KENZO TRIBOUILLARD Afp
ZAVRŠETAK GRUPNE FAZE

VIDEO: Najveća bajka Eura! Senzacionalni Gruzijci srušili Portugal i prošli dalje

S 2:0 protiv Portugala, Gruzija je izborila osminu finala protiv Španjolske. Ispali su Mađarska i Češka
Piše: Tomislav Dragobratović, SNObjavljeno: 26. lipanj 2024. 23:09

Češka - Turska 1:2 (Souček/Calhanoglu 51., Tosun 90.+4.)

Hamburg, Volksparkstadion

ČEŠKA: Stanek (od 55. Kovar) - Holeš, Hranač, Krejči 🟨 - Coufal, Souček⚽ 🟨, Provod (od 75. Lingr), D. Jurásek (od 81. M. Jurásek) - Barak 🟨🟥, Hložek (od 55. Chory 🟥) - Chytil (od 55. Kuchta)

TURSKA: Günok 🟨 - Muldur, Demiral, Akaydin 🟨, Kadioglu - Yüksek 🟨 (od 63. Yokuşlu), Özcan 🟨 (od 46. Ayhan) - Güler 🟨 (od 75. Tosun⚽), Calhanoglu⚽🟨 (od 87. Kökcü), Yildiz 🟨 (od 75. Akturkoglu) - Yilmaz

GOLOVE POGLEDAJTE OVDJE.


Gruzija - Portugal 2:0 (Kvarachelia 2., Mikautadze 57., 11m)

Gelsenkirchen, Veltins Arena

GRUZIJA: Mamardašvili - Kakabadze, Gvelesiani (od 75. Kvirkvelia), Kashia, Lochošvili, Dvali - Chakvetadze (od 81. Mekvabišvili🟨), Kochorašvili, Kiteišvili (od 63. Tsitaišvili) - Kvarachelia⚽(od 81. Davitašvili), Mikautadze⚽

PORTUGAL: Costa - Dalot, A. Silva, Pereira, Inacio - J. Neves (od 75. Nunes), Palhinha (od 46. R. Neves🟨), Neto (od 75. Jota) - Conceicao, Ronaldo🟨, Joao Felix

GOLOVE POGLEDAJTE OVDJE.



Standings provided by Sofascore
image

Detaljna statistika: Sofascore

SOFASCORE

Pravu dramu gledali smo u posljednjim utakmicama skupine F. Na kraju su se prvoplasiranom Portugalu u nastavku turnira pridružili Turska s druge pozicije, koja je golom u završnici slavila protiv Češke s 2:1, te reprezentacija Gruzije, koja je u dvoboju s Portugalcima stvorila apsolutnu senzaciju i 2:0 pobjedom osigurala plasman u osmini finala s trećeg mjesta. Gubitnik dana postala je Češka, koja je porazom ostala posljednja s dva boda, kao i Mađarska koja je uz Hrvatsku bila među dvije najlošije plasirane reprezentacije u šest skupina Eura.

Utakmica u Gelsenkirchenu otvorena je furiozno, već u 2. minuti, točnije nakon 92 sekunde, strijelac za Gruziju bio je Kvarachelia. U obrani Portugala loptu je izgubio Antonio Silva i uposlio Mikautadzea. Napadač je povukao kontru i uposlio natrčalog Kvaracheliju na lijevoj strani, koji se našao jedan na jedan s Costom i poentirao za veliku euforiju gruzijskih navijača. Bio je to ujedno najbrže primljeni pogodak Portugala u povijesti europskih prvenstava.

image
GABRIEL BOUYS Afp

Portugalci su od početka uzeli posjed, a tako su i nastavili nakon primljenog pogotka, no sljedeći konkretni pokušaj stigao je u 16. minuti, kada je udarac Ronalda iz slobodnog udarca ukrotio Mamardašvili. Igrači Roberta Martineza pritiskali su s nekoliko dobrih pokušaja, ali do poluvremena nije bilo promjene rezultata.

Nastavak je ponudio bolji start Portugalaca, dok je s druge strane priliku imao Kvarachelia. U 57. minuti uslijedio je potpuni šok i Gruziji je nakon pregleda VAR sobe dosuđen kazneni udarac. Antonio Silva srušio je Ločoshvilija, a s bijele točke siguran je bio Mikautadze.

Portugalci su nastavili s jalovim pritiskom, podigli su visoko posljednju liniju obrane, što je ostavilo prostora za novu gruzijsku kontru u 72. minuti. Čakvetadze je po desnoj strani herojski istrčao, ali i zapucao loptu preko gola. Istu priču gledali smo do samog kraja, kada je u 92. priliku imao Semedo, no rezultat se nije mijenjao i Gruzijci su došli do velike, povijesne pobjede.

image
INA FASSBENDER Afp

U Hamburgu su igrači Ivana Hašeka krenuli napadački od prve minute i u ranim minutama zaprijetili pokušajem Lukasa Provoda s 20-ak metara. U 13. minuti dosta prostora ostalo je za Ardu Gülera, ali 19-godišnji Realov dragulj ovoga puta nije bio precizan iz dalekometnog pokušaja. Veliki vjetar u leđa dobili su Turci u 20. minuti, kada je Antonin Barak nagazio Saliha Özcana i tako zaradio drugi žuti, te posljedično crveni karton. Prestroga odluka suca koji je etnički Mađar, iako je državljanin Rumunjske i nejasno je kako je delegiran za utakmicu u kojoj je Mađarima odgovarao poraz Češke.

Turci su pak bili "na tankom ledu" u 39. minuti, kada je, Kenan Yildiz, Juventusov 19-godišnjak, trebao zaraditi crveni karton. U 37. minuti je "požutio", a samo dvije minute kasnije laktom u glavu pogodio Coufala i neobjašnjivo prošao nekažnjeno od strane suca Kovacsa. Trebao se tada omjer snaga na terenu ponovno izjednačiti, puno sreće zbog sučeve pogreške imali su igrači Vincenza Montelle.

Unatoč igraču manje, veliku priliku imali su Česi u 45. minuti. Provod je poveo sjajnu kontru, s lijeve strane mu se priključio David Jurasek, no nije uspio savladati Günoka. Na poluvrijeme se otišlo bez pogodaka...

Turska je bolje krenula u drugi dio, ponovno preuzela posjed i zagospodarila terenom. Plodovi pritiska stigli su u 50. minuti, kada je pogodak za vodstvo zabio Hakan Calhanoglu. Yilmaz je probio desnu stranu i u sredini pronašao Yildiza, njegov udarac završio je u bloku, no Turci su zadržali loptu. Na lijevoj strani sam se našao veznjak Intera i sjajno pogodio suprotni kut Günoka.

image
GABRIEL BOUYS Afp

Unatoč golu Turaka, Česi se nisu predali. Nakon 60. minute uslijedio je period kratke dominacije, koji je potvrđen pogotkom Součeka u 66. minuti. Coufal je ubacio iz auta s desne strane, u kaznenom prostoru nastala je gužva, za loptu su se borili Chory i vratar Günok, a na odbijancu se našao Souček i zabio za izjednačenje. U 82. minuti ponovno je bilo uzbuđenja za Češku, Kuchta je poentirao, no pogodak je poništen zbog ranijeg prekršaja u akciji.

Česi su u završnici otišli po sve ili ništa, otvorio se prostor za Turke na drugoj strani, te je u 94. minuti Tosun postavio konačnih 2:1 za tri boda Turaka i prolazak dalje s druge pozicije. Nakon utakmice uslijedilo je kratko "treće poluvrijeme", kada je Souček "požutio", a Chory zaradio crveni karton. Kovacs je podijelio čak 17 žutih i dva crvena kartona (jedan direktni) s tim da je 12 žutih zarađeno tijekom utakmice, a ostali nakon ili na klupi.

Evo i kako izgleda kostur završnice:

🏆 Sada znamo i sve parove osmine finala:

Švicarska - Italija (subota, 29. lipnja, 18.00, Berlin)

Njemačka - Danska (subota, 29. lipnja, 21.00, Dortmund)

Engleska - Slovačka (nedjelja, 30. lipnja, 18.00, Gelsenkirchen)

Španjolska - Gruzija (nedjelja, 30. lipnja, 21.00, Köln)

Francuska - Belgija (ponedjeljak, 1. srpnja, 18.00, Düsseldorf)

Portugal - Slovenija (ponedjeljak, 1. srpnja, 21.00, Frankfurt)

Rumunjska - Nizozemska (utorak, 2. srpnja, 18.00, München)

Austrija - Turska (utorak, 2. srpnja, 21.00, Leipzig)

KRAJ UTAKMICE!

🟨 🟥

Ali nije još kraj kartonima... Rumunjski sudac István Kovács potpuno je izgubio konce i dodijelio žute kartone Güleru i Součeku, a crveni Choryju.

Zapamtit ćemo ovu utakmicu po rekordnom broju kartona i neujednačenom kriteriju suca Kovácsa. Turci su izborili prolaz dalje, a Česi su posljednji s jednim bodom.

Gruzija je dobila Portugalce koji su igrali s promijenjenim sastavom i nisu pretjerano ni igrali na pobjedu. U svakom slučaju, treba iskreno čestitati srčanim Gruzijcima koji su kao trećeplasirani izborili osminu finala i igrat će sa Španjolskom.

image
GABRIEL BOUYS Afp

90.+5. 🟨

Kaan Ayhan i Orkun Kökçü dobivaju žute kartone.

90.+4. GOOOL!

Strijelac je Cenk Tosun!

Dugo je džoker s klupe Tosun 'vagao' svog čuvara Coufala i potom neumoljivo pogodio za veliku pobjedu Turske! Gotovo je, Česi su na koljenima...

image
GABRIEL BOUYS Afp

90.+3. Toliko je prekršaja i žutih kartona da prave prigode Turci i Česi nisu ni stigli stvoriti. Ipak, na terenu je vrlo žustro i dramatično.

93.

Novu sjajnu priliku propuštaju Portugalci. Diogo Jota je s nekoliko metara od gola promašio prazan gol. Gruzijce još samo minuta dijeli od povijesnog uspjeha.

90. 🟨

Krejčí radi faul na Yilmazu pa ulazi i on u sučevu bilježnicu. Ovo zasigurno mora biti rekord.

🕖

Igrat će se šest minuta sudačke nadoknade.

91.

Kakvu je sada priliku propustio Semedo. Ostao je sam na tri metra, ali nije dobro zahvatio loptu i Mamardašvili je uspio obraniti njegov udarac.

89. Utakmica se u potpunosti umirila i čini se kako obje ekipe čekaju kraj. Portugalci su od ranije osigurali prvo mjesto, a Gruzijcima ova tri boda znače prolazak skupine.

87.

Ušao je Orkun Kökcü umjesto strijelca i kapetana Calhanoglua.

85. 🟨

Zbog oštrog faula javnu opomenu dobiva Samet Akaydin. Nema kraja kartonima...

85. 🟨

Požutjeli su Červ i Jaroš na klupi Češke. Ovo je 13. žuti karton (14. ako računamo Barakov drugi žuti) i to bi mogao biti rekord po broju žutih na jednoj utakmici Eura.

image
JOHN MACDOUGALL Afp

85.

Davitašvili je bio u odličnoj poziciji, ali je s nekoliko metara od gola pogodio samo vanjski dio mreže.

81.

Nove zamjene kod Gruzije. Izašli su Kvarachelia i Chakvetadze. Zamijenili su ih Mekvabišvili i Davitašvili.

81. 🟨

Mert Müldür je dobio žuti zbog nesportskog ponašanja.

U igri je Matěj Jurásek umjesto prezimenjaka Davida.

75.

Ulaze Akturkoglu i Tosun umjesto Yildiza i Gulera.
Kod Češke će Lingr će zamijeniti Provoda.

📣 Još 20-ak minuta dijeli nas od raspleta posljednje skupine na Euru, da čujemo vaše komentare.

"Gruzija ima i vodećeg strijelca prvenstva. Da ne povjeruješ, navijam za Gruziju dalje." (Josip Lulić)

"U grupi F je ludnica." (Nebojša Đukić)

"Gleda li naš trener slučajno kako se igra nogomet?" (Dani Lukić)

image
PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

75.

Nove dvije zamjene kod Portugala. Nunes i Jota su ušli umjesto Joaa Nevesa i Pedra Neta. Promijenila je i Gruzija. Umjesto Gvelesianija ušao je Kverkvelia.

66. 🟨

Turski kapetan Hakan Çalhanoğlu požutio je zbog nesportskog ponašanja i propušta sljedeću utakmicu. Velik je to udarac za Tursku.

Zbog prigovora je na klupi požutio i Uğurcan Çakır.

72.

Mogla je Gruzija u potpunosti riješiti pitanje pobjednika. Chakvetadze je pobjegao u kontru i izašao oči u oči s Costom. No, pucao je daleko preko gola.

67.

Dvostruka zamjena kod Portugala. Cristiano Ronaldo i Antonio Silva su izašli iz igre. Umjesto njih su ušli Goncalo Ramos i Semedo.

66. GOOOL!

Souček zabija, Češka dolazi do izjednačenja!

Ali pričekajmo, aktivirala se VAR soba... Ipak, gol je priznat!

Provjeravalo se je Chory napravio prekršaj na turskom vrataru, išao je rumunjski sudac i samostalno provjeriti VAR snimku, međutim procjena je da je sve čisto i vrijedi sjajan Součekov pogodak iz voleja. Češka - Turska 1:1.

image
GABRIEL BOUYS Afp

65. 🟨

Vratar Mert Günok požutio je zbog zadržavanja igre.

63.

Prva izmjena kod Gruzije. Iz igre je izašao Lochošvili koji je izborio kazneni udarac, a ušao je Tsitaišvili.

63.

Ulazi Okay Yokuşlu umjesto Yükseka.

Ovaj rezultat u Gelsenkirchenu najteže pada Mađarima. Oni će ako ovako ostane ostati prvi "ispod crte" i uz Hrvatsku biti drugi trećeplasirani koji neće proći u osminu finala.

56. GOOOL!

Kao i protiv Češke, Mikautadze je preuzeo odgovornost i zabio za 2:0. Costa je pročitao stranu, ali nije uspio zaustaviti udarac. Mikautadze je sada sam na ljestvici najboljih strijelaca, a Gruzija je na pragu prolaska u osminu finala.

image
INA FASSBENDER Afp

55.

Trostruka promjena u reprezentaciji Češke. Umjesto ozlijeđenog vratara Staneka ulazi Kovar. Osim njega, ući će Chory i Kuchta umjesto Hložeka i Chytila.

55.

Kazneni udarac za Gruziju. Antonio Silva je zgazio Lochošvilija, a sudac je nakon VAR intervencije pokazao na bijelu točku.

image
KENZO TRIBOUILLARD Afp

54. Dalekometni udarac Dalota je sjajno obranio Mamardašvili. Lopta je išla "pod 90", ali je Mamardašvili je sjajno obranio.

53. 🟨

Novi žuti karton za Portugalce. Samo sedam minuta nakon što je ušao, požutio je Ruben Neves zbog povlačenja Kiteišvilija.

51. GOOOL!

Calhanoglu je strijelac, Turska vodi!

Stanek je fantastično skinuo Yildizov silovit šut, ali u nastavku nije imao šanse - maestralnim udarcem probio ga je Calhanoglu! Ovu golčinu zaista se isplati pogledati...

Pritom se i ozlijedio češki vratar, morat će van iz igre.

image
CHRISTOPHE SIMON Afp

50.

Sada Gruzijci promašuju ogromnu priliku za udvostručenje vodstva. Kvarachelia je ostao nečuvan na desetak metara od gola, ali je loše zahvatio loptu.

49. 🟨

Nastavlja se festival žutih kartona, ovog puta krivac je Yüksek zbog faula na Provodu.

47. Odmah je zaprijetio Yilmaz, nakon njega i Yildiz. Česi se grčevito brane.

47.

Portugal nakon dva kornera propušta dvije velike prilike. Prvo se lopta nakon kornera odbila do Ronalda čiji udarac u posljednji trenutak blokira Chakvetadze. Iz kornera koji je uslijedio je Pereira s tri metra promašio cijeli gol.

46.

Salih Özcan je ostao u svlačionici, zamijenit će ga Kaan Ayhan. Kod Čeha nema promjena.

46. Krenule su obje utakmice.

KRAJ POLUVREMENA U GELSENKIRCHENU I HAMBURGU

Gruzija je sjajno otvorila i petim najbržim golom u povijesti Europskih prvenstava povela. Portugal je nakon toga pritiskao, ali su stvorili jako malo konkretnih prijetnji. U nastavku će morati pružiti puno bolju igru. S druge strane, u Hamburgu gledamo festival prekršaja. Česi su ostali s igračem manje, a Turci su također lako mogli pocrvenjeti.

image
KENZO TRIBOUILLARD Afp

45.

Zicer Češke! Jurásek je izbio sam pred Günok, ali sjajno je svoj kut zatvorio turski vratar...

🕖

Igrat će se tri minute sučeva dodatka u Hamburgu.

44. 🟨

Pedro Neto je zaradio žuti karton za simuliranje. Pao je na rubu kaznenog prostora, a švicarski sudac Sandro Schärer procijenio je da se radi o simuliranju.

43. Evo napokon i jedne šanse. Udarac Hakana Calhanoglua prošao je visoko iznad češkoga gola.

41. Kvarachelia je ostao ležati na terenu, ali na kraju je sve u redu sa zvijezdom Gruzije.

38.

DVOJBENA SITUACIJA U HAMBURGU!

Kenan Yildiz je, samo minutu nakon što je dobio žuti karton, laktom pogodio Coufala u glavu. Bio je to očit prekršaj za drugi žuti, međutim rumunjski sudac iz nekog se razloga nije oglasio. Žestoko protestiraju Česi...

37. 🟨

Rumunjski sudac István Kovács ima pune ruke posla. Sada je javnu opomenu dobio Kenan Yildiz nakon što je grubo nagazio Hranača.

35. 🟨

Sve je više prekršaja na susretu Češke i Turske, rastu tenzije u Hamburgu. Zbog prigovora je 'požutio' češki napadač Patrik Schick koji je na klupi, a to će značiti da - prođe li eventualno Češka - neće smjeti nastupiti u osmini finala.

image
CHRISTOPHE SIMON Afp

35. Sjajna prilika za Cristiana Ronalda. Njegov udarac je u posljednji trenutak blokirao Gvelesiani.

33. Prijete i Gruzijci. Poslije duge akcije, udarac Kvarachelije završio je, slično kao i pokušaj Conceicaa nešto ranije, na vanjskom dijelu mreže.

31. 🟨

Salih Özcan ruši Chytila i dobiva žuti karton.

31. Sve se više steže obruč oko gola Gruzije. Udarac Joao Felixa s ruba kaznenog prostora otišao je malo pored gola.

29. 🟨

Cristiano Ronaldo je zaradio prvi žuti karton na utakmici. Nakon duela u kaznenom prostoru je tražio najstrožu kaznu, ali nije ju dobio. Portugalac je zbog toga napao suca koji mu je uručio žuti karton.

image
OZAN KOSE Afp

28.

Velika prilika za Portugal. Mamardašvili je nakon ubačaja Pedra Neta otišao u prazno. Na drugoj stativi se pronašao Conceicao čiji je udarac završio na vansjkom dijelu mreže.

27. Razgoropadili su se Turci. Arda Güler i Samet Akaydin nisu pronašli put do mreže, ali sve su češće turski igrači pred Stanekovim golom.

23. Sve je jači pritisak Portugala. Sada je probao Palhinha, no i njegov udarac je otišao ravno u Mamardašvilija.

20. 🟨🟥

CRVENI KARTON ZA ČEŠKU!

Antonin Barak je u borbi za loptu nagazio Saliha Ozcana. To mu je drugi žuti karton, a prvi je dobio zbog povlačenja za dres Ferdija Kadıoğlua. U čudu su češki igrači i stručni stožer, pitanje je je li ovo bilo prestrogo...

Ovo je najbrži crveni karton u povijesti europskih prvenstava.

image
JOHN MACDOUGALL Afp

17. Prva prijetnja Portugala. Siloviti pokušaj Cristiana Ronalda iz slobodnog udarca išao je ravno u Mamardašvilija.

15. Jurásekov ambiciozan pokušaj s 30-ak metara bio je lak plijen za turskog vratara.

15. Prvih 15 minuta utakmice između Gruzije i Portugala je iza nas, a Portugalci još nisu uputili niti jedan udarac.

13. Turska je nametnula svoju igru, ali bez konkretnijih šansi. Udarac Arde Gülera izvana nije bio ozbiljnija opasnost po češkog vratara Staneka.

Kvarachelia se neočekivano našao u sjajnoj situaciji i ostao miran.

image
KENZO TRIBOUILLARD Afp

11. Portugalci su nakon primljenog pogotka zagospodarili posjedom, ali nisu uspjeli ozbiljnije zaprijetiti.

5. Pogodak Gruzije znači dodatan pritisak i za Češku i za Tursku. Česi su trenutno posljednji s dva boda.

Ako ovako ostane Gruzijci će proći kao jedna od najboljih trećih momčadi, dok će najdeblji kraj izvući Mađari. Oni bi u tom slučaju bili prvi "ispod crte" i napustili turnir.

2. Česi otvaraju furiozno. Šut Lukasa Provoda testirao je turskog vratara Günoka.

2. GOOOL!

Hviča Kvarachelia dovodi Gruzijce u vodstvo nakon nepune dvije minute utakmice. Portugalci su izgubili loptu na centru, a ona je došla do Mikautadzea. On ju je proslijedio do Kvarachelije koji takve prilike ne propušta i stavlja Gruziju na treće mjesto.

1. 🕖

Počele su utakmice u Hamburgu i Gelsenkirchenu!

Nijedna od posljednjih 26 utakmica Češke na Euru nije završila bez postignutog gola. Posljednji put kada su remizirali 0:0 bilo je u polufinalu 1996. protiv Francuske. Česi su slavili u lutriji jedanaesteraca.

Prije pobjede u 1. kolu protiv Gruzije, prethodne dvije pobjede Turske u utakmicama Eura bile su protiv Češke – 3:2 na Euru 2008. i 2:0 na Euru 2016., obje u grupnoj fazi 3. kola.

20.30 Navijači Gruzije u izvrsnom su raspoloženju. Tijekom najava postava nadglasali su službenog spikera u velikom stilu skandirajući imena svojih ljubimaca.

image
KENZO TRIBOUILLARD Afp

Legendarni Portugalac Cristiano Ronaldo odigrao je 49 utakmica na europskim (27) i svjetskim prvenstvima (22) zajedno. Večeras će postati prvi europski igrač u povijesti koji će upisati 50. nastup na velikim turnirima.

image
VALTER GOUVEIA Nurphoto Via Afp

Ovo je tek drugi susret Gruzije i Portugala. Cristiano Ronaldo igrao je i te 2008. kada su Portugalci slavili s 2:0 u prijateljskoj utakmici.

Najavu piše: Tomislav Dragobratović

Grupnu fazu Eura u Njemačkoj večeras će zatvoriti reprezentacije iz skupine F. U isto vrijeme paralelno će u Hamburgu na Volksparkstadionu istrčati momčadi Češke i Turske, dok će u Gelsenkirchenu utakmicu odigrati i Portugal i Češka.

Riječ je o utakmicama koje imaju rezultatski značaj za sve momčadi osim Portugala. Roberto Martinez i njegova družina osigurali su prvo mjesto pobjedom nad Turskom u 2. kolu, a u slučaju da Portugal upiše poraz protiv Gruzije, te Turska dođe do tri boda Portugalci bi i dalje zbog boljeg međusobnog omjera krenuli u osminu finala s prve pozicije.

Na posljednjem treningu u Marienfeldu stigle su nove dobre vijesti za portugalskog izbornika, prethodno upitni Nuno Mendes, Diogo Jota i Goncalo Ramos vratili su se u momčadski trening, te bi tako Portugalci trebali imati na raspolaganju cijelu momčad protiv Gruzijaca. Prema najavama publikacije A Bole, Martinez bi trebao napraviti nekoliko promjena, ali ne i potpunu "rošadu". Najavna postava uključuju neka nova imena poput Felixa, Rubena Nevesa, Antonija Silvu i Semeda, dok bi na klupu preselili Leao, Vitinha, Pepe i Nuno Mendes. Tako bi svoje mjesto u sastavu trebale zadržati najveće zvijezde poput Ronalda, Brune Fernandesa i Bernarda Silve.

Gruzijski izbornik Willy Sagnol također je najavio promjene u sastavu...

- Ima igrača koji su nastupili u obje utakmice i bilo je teško. Neki su umorniji od drugih, naravno, ali mi smo grupa od 26 i u momčadi će trebati napraviti promjene kako bismo unijeli više svježine, ali naravno da neću mijenjati svih 11 - rekao je Francuz.

U slučaju da Gruzija iznenađujuće dođe do tri boda, njen plasman u drugi krug bio bi 99 posto osiguran. S četiri boda mogu završiti drugi ili treći, ovisno o ishodu utakmice u Hamburgu.

Hviča Kvarachelia, zvijezda gruzijske reprezentacije, otkrio je kako je Cristiano Ronaldo njegov idol, te je poručio da se nada da će večeras imati priliku dijeliti teren s igračem Al-Nassra.

- Nisam tjeskoban. Ali ovo je nešto o čemu sam sanjao, igrati protiv Ronalda. Ronaldo više ne igra u Europi, ali je u našoj skupini i ponekad se snovi ostvaruju. Nadam se da ću odatle doći s Ronaldovim dresom, nadam se da će mi ga dati - rekao je prije nego što se okrenuo samoj utakmici.

- Ne smijemo zaboraviti da je to i psihološki vrlo teška utakmica. Svakako smo motiviraniji od Portugala jer su oni već sigurni za dalje, imamo puno motiva igrati protiv momčadi ove veličine. Mnogi nisu vjerovali u nas, ali tu smo i možemo razmišljati o rušenju Portugala i prolasku. Sve je moguće, čak i da postoji samo 1% šanse, dat ćemo sve od sebe i željet ćemo ovo upisati u povijest naše reprezentacije - zaključio je.

Jednako kao i Kvaracheliju, nervoza bi mogla uhvatiti i igrače Češke i Turske, koji u direktnom okršaju traže plasman u drugi krug natjecanja. Vincenzo Montella i njegovi izabranici u pravilu bi se mogli zadovoljiti i remijem, dok Česima za realne šanse za plasman dalje igra isključivo pobjeda.

Turski mediji pišu kako Montella ima dvojbe oko vratarske pozicije u svojoj momčadi. Rezervni vratar Manchester Uniteda Altay Bayindır navodno ga nije oduševio svojom predstavom protiv Portugala, pa bi tako za ovu utakmicu u sastavi mogao uskočiti Ugurcan Cakiru, vratar Trabzonspora. Bayindir je protiv Portugala na vratima završio zbog ozljede Merta Günoka, nominalno prvog vratara reprezentacije. Njegov oporavak još uvijek traje, te je izvjesno da neće nastupiti u večerašnjoj utakmici.

Očekuje se da će se u sastav vratiti i Arda Güler, nakon što je protiv Portugala susret započeo s klupe. Montella je tada izjavio kako se Güler "nije 100 posto fizički spreman", pa je tako za njegov doprinos trebalo čekati do 70. minute. Abdulkerim Bardakci je suspendiran zbog žutih kartona, njega bi u obrani trebao zamijeniti Merih Demiral.

Češka će pak imati težak zadatak bez svoje najveće napadače prijetnje, ozlijeđenog Patricka Schicka.

Linker
26. lipanj 2024 23:38