ALBERTO PIZZOLI Afp
SKUPINA F

VIDEO: Turska golčinama potopila Gruziju, a potez mlade zvijezde Real Madrida gledat će se još danima

Reprezentativci Turske su u 1. kolu skupine F slavili protiv debitanta Gruzije 3:1
Piše: Tomislav Dragobratović, SNObjavljeno: 18. lipanj 2024. 20:10

Turska - Gruzija 3:1 (Muldur 25., Güler 66., Akturtoglu 90.+7‘/Mikautadze 32.)

Dortmund, Westfalenstadion

TURSKA: Gunok - Muldur⚽(od 85. Celik), Akaydin, Bardakci🟨, Kadioglu - Calhanoglu🟨, Ayhan (od 79. Demiral) - Güler⚽(od 79. Yazici), Kokcu, Yildiz (od 85. Akturtoglu⚽) - Yilmaz

GRUZIJA: Mamardašvili - Kverkvelia🟨(od 85. Zivzivadze), Kashia, Dvali - Kakabadze, Čakvetadze (od 74. Lokošvili), Kočorašvili, Mekvabišvili, Citaišvili (od 74. Davitašvili) - Mikautadze⚽, Kvarachelia

Golove s utakmice pogledajte OVDJE


Ponajbolju utakmicu Eura gledali smo u uvodnom susretu grupe F između Turske i Gruzije. Pogotcima 19-godišnjeg Arde Gülera, Muldura i Aktürkoğlua Turska je osigurala uvodna tri boda i tako napravila veliki korak prema plasmanu u drugi krug natjecanja.

image
INA FASSBENDER Afp

U početnim minutama plan igre turske momčadi fokusirao se na gađanje svog centarfora Yilmaza. Prvi puta Turci su zaprijetili u 3. minuti, kada je lopta prenesena do mladog Gülera na desnom krilu, čiji ubačaj nije bio dovoljno precizan za suigrače u šesnaestercu. Nagovijestili su tim pokušajem Turci dominaciju u posjedu, koja se i nastavila u nadolazećim minutama. U 10. minuti "početni juriš" skoro je urodio plodom, prizemnim udarcem silovito je potegnuo Ayhan i pogodio vratnicu gruzijskog gola, a lopta se po gol-liniji otkotrljala u van terena.

image

Grafika: Sofascore

SOFASCORE

Gruzija je odgovorila samo minutu kasnije, s ruba kaznenog prostora pucao je Mikautadze, lopta je od bloka promijenila smjer i skoro prevalila vratara Günoka koji je obranio taj pokušaj. U 23. minuti uslijedila je "eksplozija" oduševljenja u Dortmundu. Prvo je sjajan pogodak iz voleja postigao Mert Müldür nakon lijepe akcije u kojoj je u sredinu centrirao Kadioglu, a desni bek turske momčadi dočekao odbijanac i preciznim udarcem savladao gruzijskog vratara Mamardašvilija. Turci su nastavili s pritiskom i ubrzo postigli još jedan pogodak preko Yildiza, no nakon VAR provjere ustanovljeno je da je igrač Juventusa bio u zaleđu.

Činilo se kako su Turci uspostavili dominaciju, ali već u 32. minuti Gruzija je izjednačila. Strijelac je bio Georges Mikautadze, nakon što je po desnoj strani Kočorašvili lijepo probio Yildiza i poslao prizemnu loptu koju napadač posprema u mrežu. Isti napadač bio je akter još jedne prilike, ovoga puta imao je još čišću situaciju pred turskim vratima, no udarac je završio malo pokraj gola. Ohrabreni dobrom igrom Gruzijci su nastavili pritiskati, Turci su također prijetili s druge strane, a do kraja poluvremena nije bilo promjene rezultata.

image
OZAN KOSE Afp

Turci su dobro otvorili nastavak, ali prvu konkretniju priliku imala je Gruzija, kada je Kvarachelia probio stranu i uposlio Mikautadzea, a njegov pokušaj požrtvovno je blokirao stoperski par Akaydin i Bardakci. U 57. minuti iz slobodnog udarca okušao se Calhanoglu, njegov siloviti udarac naciljao je direktno u Mamardašvilija.

Turci su uspostavili kontrolu, prijetili prema vratima Gruzijaca koji su se uspješno branili, sve do 65. minute kada je uslijedilo remek-djelo Arde Gülera. Realov dragulj primio je loptu na 20-ak metara od gola i neobranjivo pogodio u sam gornji kut gruzijskih vrata, Mamardašvili je u ovoj situaciji bio potpuno nemoćan. Međutim, kao i kod prvog turskog pogotka, uslijedio je brzi odgovor Gruzijaca. Ovoga puta Kočorašvili je bio u gol šansi, no rasplet situacije bio je drukčiji - veznjak je zapucao gredu i ostavio Turke u minimalnom vodstvu.

image
OZAN KOSE Afp

Gruzijci su u posljednjih desetak minuta tada zamjenama krenuli u još veću ofenzivu, a u sudačkoj nadoknadi Turci su uz dosta sreće sačuvali mrežu, gruzijska reprezentacija imala je i vratnicu duboko u sučevoj nadoknadi. U samoj završnici Aktürkoğlu je zabio na prazna vrata i zaključio priču u Dortmundu.

Kraj utakmice u Dortmundu! Turska zasluženo odnosi tri boda, debitanti Gruzijci pružili su dobar otpor, ali nedovoljan za osvajanje prvog boda na Euru u Njemačkoj.

90.+7'GOOOL!

Turska vodi 3:1, završena je priča u Dortmundu. Gruzijci su išli na sve i ništa, vratar Mamardašvili je otišao na korner, a to je otvorilo priliku za Turke koji su jurnuli u kontru i zabili na prazan gol, Akturtoglu je bio strijelac.

90'+5. I nova sjajna prilika za Gruziju u samoj završnici utakmice! Prvo je Kvarachelia pogodio vratnicu, nakon čega je još netko od Gruzijaca pokušao, ali njegov udarac završava u bloku.

90.+4' Uh, kakva prilika za Gruziju u sudačkoj nadoknadi, no Kočorašvili i Mikautadze zasmetali su si međusobno i tako ostavili Tursku u prednosti.

90.+1' Posljednja promjena u redovima Turske, Calhanoglu napušta travnjak, za posljednjih nekoliko minuta ulazi Ozcan.

90. Imat ćemo šest minuta sudačke nadoknade.

89. Žuti karton za turskog kapetana Calhanoglua.

87. Sjajna prilika za Tursku, ali utakmica je i dalje živa! Ponajviše zahvaljujući Mamardašviliju koji sjajno brani udarac Yazicija.

85. Nove promjene, ovog puta na obje strane. Kod Gruzijaca će Zivzivadze zamijeniti Kvirkveliu, dok kod Turaka izlazi i drugi strijelac Muldur, njega će zamijeniti Celik. Također, Akturtoglu je ušao umjesto Yildiza.

83. Kvarachelia je ostao na travnjaku nakon udarca zadobivenog u skoku, no čini se da nema govora o najstrožoj kazni.

81. Deset minuta plus sudačka nadoknada, toliko je ostalo Gruzijcima za potencijalno izjednačenje ili preokret u debitantskoj utakmici na Europskim prvenstvima.

77. Slijede i prve promjene u turskim redovima. Strijelac drugog pogotka Turske Arda Guler napušta igru, zamijenit će ga Yazici. Demiral je zamijenio Ayhana.

Arda Guler postao je najmlađi strijelac Turske na velikim natjecanjima.

74. Prve izmjene na utakmici. Čakvetadze i Citaišvili napuštaju travnjak, Lokošvili i Davitašvili ulaze u igru.

70. Greda spašava Tursku! Sve je dobro odradio Kočorašvili, ali ovog puta sreća nije bila na njegovoj strani, centrimetri su ga dijelili od pogotka...

66.GOOOL!

Kakva golčina Arde Gulera, Turska ponovno vodi. Mlada zvijezda Real Madrida primila je loptu na desnoj strani, potom se sjurio prema golu i s 20-ak metara udaljenosti pogodio suprotne rašlje. Svaka čast!

image
ALBERTO PIZZOLI Afp

63. I evo ga, upravo smo o tome pričali. Gruzijci su izašli u samo nekoliko poteza na suparničku polovicu, a Kvarachelia na njihovu žalost nije uspio završiti akciju.

Guler o okršaju s gruzijskim braničima.

image
INA FASSBENDER Afp

61. Nastavlja se opsada gruzijskih vrata, ali zasad smo bez promjene rezultata. Turci prijete, ali u napadačkim izletima ostavljaju dosta prostora za brze kontre s druge strane.

57. Calhanoglu puca snažno iz slobodnjaka, ali išla je ta lopta po srediti te kao takva nije predstavila veliku prijetnju za Mamardašvilija.

55. 🟨

Žuti karton za Kverkveliu, prva je to javna opomena u redovima Gruzije.

51. Prijete sada Gruzijci, Kvarachelia je uspio s lijeve strane ubaciti loptu na peterac, tamo je bio Mikautadze, ali turski stoperi svojevrsnim dvostrukim blokom zaustavljaju njegov udarac.

47. Dobra prilika za Tursku odmah na otvaranju drugog poluvremena. Yilmaz je probio po desnoj strani i ubacio na peterac, ali strijelac prvog pogotka Muldur ovog puta nije dobro reagirao. Kakva šteta, mogao je desni bek Turske postati prvi dvostruki strijelac u dosadašnjem dijelu Eura.

46. Krenulo je drugo poluvrijeme, Turci će imati prvi napad u nastavku.

Sjajno poluvrijeme je iza nas.

45. Kraj prvog poluvremena! Gledali smo možda i najbolje poluvrijeme u dosadašnjem dijelu Eura, a nakon prvih 45 minuta rezultat je poravnat tako da nas prema svemu sudeći čeka još jedno poluvrijeme sjajnog nogometa.

45. Imat ćemo minutu sudačke nadoknade.

Gruzijci slave pogodak Mikautadzea.

image
OZAN KOSE Afp

40. Ponovno Turci prijete nakon prekida. Ubačaj Calhaloglua nije pronašao nikoga u šesnaestercu, ali zato je jedan od turskih reprezentativaca bio prvi na loptu, no njegov udarac završava u bloku.

35. Kakva zlatna prilika za preokret, ali Mikautadze promašuje volej s 10 metara. Sjajnu utakmicu gledamo u Dortmundu...

31.GOOOL!

Gruzija je izjednačila. Samo nekoliko minuta nakon što je Turcima VAR poništio pogodak za 2:0, isti su morali vaditi loptu iz svoje mreže. Brzo su to odigrali Gruzijci, Kočorašvili je probio po desnoj strani i pronašao Mikautadzea koji s pet metara trese mrežu.

Ostali smo vam dužni opis prvog pogotka. Nakon jednog ubačaja s lijeve strane, obrana Gruzije nije to najljepše očistila, a Mulduer je plasirao fenomenalan volej u mrežu Gruzije za opći delirij na tribinama Westfalena.

image
ALBERTO PIZZOLI Afp

Ipak, ništa, pogodak ne vrijedi zbog zaleđa Yildima!

27.GOOOOL!

Mat Turske u dvije minute, Gruzija je primila dva pogotka!

25.GOOOOOOOL!

Kakav pogodak, Turci vode 1:0!

21. Još je jednom Turska došla u kazneni prostor Gruzije, ali Calhanoglu nije precizan i lopta ide pored vrata.

Branič Turske Mert Muldur:

image
ALBERTO PIZZOLI Afp

14. Rasplamsala se utakmica samom početku, ništa bolje za neutralne gledatelje. Sada je Yildiz pokušao iznenaditi Mamardašvilija, ali vratar Gruzije nije imao većih problema s tim udarcem.

image
OZAN KOSE Afp

11. Odgovaraju Gruzijci na drugoj strani, Mikautadze puca, ali brani turski vratar. Udarac iz kuta također nije urodio plodom.

10. Vratnica! Krasno je Ayhan zapucao iz prve s ruba šesnaesterca, ali lopta završava na okviru gola i paralelno s gol-linijom odlazi izvan granica igrališta

9. Novi pokušaj Turaka nakon kornera, ovog puta kod lopte je bio Bardakci, ali i njegov udarac odlazi pokraj vrata.

6. Turci će se danas, prema svemu sudeći, fokusirati na duge lopte, očito su to procijenili kao najveću manu Gruzije. Pokušao je sad Ayhan glavom poslije kornera, ali lopta odlazi iznad vrata.

2. Ovo je mogla biti zlatna prilika! Iz zadnje linije Turaka došla je zanimljiva lopta prema Yilmazu, koji ju ipak nije uspio primiriti i testirati gruzijskog vratara.

1. 🕖

Počela je utakmica, neka bolji pobijedi!

18.57

Sve je spremno za okršaj Turske i Gruzije u Dortmundu. Slijedi intoniranje himni, a uskoro će i lopta krenuti s centra.

Turska - Gruzija

image

Sofascore za SN

SOFASCORE ZA SN

Najavu piše: Tomislav Dragobratović

Gruzijci su konačno dočekali svoj dan. Večeras je na rasporedu debitantska utakmica europskog prvenstva za ovu reprezentaciju, koja se po prvi put nakon stjecanja samostalnosti 1991. godine nalazi na nekom velikom natjecanju. Premijerni pokušaj kvalificiranja za Euro imali su 1996. godine, a sada su, nakon osam neuspješnih pokušaja, pronašli svoje mjesto među nogometnom europskom elitom. Na prvenstvo dolaze kao najslabije rangirana momčad prema FIFA-inoj ljestvici, trenutno zauzimaju 75. mjesto. Ipak, iako su na papiru najslabija momčad Eura, u svom rosteru imaju čovjeka koji je prošle godine bio jedan od najbolje kotirajućih igrača u cijeloj Europi.

Krilni napadač Napolija, Hviča Kvarachelia, se nakon povijesne sezone sa svojim klubom našao na meti mnogih velikana. U konačnici je odlučio ostati u Napoliju, no sada, sezonu kasnije, čini se da je došlo vrijeme u kojem bi unosni transfer mogao biti na pomolu. Odgovor Talijana Njegova situacija postala je predmet medijske “zbrke” u Italiji, i to samo dva dana prije najveće utakmice u povijesti reprezentacije čiji je Kvarachelia predvodnik. Njegov agent, Mamuka Jugeli, je medijima u Italiji priopćio kako Kvarachelia želi napustiti Napoli ovo ljeto, te se pridružiti jednoj od momčadi koja igra Ligu prvaka. U ovim kombinacijama najviše se spominjao PSG, koji je, prema navodima, spreman izdvojiti između 80 i 100 milijuna eura za njegove usluge. Napoli je, pak, odgovorio priopćenjem... “Nakon izjava iz Kvarachelijinog tabora, želimo podsjetiti da je on pod ugovorom do lipnja 2027. Kvarachelia nije na prodaju. Igračevi agenti ne odlučuju kamo idu, već Napoli odlučuje kada su pod ugovorom”.

Corriere dello Sport navodi kako će se Napolijev sportski direktor nakon 26. lipnja, kada će Antonio Conte biti predstavljen kako novi trener, zaputiti u Njemačku na pregovore s Kvarachelijom i njegovim agentom u pokušaju da se situacija što prije i brže smiri. Klub navodno želi produžiti suradnju s 23-godišnjakom, koji je još uvijek na početnom ugovoru potpisanom kada je stigao iz Dinamo Batumija prije dvije godine, ostavljajući ga s plaćom od oko 1,2 milijuna eura netto po sezoni. Unatoč neriješenoj klupskoj budućnosti, vjeruje se kako je Kvarachelijin puni fokus na današnjoj utakmicu. S druge strane nalazi se turska reprezentacija, koja ima dokazanu kvalitetu i imperativ pobjede, što su i pokazali u kvalifikacijama za Euro, gdje su ispred Hrvatske osvojili skupinu.

- Nema pritiska na njega, jer smo već stigli ovdje. Čak i ako ne uspijemo i izgubimo svaku utakmicu, ljudi su već zadovoljni onim što smo napravili. Za nas je sve drugo ekstra - kaže Bachana Arabuli, bivši suigrač Kvarachelije u Dinamo Tbilisiju.

Linker
18. lipanj 2024 20:23