INA FASSBENDER Afp
SKUPINA F

VIDEO: Portugal pregazio Tursku, pao nevjerojatan autogol, a Ronaldo pokazao nesebičnost i ispisao povijest

Utakmicu između Turske i Portugala pratimo i komentiramo iz minute u minutu
Piše: SNObjavljeno: 22. lipanj 2024. 11:11

Turska - Portugal 0:3 (Silva 21., Akaydin ag. 28.. Fernandes 56.)

Dortmund, Westfalenstadion

TURSKA: Bayindir - Çelik🟨, Akaydin🟨(od 75. Demiral), Bardakcı🟨, Kadıoğlu- Ayhan (od 58. Yuksek), Çalhanoğlu - Akgün (od 70. Guler), Kökcü (od 46. Yazici), Aktürkoğlu (od 58. Yildiz) - Yılmaz

PORTUGAL: Costa - Cancelo (od 68. Semedo), Pepe (od 83. A. Silva), Dias, Mendes - Fernandes⚽, Palhinha 🟨(od 46. R. Neves), Vitinha (od 88. J. Neves) - Silva⚽, Ronaldo, Leão🟨(od 46. Neto)

Pogotke s utakmice pogledajte OVDJE.

U utakmici drugog kola grupne faze Eura u skupini F Portugal je s 3:0 savladao Tursku i osigurao plasman u drugi krug. Portugalce su do pobjede pogotcima vodili Bernardo Silva, Bruno Fernandes i turski branič Bardakci koji je postigao autogol.

Selekcija Vincenza Montelle u startu je sugerirala kako se Turska nije došla igrački nadmetati s Portugalom. Na klupi je su tako ostali Arda Güler i Kenan Yildiz, perspektivni dvojac koji je odigrao dobre partije protiv Gruzije, ali je poznato da još uvijek nema izražene defenzivne karakteristike. Pogotovo se istaknuo Güler, koji bi vjerojatno bio u prvih 11 u današnjoj utakmici da ga nije zahvatila lakša ozljeda.

image
OZAN KOSE Afp

Cristiano Ronaldo je zapucao već u drugoj minuti, bio je to pokušaj iz voleja koji je s lakoćom ukrotio Bayindir. Dvije minute kasnije u dobroj prilici se našao Bruno Fernandes, ali se odlučio za udarac s ruba kaznenog prostora i pogodio turski blok. U šestoj minuti Turci su odgovorili, Ayhan je poslao sjajnu dijagonalu za Celika, čiji ubačaj je uhvatio Aktürkoğlu, ali ga nije uspio pospremiti u mrežu. Nakon desetak minuta mirnije igre Portugal je ponovno prijetio preko Ronalda koji je probio desnu stranu i centrirao, a u sredini je bio Rafael Leao, no nije dobro zahvatio loptu.

Portugal je u vodstvo stigao u 21. minuti. Leao je na lijevoj strani proigrao Mendesa, potonji je poslao prizemni centaršut, a nakon malog dodira Kökcüa lopta je stigla do Bernarda Silve koji neometano zabija za 1:0 Portugalaca. Nastavili su crveni pritiskati, nedugo nakon pogotka Mendes je uposlio i Fernandesa, koji je iz voleja tukao pokraj gola. Već u 28. minuti bilo je 2:0 za Portugal. Veliku pogrešku napravio je Akaydin, vratar Bayindir je istrčao i činilo se da ga je branič uočio, ali je u potpunosti pogriješio u predaji i pospremio loptu u vlastitu mrežu. Tako su Turci nakon pola sata igre bili u dvostrukom zaostatku.

image
KENZO TRIBOUILLARD Afp

image
OZAN KOSE Afp

Ubrzo je s druge strane odgovorio Aktürkoğlu sjajnim driblingom i prodorom po lijevoj strani, ali njegov udarac u prvi kut uspio je obraniti Costa. Bila je to velika prilika za ekspresan povratak Turaka u utakmicu...

Iako su se Turci ovim pokušajem malo "trgnuli", obrana je s druge strane i dalje curila. Ponovno je u dobroj poziciji bio Fernandes i zapucao priliku udarcem preko gola. U 41. minuti Turci su presingom osvojili visoko loptu, prema golu se sjurio Kökcü čiji udarac Costa ponovno brani. Rezultat je ostao nepromijenjen do kraja poluvremena.

U nastavku su promjenom sustava Turci prešli u veći rizik. Prvi turski udarac u drugom dijelu uputio je Yazici, no Costa je lakoćom obranio taj pokušaj. I onda, točku na i i rješenje pitanja pobjednika riješio je Bruno Fernandes pogotkom u 55. minuti. Ronaldo je utrčao u prostor zajedno s Fernandesom, istrčali su Portugalci sami pred Bayindira, a Ronaldo je odlučio biti nesebičan i dodavanjem za Fernandesa upisati asistenciju. Veznjak Manchester Uniteda pospremio je loptu u praznu mrežu.

image
KENZO TRIBOUILLARD Afp

image
KENZO TRIBOUILLARD Afp

Znakove života Turci su pokazali osam minuta kasnije, kada se Yildiz okušao nepreciznim udarcem iz daljine. U 65. Celik je imao izgledan centaršut na desnoj strani, ali ponovno je odlično reagirao Pepe u zadnjoj liniji. Odmah nakon toga na drugoj strani priliku za pogodak imao je Ronaldo, Bernardo Silva mu je poslao sjajan centaršut, a napadač Al-Nassra nije uspio pravilno zahvatiti loptu glavom.

Portugalci su mirnim, kontroliranim posjedom priveli susret kraju i bez većih poteškoća zaključili priču u ovoj utakmici...

KRAJ UTAKMICE

90+4. Zadnji pokušaji Turske da barem malo razvesele svoje navijače, ali čini se da portugalska obrana pristupa najozbiljnije do samog kraja...

Asistencijom za Bruna Fernandesa u 56. minuti Cristiano Ronaldo se na vječnoj ljestvici najboljih asistenta na Euru s osam asistencija izjednačio s nekadašnjim češkim reprezentativcem Karelom Poborskýjem. Još jedan rekord u knjizi legendarnog portugalskog napadača...

90. 🕖

Igrat će se pet minuta sudačke nadoknade.

90. Raspala se u potpunosti turska obrana, ponovno je nesebičan bio Ronaldo, podvalivši loptu za Fernandesa, ali potonji je loptu iz izgledne situacije poslao u blok.

88.

Posljednju promjenu povukao je Roberto Martinez, umjesto Vitinhe u igru je ušao 19-godišnji Joao Neves.

87. Malo je nedostajalo da Portugal dođe i do četvrtog pogotka, Silva je podvalio za Fernandesa, kapetan Manchester United pokušao je svim naporima doći do lopte, ali za korak je ispred nejga bio vratar Bayindir.

84. Guler je odmjerenim ubačajem pronašao Yazicija, međutim turski napadač nije se odlučio na udarac iz prve, već na primanje lopte, što se u konačnici pokazalo kao loša odluka.

82.

Zaslužene ovacije cijelog stadiona sada je zaradio Pepe, 41-godišnji stoper odigrao je fenomenalnu utakmicu, zatvorivši sve prilaze svojem golu. U igru je umjesto njega ušao Antonio Silva.

image
INA FASSBENDER Afp

80. Ne predaje se ni Turska, pokušavaju doći barem do počasnog pogotka, kojeg su u konačnici, gledajući širu sliku, i zaslužili.

75.

Prisilno će u igru morati Merih Demiral, teren će zbog ozljede morati nastupiti današnji tragičar Samet Akaydin.

72. Portugal nastavlja s visokim pritiskom, kao da su oni u rezultatskom zaostatku, a ne Turska. Sada je blizu pogotka bio Nelson Semedo, malo je nedostajalo da zakuca loptu u protivničku mrežu.

68.

Na novu promjenu odlučio se Roberto Martinez, umjesto Cancela u igru je ubacio Semeda. Naknadno je promjenu povukao u turski izbornik, umjesto Akguna ušlo je tursko 'čudo od djeteta', Arda Guler.

U međuvremenu je kratku pauzu iskoristio jedan dječak, utrčavši na teren i slikavši se sa svojim idolom, Cristianom Ronaldom.

67. Ne odustaje samo tako ni Turska, sada se u obećavajućoj situaciji našao Yildiz, međutim na vrijeme je reagirao portugalski vratar i loptu pokupio u svoje naručje.

66. Odličnu priliku za upisati se i sam u strijelce imao je Ronaldo, dočekao je idealan centaršut Silve, ali loše je reagirao i loptu glavom poslao daleko od gola.

image
KENZO TRIBOUILLARD Afp

60. Na konopcima je trenutno turska obrana, Portugal se očito nije zadovoljio s tri pogotka u protivničkoj mreži te nastavlja s općom ofenzivom prema turskim vratima.

56. ⚽GOOOL!

Portugal vodi 3:0, zabio je Bruno Fernandes.

Sam je ispred gola izbio Cristiano Ronaldo, velika većina gledatelja očekivala je da će portugalski napadač sam završiti akciju, međutim odlučio se na sebi nesvojstven potez i uposlio suigrača Fernandesa, koji nije imao težak zadatak loptu poslati u praznu mrežu.

image
KENZO TRIBOUILLARD Afp

53. Yazici je pokušao s velike udaljenost, lopta se na putu do gola odbila kao žabica, međutim Costa se nije dao prevariti.

49. Ponovno su poluvrijeme bolje otvorili Turci, visokim pritiskom pokušali su uzdrmati protugalsku obranu, međutim za sada bez ozbiljnijeg učinka.

46. ⇔

Na čak tri promjene odlučili su se izbornici na predahu. Kod Turske je umjesto Kokcua u igru ušao Yazici, dok su u portugalskim redovima Neto i Neves zamijenili Leaoa i Palhinhu.

46. Počelo je drugo poluvrijeme!

Prilika sa samog početka za kojom bi Kerem Akturkoglu, odnosno cijela Turska, mogla žaliti.

image
KENZO TRIBOUILLARD Afp

Uzbudljivih prvih 45 minuta navijači na Westfalenstadionu u Dortmundu imali su priliku gledati. U vatrenom otvaranju Turska je imala priliku šokirati protivnika, međutim propustili su veliku šansu, a Portugal se ubrzo stabilizirao i postavio se kao dominantna momčad na terenu. Iako je kvaliteta evidentno na strani Portugala, Turci su u nekoliko navrata zaprijetili i pokazali da mogu biti ravnopravan protivnika. Ipak, Portugal je taj koji je dvama pogotcima pokazao nadmoć, Silva je u 21. minuti doveo svoju momčad u zasluženu prednost, a neočekivano udvostručenje prednosti donio im je Akaydin nesmotrenim potezom šest minuta kasnije, poslavši loptu u vlastitu mrežu, na šok i nevjericu vratara Bayindira, ali i mnoštvo turskih navijača na tribinama.

Nadamo se jednako zanimljivom i atraktivnom drugom poluvremenu...

image
INA FASSBENDER Afp

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

45. 🕖

Igrat će se jedna minuta sudačkog dodatka.

42. 🟨

Razmahao se sada i glavni sudac Felix Zwayer, opomenu su zaradili Akaydin i Celik.

41. Pokušao je s dvadesetak metara Kokcu udarcem iznenaditi Costu, međutim portugalski vratar bio je spreman i sigurno loptu pokupio u ruke.

39. 🟨

Iz konkurencije za treće kolo ispao je i Rafael Leao, zaradivši žuti karton drugu uzastopnu utakmicu.

37. Izrazito je danas raspoložen Kerem Akturkoglu, opet je probio lijevu stranu i ubacio u sredinu, no spremna je bila portugalska obrana i na vrijeme loptu izbacila na sigurno.

35. Ponovno su lijepo izašli Portugalci, Fernandes je sada izbio sam ispred Bayindira, ali pucao je silovito iznad vrata.

31. Veliku priliku za povratak u utakmicu imali su Turci, Akturkoglu je probio sredinu i uputio opasan udarac prema vratima Portugala. Sjajnom obranom istaknuo se Costa i spasio svoju momčad.

28. ⚽GOOOOL!

Portugal vodi 2:0, autogol je postigao Akaydin.

Na krajnje bizaran način Portugalci su došli do udvostručenja prednosti, sva opasnost već je bila otklonjena, međutim Akaydin je, u namjeri da loptu vrati do svog vratara, istu poslao u svoju mrežu. Pokušao je Bayindir sustići loptu prije no što pređe crtu, međutim nije stigao na vrijeme te su igrači Portugala mogli početi s novim slavljem.

image
KENZO TRIBOUILLARD Afp

25. 🟨

Prvi žuti karton zaradio je Abdulkerim Bardakci nakon opasnog starta na sredini terena. Turski stoper neće biti u konkurenciji za treću utakmicu grupne faze protiv Češke.

21. ⚽GOOOL!

Portugal vodi 1:0, strijelac je Bernardo Silva! Mendes je ubacio sjajnu loptu u šesnaesterac, nekoliko turskih defanzivaca propustilo je intervenirati, a loptu je dočekao veznjak Manchester Cityja i zakucao je u donji desni kut gola.

image
OZAN KOSE Afp

19. Trenutno se najveća borba vodi na sredini terena, puno glavometa i izgubljenih lopti obilježilo je zadnjih desetak minuta. Portugal je, pak, čini se preuzeo posjed i počeo diktirati svoj tempo.

15. Ronaldo je pokazao da još ima taj stari 'šmek', elegantnim driblingom izbacio je turskog braniča na desnoj strani, međutim na njegov ubačaj loše je reagirao Leao.

12. Nakon početnog 'ludila' u prvih desetak minuta malo su se primirile strasti. Ipak, ni za jednu momčad se ne može reći da je trenutno dominantna, obje ekipe ravnopravno su se postavile na terenu.

6.

Velika prilika za Tursku!

Celik je fenomenalnim ubačajem pronašao u petercu Akturkoglua, krilni napadač Turske imao je relativno lagan zadatak poslati loptu u mrežu, ali loše ju je zahvatio i propustio sjajnu šansu.

5. Nakon početnog pritiska Portugalaca, do daha su napokon stigli i Turci. Približili su se u dva navrata golu Dioga Coste, ali obrana Portugalaca bila je dobro postavljena.

2. Portugal je odmah krenuo ubojito, Fernandes je ubacio na rub šesnaesterca, a loptu iz voleja ipak loše zahvatio Ronaldo. U nekim drugim vremenima sada bi možda svjedočili spektakularnom pogotku legendarnog napadača...

1. Počela je utakmica!

17.55 Igrači su na travnjaku, slušamo himne Portugala i Turske. Izbornik Portugala odlučio se na samo jednu promjenu u odnosu na utakmicu s Češkom, u sastav je umjesto Dioga Dalota upao Palhinha, dok je turski izbornik povukao više promjena. Najviše se pak ističe izostanak Arde Gulera, koji će ovaj susret zbog pretjeranog umora započeti s klupe.

image
PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

Najavu piše: Tomislav Dragobratović

Večerašnji okršaj Turske i Portugala mogao bi nam dati sljedeću momčad s osiguranim plasmanom u drugi krug Eura. Obje reprezentacije u džepu imaju po tri boda iz uvodnog kola, a zajednička im je i činjenica da su do tih bodova došli s dosta sreće i spretnosti u završnici utakmica. Turska je protiv debitanta Gruzije "visila" do zadnjih minuta, u sudačkoj nadoknadi izabranike Vincenza Montelle spasio je i okvir gola, prije nego što je s druge strane na samom kraju Aktürkoglu poentirao za konačnih 3:1 i veliko slavlje turskih navijača.

S druge strane, Portugalcima također nije bilo lako protiv Češke, koja je, kolokvijalno rečeno, "parkirala autobus" ispred svoga gola, te sve do samog kraja imala remi. No, u sudačkoj nadoknadi ukazao se dvojac Neto - Conceicao, kojeg je Roberto Martinez ubacio s klupe na samom kraju - i osigurao tri boda i mir u portugalskom taboru.

Za razliku od utakmice s Češkom, očekujemo da će susret Turske i Portugala biti otvoreniji s obje strane. Ovisit će o tome i taktička postavka Talijana na turskoj klupi, koji se u prošloj utakmici s Gruzijom odlučio za napadački pristup predvođen 19-godišnjacima Yidizom i Gülerom. Na taj način Turci su podosta toga kreirali u napadu, ali su isto tako ostavljali puno prostora za gruzijske kontranapade, koji su u određenim slučajevima bili ubojiti. Najnovije infomaicije iz turskog tabora navode kako Güler "nije fizički na 100 posto", pa tako tek treba vidjeti hoće li nastupiti.

Dojma smo kako bi tako značajan manjak kompaktnosti Portugalci puno bolje iskoristili, uzmemo li u obzir pregršt napadačkog talenta s kojim Martinez rukuje. U sivilu protiv Češke prodorima se istaknuo Rafael Leao, koji bi sigurno znao iskoristiti slobodni prostor na svojoj lijevoj strani.

Martinez je u utakmici s Češkom na teren poslao momčad u formaciji s trojicom u zadnjoj liniji, a treba vidjeti hoće li u utakmici s Turskom nastaviti u tom stilu, ili će se odlučiti na promjenu. U vrhu napada ponovno bi trebao biti Cristiano Ronaldo. Portugalac ima priliku izjednačiti rekord koji je prije nekoliko dana postavio Xherdan Shaqiri, odnosno postati drugi igrač u povijesti s pogotkom na šest uzastopnih velikih natjecanja. Portugalci su u najavama za Euro među mnogim stručnjacima proglašeni kao jedna od favorita prvenstva, a sada moraju pokazati kako je predstava protiv Češke bila samo loš dan. S druge strane, iako nisu odigrali najbolje protiv Čeha, pokazali su da mogu izvući pobjedu i u situacijama kada ih igra ne služi, što je, reći će jedna nogometna floskula - odlika velikih momčadi.

Turska je, pak, pobjedom protiv Gruzije iz šestog pokušaja po prvi put upisala pobjedu u uvodnoj utakmici grupne faze Eura. U Turskoj posljedično vlada euforija, koja je u 1. kolu u pravom stilu prenijeta i na samu utakmicu u Dortmundu, pa tako treba uzeti i faktor 12. igrača na tribinama koji će Turcima sigurno dati vjetar u leđa.

Linker
22. lipanj 2024 21:48