Belgijska nogometna reprezentacija

 KENZO TRIBOUILLARD Afp
JEDAN UTEG MANJE

‘Hype‘ je manji, ali postoji razlog zašto na ovu reprezentaciju treba računati više nego ikada

Ovaj put na ‘zabavu‘ su došli bez oznake najizraženijeg kandidata za zlato
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 17. lipanj 2024. 15:32

Nakon što je Hrvatska zalupila Belgiji vrata nokaut faze SP-a u Kataru, Roberto Martínez u suzama je podnio ostavku na dužnost izbornika "crvenih vragova". Desetak dana kasnije, utjehu je pronašao na klupi Portugala, a nedugo potom na njegovo bivše radno mjesto uskočio je Domenico Tedesco. Talijansko-njemački stručnjak od tada je odradio sjajan izbornički posao koji možemo kategorizirati u četiri ključne cjeline: 14 utakmica bez poraza, plasman na Europsko prvenstvo, rekonstrukcija belgijskih redova te oživljavanje nogometnog zanosa u zemlji vafla, piva i čokolade.

Tedescove trupe suvereno su prohujale kvalifikacijskom F skupinom s 20 bodova, a u prijateljskim utakmicama pobijeđene su Njemačka, Srbija, Crna Gora i Luksemburg te je remizirano s s Irskom i Engleskom. U većini ogleda Belgijanci su na travnjake izlazili u 4-3-3 formaciji, čime je Martínezov sustav s trojicom igrača u obrani - postao relikt.

image

Romelu Lukaku

THOMAS KIENZLE Afp

U povijesnim almanasima završili su i pojedini igrači koji su još na katarskom Mundijalu bili dijelom udarne postave poput, primjerice, Hazarda i Alderweirelda. Šupljinu nastalu djelomičnom smjenom "senatora" Tedesco je ispunio svježom krvlju u vidu mladih i potentnih igrača kao što su krila Johan Bakayoko (21, PSV) i Dodi Lukebakio (26, Sevilla), odnosno veznjak Orel Mangala (26, Lyon). Bivši trener Leipziga istodobno je osvježio obrambenu liniju te u prvu postavu inaugurirao dvojicu koji su kod Martíneza grijali klupu; stopera Wouta Faesa (26, Leicester) i lijevog beka Arthura Theatea (24, Rennes). Velika promjena u dogodila se i na vratarskoj poziciji budući da Tedescu na Euro, zbog ranijih ozljeda (ali i međusobnih sukoba), nije pozvao Courtoisa. Realovog čuvara mreže među vratnicama će u Njemačkoj zamijeniti Wolfsburgov Koen Casteels (ili Nottinghamov Matz Sels).

Legija belgijskih "novaka", međutim, na njemačkim će travnjacima ipak djelovati pod zapovjedništvom prekaljenih snaga, u prvom redu Kevina De Bruynea i Romelua Lukakua. Arhitekt igre Manchester Cityja stiže s kapetanskom vrpcom oko nadlaktice, a iako je, zbog ozljede tetive, odigrao samo jednu utakmicu u kvalifikacijama, kristalno je jasno kako će "crveni vragovi" na kontinentalnoj smotri u velikoj mjeri ovisiti upravo o njemu.

- On je kao ogledalo momčadi, ako De Bruyne igra dobro, cijela momčad igra dobro - ilustrirao je Tedesco značaj svog kapetana.

image

Kevni de Bruyne

THOMAS KIENZLE Afp

Dok De Bruyne bude dirigirao veznim redom, napadom će gospodariti Lukaku - koji je tijekom kvalifikacija zabio 14 golova - više nego ijedan igrač u povijesti kvalifikacija za Euro. U Njemačkoj će stasiti centarfor biti posebno inspiriran budući da je još ne tako davno bio predmetom sprdnje nogometne publike diljem svijeta zbog svojih nes(p)retnih promašaja i reakcija, a sada na prvenstvu Starog kontinenta ima priliku trajno isprati ljagu s imena i podsjetiti nogometni globus koliko opasan može biti. Za razliku od prethodna dva prvenstva, na koje su Belgijci stizali s aurom - ali i pritiskom - velikih favorita, ovoga puta su na "zabavu" došli bez oznake kluba najizraženijih kandidata za zlato.

Upravo bi izostanak tog utega mogao rezultirati rasterećenijim i boljim izvedbama, a, u konačnici, i višim plasmanom od četvrtfinala u kojima su zaustavljani 2016. i 2021. Startna pozicija im je odlična budući da će na put prema iskoraku krenuti iz potencijalno najslabije skupine, koju dijele sa Slovačkom, Rumunjskom i Ukrajinom. Iako je "hype" manji nego prije, na Belgiju, dakle, treba računati više nego ikada.

Linker
24. rujan 2024 14:19