraj poljskog vratara. Poljaci se zasad nisu pojavili na utakmici...

4. Sjajna prilika za Austrijance na otvaranju dvoboja! Sabitzer je krasno primio loptu u protivničkom šesnaestercu, ali nije uspio pogoditi. Austrijanci će imati korner.

1. Započela je utakmica na Olimpijskom stadionu u Berlinu, mjestu koje nije bilo sretno za Vatrene u prvom nastupu na Euru.

17.30 Poljaci su i dalje bez ozlijeđenog Roberta Lewandowskog, poljski kapetan očito je i dalje nespreman za tempo kakav iziskuje Euro. Budući da Poljacima danas treba pobjeda, njihov izbornik odlučio je danas krenuti s dvojicom napadača - uz Buksu kreće i Piatek. Kod Austrije s druge strane nema većih iznenađenja, Arnautović je dobio priliku ispred Gregoritscha.

Najavu piše: Dražen Pinević

Dva poražena sastava iz prvog kola skupine D, sudaraju se u prvoj utakmici 2. kola na olimpijskom stadionu u Berlinu. Austrija je poražena minimalno do Francuske, a isto tako izgubila je i Poljska od Nizozemske.

I jedni i drugi ostavili su vrlo dobar dojam, ali treba naglasiti da će za jedne to vjerojatno biti posljednja prilika da pokušaju doći do bodova koji znače prolaz skupine. Neodlučno je najgora opcija u ovom slučaju i zato treba očekivati maksimalan pristup s obje strane, bez kalkulacija.

Poljska i Austrija su se sastale dosad 11 puta, pet puta slavila je Poljska, 4 Austrija, a tri susreta su završila egalom. Posljednji puta su igrali u kvalifikacijama za Euro 2020, Poljska je u bodovima bila u plus 4-1, pobijedila u Beču golom Piateka i bila je ispred Austrije na kraju kvalifikacija.

Osnovno pitanje prije utakmice je hoće li se u poljski sastav vratiti Robert Lewandovski, njihov najbolji i najvažniji igrač. Poljski napad se polako opravio, Swiederski se vratio već na utakmici s Nizozemskom, a Lewandovski je najavljen za Austriju. Pitanje uz to je hoće li mjesta u poljskom timu od starta biti za njihovog jedinog strijelca na ovom Euru Adama Buksu.

Poljaci su vlakom koji je kasnio iz Hannovera stigli u Berlin. Njihov izbornik Michal Probierz je optimist usprkos poraza na startu.

- Igrali smo čvrsto, bili smo blizu protivnika, bili smo dobro organizirani protiv Nizozemske i naravno da ne odustajemo. Moramo učiniti sve da pobijedimo u dvije preostale utakmice. Mislim da možemo biti jači tijekom turnira. Rekao sam igračima da u nekim trenucima nismo dovoljno dugo držali loptu i nismo dovoljno gurali naprijed, a mi to možemo i uvjeren sam da ćemo protiv Austrije to dokazati - zaključio je poljski izbornik.

Kod Austrijanaca nema nepoznanica, jako su dobro izgledali protiv favorizirane Francuske, samo je realizacija bila izvjestan problem, no realno nisu igrali protiv Malte. Veznjak njemačkog Lepziga Nicolas Seiwald sjajno je zamijenio Schlagera kojeg nema na Euru zbog ozljede.

- Bili smo stvarno super protiv Francuske, ali nažalost to nije bilo dovoljno. Znali smo da je potrebna izvanredna izvedba da bismo nešto odnijeli. Možemo bolje, znamo to.

Zadovoljni ste svojim nastupom?

- Rangnick mi dopušta da igram stil igre koji ja mogu igrati. I to je ključno. Pokušavam zadržati momčad kompaktnom i onda brzo igrati naprijed. Kontrapresing, rad protiv lopte i zatim brza promjena. Rangnick je donio veliku euforiju, ne samo u momčad nego u cijelu zemlju. Navijači su oduševljeni našim nastupima. Vjerujem da će biti i u petak.

Poljska će biti ozbiljan protivnik?

- Apsolutno, odlična momčad, što su pokazali na startu. Trebat će nam i bolja igra nego protiv Francuske da dođemo do pobjede koja je jako važna - zaključio je Seiwald.

Linker
21. lipanj 2024 20:17