PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp
SKUPINA D

VIDEO: Mbappéu slomljen nos. Francuska pobijedila Austriju, ali drhti zbog zvijezde

Tragičar je bio Maximilian Wöber, koji je autogolom u prvom dijelu odlučio pobjednika
Piše: SNObjavljeno: 17. lipanj 2024. 20:10

Austrija - Francuska 0:1 (Wöber 38. (a.g.))

Düsseldorf, Merkur Spiel-Arena

AUSTRIJA: Pentz - Posch, Danso?, Wöber? (od 59. Trauner), Mwene? (od 88. Prass) - Seiwald, Sabitzer - Laimer?, Baumgartner?, Grillitsch (od 59. Wimmer) - Gregoritsch (od 59. Arnautović)

FRANCUSKA: Maignan - Koundé, Upamecano, Saliba, T. Hernández - Griezmann (od 90. Fofana), Kanté, Rabiot (od 71. Camavinga) - Dembélé? (od 71. Kolo Muani), Mbappé (od 90. Giroud), Thuram

Autogol Austrije pogledajte ovdje.


Francuska i Nizozemska imaju po tri boda nakon prvog kola u skupini D. Reklo bi se očekivano, možda neočekivano teško, jer su Poljska i Austrija pokazale dobar nogomet i neće tek tako odustati u nadi za prolaz skupine.

Točno 30 sati nakon prve utakmice u skupini u kojoj je Nizozemska svladala Poljsku sastali su se u Düsseldorfu favoriti Francuzi i Austrija. Malo, neprirodan razmak koji ne ide na ruku Francuzima i Austrijancima jer će imati skraćeni odmor prije drugih utakmica.

image
FRANCK FIFE Afp

Iznenadio je Deschamps izostavljanjem Camavinge zbog kojeg je najavio povučenijeg Griezmanna. Austrija bez Alabe i Schlagera koji nisu ni došli na Euro, na klupi najavljeni prvi vratar Linder, ali i prvi napadač Arnautović. No, Ralf Rangnick uvijek ima plan.

Utakmica je bila kontrolirana. Jasno je bilo da će Austrijanci teže zadržati loptu u dvobojima s Francuzima i da će Francuska biti opasnija. No, nije to bila prevelika razlika. Francuska je bolje otvarala napade po lijevom boku gdje je Theo Hernandez radio prevagu, ali nije to uspjela realizirati. Imao je Mbappé izlazak pred Pentza u 9. minuti, pa onda Griezmann šansu nakon što je Rabiot deset minuta kasnije sjajno presjekao napad Austrije. No, nije spavala i Austrija. Imala je možda i najbolju priliku prvog dijela nakon centaršuta Mwenea. Sabitzer je spustio loptu Baumgartneru, ovaj sam izbio pred Maignana, ali je Francuz odlično obranio.

image
KENZO TRIBOUILLARD Afp

I onda klasično u takvim utakmicama, ne daš gol – primiš gol. Jedna klasična akcija Mbappéa, centaršut koji je trebao završiti na glavi Griezmanna, ali ga je spriječio Wöber skrenuvši loptu neobranjivo u svoj gol na očaj Austrijanaca.

Nakon žutog kartona i autogola, nesretni Wöber je na startu nastavka bacio u reklamu Griezmanna i sretno je prošao da ga Gil nije izbacio iz igre na startu drugog dijela. Griezmann je razbijene glave nastavio utakmicu. Austrija je teško dolazila u prilike, a Francuska se malo povukla i u kontri je čekala priliku za završni udarac. Mbappé je imao prvu priliku nakon što je pretrčao austrijsku obranu i izbio sam pred Pentza, ali i promašio zicer. Redale su se šanse, Griezmann, pa Kounde, dvaput Thuram, pa Giroud.

image
PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

Svaki malo jači izlazak Austrije prema naprijed bio je potencijalno velika opasnost za njih. Ali, na njihovu sreću Francuzi nisu bili raspoloženi za golove. U sudaru s Mweneom Mbappé je završio krvav i na kraju iznervirao Austrijance sjedenjem na terenu, no vrijeme je prolazilo i Francuska je dočekala prvu pobjedu makar je Gil Manzano produžio rekordnih 9 minuta na ovom Euru, a Austrija po običaju imala zadnju priliku koju je promašio Prass.

Sada igraju prvo poraženi, pa nakon njih u 2. kolu i pobjednici sa starta, oba susreta u petak.

Francuska je upisala minimalnu pobjedu na otvaranju Eura. Tragičar je Maximilian Wöber, austrijski branič koji je odlučio utakmicu autogolom u 38. minuti. Iako su uzeli tri boda, Francuze će zabrinuti scene iz završnice utakmice, kada je Mbappé morao izaći iz igre krvavog lica, a prema prvim prognozama francuska zvijezda pretrpjela je lom nosa.

image
OZAN KOSE Afp

Kraj utakmice!

90+7. Giroud je šlampavo reagirao nakon dodavanja Kolo Muanija i promašio meč-loptu.

90+3.?

Danso je zaradio žuti karton.

90.?

Igrat će se čak devet minuta sudačke nadoknade

90.

Mbappé i Griezmann su izašli, na terenu su Giroud i Fofana.

89.?

Krvavog dresa i ljutitog izraza lica, držeći se za nos, Mbappé je napustio teren, a zatim se ponovno ušetao na njega i odmah sjeo na travnjak, što je razbijesnilo Austrijance i zbog čega je zaradio žuti karton.

88.

Nova runda zamjena: kod Austrijanaca u igru je ušao Prass umjesto Mwenea.

Španjolski sudac ima pune ruke posla u završnici dvoboja.

image
PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

86. Mbappé je ostao ležati u austrijskom kaznenom prostoru nakon što je licem udario u Dansovo rame. Od siline udarca potekla mu je krv te mu se sada pruža pomoć.

85. Wimmer je pokušao pobjeći francuskoj obrani, ali sveprisutni Kanté zaustavio ga je na ulasku u kazneni prostor.

84.?

Novi žuti karton za Austrijance. Laimer je zaradio opomenu zbog prekršaja nad Mbappéom.

81. Sudac Jesús Gil Manzano malo je zasmetao francuskoj kombinatorici, lopta ga je pogodila, zbog čega je morao zaustaviti igru.

78.?

Baumgartner je pokušao uhvatiti loptu u kaznenom prostoru, ali se na kraju ružno sudario s Maignanom, a teže je stradao francuski vratar, zbog opasne igre "nagrađen je" žutim kartonom.

76. Austrijanci sve hrabrije ulaze u francusku polovicu, ali su i dalje bez pravih situacija u drugom dijelu. Trenutačno imaju 49 posto posjeda, a ostane li ovako, žalit će za promašajem Baumgartnera iz prvog poluvremena...

73. Thuram je nakon "bicikla" pokušao pronaći put do mreže, ali lopta je otišla daleko od vrata...

70.

Prve poteze vuče i Deschamps. Iz igre su izašli Rabiot i Dembélé, a umjesto njih su ušli Camavinga i Kolo Muani.

image
FRANCK FIFE Afp

67. Thuram je pucao prizemno iz kaznenog prostora, ali Pentz je refleksno reagirao i obranio njegov udarac.

66. Hernández je poslao oštru loptu pred vrata, ali ponovno nije pronašao nikoga od svojih suigrača, dok je udarac Koundé u nastavku akcije otišao u austrijski blok.

62. Sabitzer je pao u kaznenom prostoru nakon duela s Upamecanom, Austrijanci su tražili kazneni udarac, ali španjolski sudac samo je odmahnuo rukom.

59.

Evo i prvih promjena na utakmici: na klupu su preselili Wöber, Grillitsch i Gregoritsch, a na terenu su Trauner, Wimmer i Arnautović, koji je i preuzeo kapetansku traku.

57. Austrijanci pomalo ubrzavaju ritam i ulaze u veće rizike. Imali su sada dva vezana ubačaja iz kuta, ali nije bilo opasnosti za Francusku.

image
PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

56. ?

Nakon što je iznudio dva žuta kartona, sada je požutio i sam Dembélé zbog prekršaja na Mweneu.

55.

Što je sada promašio Mbappé... Francuz se sjurio "oči u oči" s Pentzom, imao je dovoljno vremena za koncentraciju, ali je loptu poslao pored vrata.

53. Thuram je nakratko pobjegao obrani nakon dubinske lopte, ali umejsto odlaska prema vratima, odlučio je vratiti loptu nazad i smiriti napad.

47. Ružna scena na travnjaku. Griezmann je udario glavom u reklamu pored terena nakon duela s Wöberom, a od udarca mu je i potekla krv na licu. Francuz mora kratko izaći iz igre dok se ne sanira krvarenje.

image
ALBERTO PIZZOLI Afp

46. Počelo je drugo poluvrijeme, izbornici nastavljaju s istim snagama na terenu.

? Evo što kaže "glas naroda" s naše Facebook stranice:

"Svaka čast Austrijancima, oni su Ferrari za naše dizelaše" (Željko Matić)

"Gleda li Dalić utakmicu? S loptom se ide prema golu, ne u rikverc" (Inisa Klobučar)

"Austrija se bori na terenu. Sumnjam da će Francuska osvojiti tri boda, bit će remi na kraju utakmice" (Igor G)

Mbappé nije uspio pronaći put do mreže u prvih 45 minuta, ali je uspio "promiješati" austrijsku obranu, nakon čega je uslijedio nesmotren potez Wöbera. Austrijanac danas 26. put igra za nacionalnu vrstu, a u prvom poluvremenu upisao se u sudačku bilježnicu, zaradivši žuti karton, ali mjesto je pronašao i u listi strijelaca...

image
KENZO TRIBOUILLARD Afp

Kraj prvog poluvremena u Düsseldorfu.

45. ?

Dok francuski navijači na tribinama ponovno pjevuše himnu, četvrti sudac je pokazao da će se igrati još jedna minuta sudačke nadoknade u prvom dijelu.

Austrijanci bi mogli žaliti za prilikom koju nije uspio realizirati Baumgartner...

image
KENZO TRIBOUILLARD Afp

Mbappé je probio desnu stranu, poslao ubačaj u srce kaznenog prostora, a Wöber je vrlo nespretno reagirao i u maniri napadača loptu glavom poslao u malu mrežu, ali vlastitu...

38. GOOOL!

Francuska vodi 1:0! Autogol je postigao Wöber.

36.

Velika prilika za Austriju! Grilitsch je ubacio s lijeve strane, Sabitzer je spustio loptu, a Baumgartner izašao "oči u oči" s Maignanom, ali francuski vratar uspio je zaustaviti njegov pokušaj.

33.?

Drugi žuti karton za Austrijance. U bilježnicu Jesúsa Gila Manzana sada je upisan Mwene zbog prekršaja nad Dembéléom. Isti je čovjek zaslužan i za žuti karton Wöberu...

31. Deseta je ovo utakmica na Europskom prvenstvu u Njemačkoj, a u svih prethodnih devet pao je barem jedan pogodak u prvom dijelu. S obzirom na manjak sadržaja u prvih pola sata utakmice Francuske i Austrije, izgleda da bi niz mogao biti srušen...

26. Francuzi imaju problema s uspostavljanjem igre, a to ilustrira i podatak o 53 posto posjeda, što znači da austrijski plan zasad djeluje...

image
PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

21. Na travnjaku je ostao ležati Gregoritsch, austrijski napadač, kojemu se trenutačno pruža liječnička pomoć. Čini se da se radi o problemima s listom, ali uskoro bi se trebao vratiti u igru.

Ljubav prema pjetlićima, kolorizirano.

image
OZAN KOSE Afp

16. ?

Prvi žuti karton na susretu. Wöber je "požutio" zbog oštrog prekršaja nad Dembéléom.

13. Ponovno je opasno pred austrijskim vratima. Hernández je ušao u kazneni prostor s lijeve strane, poslao oštar ubačaj, ali nikoga nije bilo na drugoj vratnici...

Dvoboj s tribina prate Lilian Thuram i Christian Karembeu.

image
FRANCK FIFE Afp

8.

Prva prilika na utakmici! Mbappéu se otvorio "autoput" na lijevoj strani, sjurio se prema vratima i tražio bliži kut, ali Pentz je uspio to skrenuti.

5. Hernández je osvojio puno prostora i izborio slobodni udarac na 25-30 metara od austrijskih vrata. Griezmann je pokušao ubačajem pronaći suigrače, ali suparnici su to lakoćom očistili.

3. Lopta se odmah na početku preselila na austrijsku polovicu. Francuzi pokušavaju uspostaviti igru, a momčad Ralfa Rangnicka ide vrlo žustro.

1. ?

Počela je utakmica!

20.57 Nacionalne himne su intonirane, uskoro slijedi i početak dvoboja!

image
OZAN KOSE Afp

20.40 Do prvog sučevog zvižduka ostalo je 20 minuta, a austrijski i francuski navijači pripremaju glasnice za utakmicu...

image
FRANCK FIFE Afp

image
PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

20.35 Od prve minute u austrijskoj obrani zaigrat će stoper Lensa, Kevin Danso. S obzirom na to da igra u francuskoj ligi, dobro je upoznat s Kylianom Mbappéom, a otkrio je i način kako zaustaviti francusku zvijezdu.

- Morate mu odvlačiti pozornost s kratkim razgovorima - rekao je 25-godišnji branič.

image
FRANCOIS LO PRESTI Afp

20.28 Tribine Düsseldorf Arene polako se pune. Stadion može primiti 47 tisuća gledatelja, a domaće utakmice na njemu igra Fortuna Düsseldorf. Na tom će se zdanju odigrati još utakmice Slovačke i Ukrajine, te Španjolske i Albanije, a zatim i po jedan ogled osmine finala i četvrtfinala.

image
FRANCK FIFE Afp

20.18 Francuska i Austrija zadnji put su se srele u Ligi nacija prije dvije godine. Dok u Beču nije bilo pobjednika (1:1), u Parizu su Francuzi slavili 2:0, ali su goste slomili tek u drugom dijelu, što znači da bismo večeras mogli gledati zanimljivu utakmicu.

image

Detalj s utakmice Francuske i Austrije iz rujna 2022. u Parizu

HERVIO JEAN-MARIE Kmsp Via Afp

20.05 Stigli su sastavi za dvoboj Austrije i Francuske u Düsseldorfu! Kylian Mbappé predvodi momčad Didiera Deschampsa u lovu na europski naslov, dok momčad Ralfa Rangnicka želi pomrsiti račune jednom od najvećih favorita za titulu.

Linker
24. rujan 2024 18:42