Gruzijska reprezentacija

 KENZO TRIBOUILLARD Afp
ČUDO U GELSENKIRCHENU

VIDEO: Ovo nitko nije očekivao! Gruzijci režirali senzaciju i srušili moćni Portugal u zadnjem kolu

Gruzija je na vratima imala Giorgija Mamardašvilija, jednog od najboljih vratara prvenstva
Piše: SN, HinaObjavljeno: 26. lipanj 2024. 23:21

Gruzija - Portugal 2:0 (Kvarachelia 2., Mikautadze 57. (11m))

Gelsenkirchen, Veltins Arena

GRUZIJA: Mamardašvili - Kakabadze, Gvelesiani (od 75. Kvirkvelia), Kashia, Lochošvili, Dvali - Chakvetadze (od 81. Mekvabišvili🟨), Kochorašvili, Kiteišvili (od 63. Tsitaišvili) - Kvarachelia⚽(od 81. Davitašvili), Mikautadze⚽

PORTUGAL: Costa - Dalot, A. Silva, Pereira, Inacio - J. Neves (od 75. Nunes), Palhinha (od 46. R. Neves🟨), Neto (od 75. Jota) - Conceicao, Ronaldo🟨, Joao Felix


U dvoboju zadnjeg kola skupine F Eura u Gelsenkirchenu su nogometaši Gruzije iznenađujuće svladali Portugal s 2-0 (1-0) i prošli dalje.

Pogotke su za Gruzijce dali Hviča Kvarachelia (2. minuta) i Georges Mikautadze (57., 11m).

Ono što nitko nije očekivao, dogodilo se u Gelsenkirchenu. Gruzija je slavila protiv Portugala s 2-0 i kao debitant izborila osminu finala. Hrabri Gruzijci iskoristili su nezainteresiranost slabog Portugala, koji se već nakon dva kola plasirao dalje i doživio težak poraz. Portugalski izbornik nije izveo na travnjak pričuvnu postavu jer su u napadu igrali i Ronaldo i Joao Felix, ali je pristup igre Portugalaca u ovoj utakmici bio katastrofalan. Tim više jer ih je nakon 90 sekundi igre šokirao golom Kvarachelia.

image

Hviča Kvarachelia

OZAN KOSE Afp

Dvoboj je počeo šokantno za preopuštene Portugalce, koji su u 90. sekundi susreta izgubili loptu, a Gruzijci napravili klasični protunapad. Georges Mikautadze je odigrao dodavanje prema Hviči Kvaracheliji, koji se sjurio prema golu i pogodio sami lijevi kut vrata.

Gruzijci su se potom povukli, a Portugalci su teškom mukom dolazili i do prilike za gol. U 17. minuti Cristiano Ronaldo je iskušao svoju sreću iz dalekometnog slobodnjaka, no ravno u vratara, da bi u 28. minuti Francisco Conceicao pucao tik pored gola.

U 35. minuti Portugal je imao najbolju priliku prvog dijela, Ronaldo je primio loptu u šesnaestercu, a njegov udarac je blokirao Georgi Gvalesiani.

Tek što je počelo drugo poluvrijeme Ronaldo je imao još bolju situaciju, pucao je s pet metara i pogodio umjesto mreže gruzijskog braniča na travnjaku. Portugalci su krenuli po izjednačenje, pa primili drugi gol zahvaljujući opet nonšalantnosti u obrani. Prvo je pogriješio vratar Diogo Costa, pa branič Dalot, a nakon toga je Antonio Silva nagazio Luku Lochošvilija. Sudac je tek nakon dobre tri minute i VAR intervencije zaustavio igru i pokazao na bijelu točku. Mikautadze je rutinirano zabio za ogromnih 2-0.

image
OZAN KOSE Afp

Portugalski izbornik je izvukao iz igre Ronalda i Neta, a uveo napadače Dioga Jotu i Goncala Ramosa, ali nisu uspjeli postići gol. U sudačkoj nadoknadi velike prilike su imali Nelson Semedo, Conceicao i Diogo Dalot, no Gruzija je na vratima imala Giorgija Mamardašvilija, jednog od najboljih vratara prvenstva.

Linker
26. lipanj 2024 23:21