Gavi i Luka Modrić

 ANP via AFP
NIKOLA JERKAN ZA SN

‘Španjolci nisu sretni, a Hrvatska ide u osminu finala. Perišić? Bit će mu lakše igrati ako nije na krilu‘

Bivši hrvatski reprezentativac i skaut u Dalićevu stožeru živi u Oviedu, te pozorno prati španjolski nogomet
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 09. prosinac 2023. 14:29

Kako iz španjolske perspektive izgleda skupina B na Europskom prvenstvu u Njemačkoj sljedeće godine, u kojoj će igrati La Roja, Albanija, Hrvatska i Italija, pitali smo Nikolu Jerkana, nekadašnjeg Vatrenog i skauta u stožeru izbornika Zlatka Dalića.

Najteža skupina

- Novinari pišu da je Španjolska najjača, ali kako osobno imam kontakte s ljudima iz stožera njihove reprezentacije znam da im nije drago što su nas izvukli, te da bi voljeli da ne moraju igrati protiv nas. Jako respektiraju Hrvatsku, a pogotovo Luku Modrića - kazao nam je Jerkan, koji dugo živi u Oviedu i uključen je u tamošnji nogomet.

- Naša je skupina najjača i najteža po svemu na ovom Euru. U njoj su aktualni prvak Europe Italija, osvajač Lige nacija Španjolska, mi koji imamo tri medalje u pet godina... Što trošiti riječi. Što se tiče španjolske reprezentacije, pažljivo sam pratio izbornički put Luisa de la Fuentea. Mnogi su bili skeptični je li pravi izbor za taj posao. Nakon startne pobjede nad Norveškom, u drugoj je utakmici doživio poraz u Glasgowu od Škotske 2:0, ali polako je stabilizirao momčad, a što se tiče igre promijenio je neke stvari. Nije okrenuo La Roju naglavce, međutim, ima svoj stil. Španjolska više nije reprezentacija koja igra samo na posjed i dominaciju, nego djeluje brže i okomitije, puno više preko krila i s dosta centaršuteva. Pogotovo što je u ekipu vratio Joselua, centarfora koji se potom prodao u Real Madrid. To je razlika u odnosu na Luisa Enriquea, koji forsira tika-taku... Recimo, Joselu je zabio dva gola u prvom nastupu u momčadi pod njegovim vodstvom.

image

Nikola Jerkan

TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

Dijelom smo to vidjeli u Rotterdamu, gdje su u finalu s nama imali posjed 56 posto, što znači da su i Vatreni poprilično držali loptu. Iako to ide i na račun kvalitete naše momčadi...

- Gledajući nas, Italiju i njih teško je nekome dati prednost. Puno će ovisiti o tome u kakvom će stanju igrači doći na Euro. To će odigrati veliku ulogu. Španjolska ima bogat izbor kvalitetnih pojedinaca, međutim, jedna stvar me bode u oči. U obrani su im stoperi - Francuzi. Unatoč jednoj od najjačih liga svijeta, i tom talentu koji imaju, nemaju povjerenje u svoje obrambene igrače... Imam dojam da mi možemo igrati protiv njih. Imaju kvalitetu, ali nisu favoriti ispred svih.

Francuzi u obrani su Aymeric Laporte i Robin Le Normand.

- Laporte je igrao dugo u Manchester Cityju, sad je u Al-Nassru, a Le Normand je u Real Sociedadu, odgovoran igrač koji nije kreativan, ali je čvrst u duelu i dobro se uklapa s Laporteom. No, čudi me da su baš oni čest izbor...

Kako španjolska javnost prima naturalizirane igrače?

- To je ovdje tradicija, pa koliko je velikih igrača igralo za Španjolsku još kada se sjetimo Argentinaca Di Stefana i Mađara Puskasa... Želim kazati da na mene ne ostavlja dojam moći kad uzimaju Francuze da im igraju stopere. Iako imaju kvalitetne obrambene igrače kao što je Pau Torres iz Aston Ville ili Inigo Martinez iz Barcelone. Očito nemaju toliko povjerenja u njih. Nije mi jasno zašto su baš ova dvojica isplivali ispred drugih...

Uključivanje mladih

Lamine Yamal rođen je 17. srpnja 2007. godine. Sa 16 godina ima četiri nastupa za A reprezentaciju. Prije je postigao gol za A vrstu nego za Barcelonu u službenim susretima. Može li zaista nešto donijeti La Roji ili je to izbornikova ekstravagancija, populizam, možda čak ekshibicionizam?

- Ne samo De La Fuente, nego i prijašnji izbornici uključivali su vrlo mlade igrače, tako je Luis Enrique stavio Pedrija, Gavija, Baldea... nakon nekoliko utakmica u Barceloni. Nije to ovdje čudno. To govori da imaju kvalitetu. Nema u Španjolskoj čuđenja zbog toga. No, sumnjam da će Yamal biti u prvoj jedanaestorici, pogotovo kada su teške utakmice, kao što je prva između njih i nas. Po meni je dobro što otvaramo s La Rojom, uvijek je u prvom kolu grč, s malo šansi, a puno respekta, najvažnije je ne izgubiti.

Rođena utakmica za neodlučeno?

- Po meni ići će u tom smjeru. Iako ne mora značiti da će tako završiti. Kad igrate protiv najjačeg suparnika, svi su oprezni, sigurno ćemo biti i mi i oni.

OK, Španjolcima nije čudno što Yamal sa 16 godina igra za A vrstu, a kako bi reagirali Hrvati da neki igrač, primjerice Anton Matković koji je zabio za Osijek protiv Dinama, postigne do kraja sezone još 7-8 golova i Zlatko Dalić ga sa 18 godina povede u Njemačku? Bi li komentari kod nas također bili da je to normalno?

- Kod nas postoji taj redoslijed, Matković je sada u U-19, nije bio još niti u U-21. To bi bolo u oči. Konkretno, kad je riječ o njemu radi se o potencijalu koji ima kvalitete i manire vrhunskog igrača. Nikad se ne zna što može biti za šest mjeseci, u nogometu se nekad stvari brzo odvijaju. Sve je moguće, zašto ne! Nama nedostaje na krilnim pozicijama bržih igrača koji su konkretni, te traže dubinu i prostor bez lopte. Oskudni smo što se tiče toga. Vidjeli smo da pokušavamo to riješiti s Marcom Pašalićem... Rijetko postignemo gol iz kontre, u pravilu igramo na punu obranu, a to je najteže.

image

Luis de la Fuente i Zlatko Dalić

AFP

Start određuje put dalje

Naglasak je na to kako je Španjolcima prirodno da igrač ne mora proći ni U-19, niti U-21 kako bi bio u A reprezentaciji, dok se kod nas to očekuje. Iako smo i mi imali drugačije primjere, jer Alen Halilović je debitirao za Vatrene pod Igorom Štimcem osam dana prije 17. rođendana. Može li se zaključiti - ako se za nekoga smatra da je vrhunski talent, godine nisu bitne? Premda na kraju Halilović nije postao veliki igrač, kao ni mnogi koji su rušili rekorde po mladosti. Kada se pogledaju liste najmlađih debitanata ili najmlađih strijelaca u raznim natjecanjima vidi se da brojni od prvih desetak nisu napravili ništa specijalno nakon toga...

- Kad će kome dati šansu stvar je izbornika. On za to odgovara. Luis Enrique i De La Fuente preuzeli su na sebe veliku odgovornost. Kako bi bilo kad nas? Mi smo specifični po svemu, ali mislim kad svi vide da se radi o velikom talentu, da nema loših reakcija. Imamo Martina Baturinu, kojeg je mogao izbornik i prije pozvati u A reprezentaciju. Kod Španjolaca je to postala praksa, pogotovo ako se radi o igračima velikih klubova kao što je Barcelona. Oni ih smatraju specijalnima, onima koji imaju nešto posebno. Zašto ne bi Dalić uzeo 18-godišnjaka ako igra na poziciji koja nam je deficitarna? Kadar nam nije širok, znamo što imamo, ne bi bilo loše kad bi netko mlađi “eksplodirao”.

Na kraju, kad biste poredali reprezentacije u skupini B Eura od prvog do četvrtog mjesta, kako biste to napravili?

- Niti jedan suparnik nije za podcijeniti, niti s Albanijom nikome neće biti lako. Dobila je Poljsku i Češku. Prolazak je već plus, a ja ga očekujem što se tiče Vatrenih. Treba biti na zemlji. Jako je bitna prva utakmica, odredit će put dalje. Ne bih sad radio tablicu, no Hrvatska će biti na mjestu koje vodi u osminu finala.

Perišiću će biti lakše igrati na beku nego na krilu

Jasno je da ne tražimo veznjake, stopere, niti golmane, jer to imamo posloženo, nego brzinu u napadu.

- Svi znamo što nam nedostaje. Jako je značajno pitanje kakav će se vratiti Ivan Perišić. Po meni on će pretendirati na poziciju lijevog beka.

Sam će to htjeti?

- To je moje uvjerenje. Ima godine, dugu stanku, a odigrao je na toj poziciji neke utakmice vrlo dobro. Zna što može, a što ne. Velika je razlika biti branič ili krilo.

Smatrate da će mu biti lakše igrati na beku nego u napadu? Zašto?

- Po meni - da. To je vrlo jednostavno. Igrao je braniča s četvoricom u obrani, a pogotovo bočnog u formaciji 3-5-2. Kad si krilo u 4-3-3, kako igra Hrvatska, puno je teže biti naprijed, nego otraga. Iz pozadine dolaziš u naletu, a u napadu imaš protivniku na leđima, moraš biti eksplozivan u startu, probijati... Mislim da je obrambena uloga ta koja će mu najviše odgovarati. (da)

Nemaju ekstra zvijezdu kao što je Luka Modrić

Tko je ovog časa najveća španjolska zvijezda?

- Više dolazi do izražaja ekipna igra. Ozlijedio im se Gavi, koji je puno igrao. Dobili su oporavkom Pedrija, pa možda u vezi neće osjetiti što nema Gavija. Nemaju ekstra zvijezdu, nemaju klasu bez koje ne mogu. Kao što je Luka Modrić. (da)

Skupina B Eura u Njemačkoj

1. kolo

Berlin, 15. VI.: Španjolska - Hrvatska (18.00)

Dortmund, 15. VI.: Italija - Albanija (21.00)

2. kolo

Hamburg, 19. VI.: Hrvatska - Albanija (15.00)

Gelsenkirchen, 20. VI.: Španjolska - Italija (21.00)

3. kolo

Düsseldorf, 24. VI.: Albanija - Španjolska (21.00)

Leipzig, 24. VI.: Hrvatska - Italija (21.00)

Hrvatska vs. Španjolska

1994. Španjolska - Hrvatska 0:2 (P)

1999. Španjolska - Hrvatska 3:1 (P)

2000. Hrvatska - Španjolska 0:0 (P)

2006. Španjolska - Hrvatska 2:1 (P)

2012. Hrvatska - Španjolska 0:1 (EP)

2016. Hrvatska - Španjolska 2:1 (EP)

2018. Španjolska - Hrvatska 6:0 (LN)

2018. Hrvatska - Španjolska 3:2 (LN)

2021. Hrvatska - Španjolska 3:5 (EP)

2023. Hrvatska - Španjolska 0:0;4-5-11 m (LN)

Linker
28. travanj 2024 02:14