Kadar s utakmice Crna Gora - Srbija 

 ANTE CIZMIC Cropix
OGORČENJE U SUSJEDSTVU

Srbi u totalnom šoku: ‘Brutalno smo kažnjeni; Hrvati likuju! Ovo je skandalozna odluka‘

Očigledno smatraju da krovna nogometna organizacija nije primjenjivala iste kriterije
Piše: SNObjavljeno: 01. studeni 2023. 20:06

Disciplinska komisija Uefe nije u srijedu poslala kaznu samo na adresu Hrvatskog nogometnog saveza. I Srpski nogometni savez nije prošao neokrznut zbog rasističkih povika tijekom utakmice između Srbije i Crne Gore (3:1) na stadionu Rajko Mitić 17. listopada.

Istočni susjedi poprilično su ogorčeni odlukama krovne nogometne organizacije. Ne sviđa im se što je Hrvatska prošla nešto bolje - HNS dobio je novčanu kaznu od 30 tisuća eura, a tribine Maksimira za ogled Hrvatske i Armenije (21. studenog) u posljednjoj rundi kvalifikacija za Euro 2024. bit će djelomično zatvorene u kapacitetu od barem šest tisuća mjesta. Posljedice su to ponašanja dijela navijača na utakmici Hrvatska - Turska (0:1) na osječkoj Opus Areni.

Srbija će, pak, posljednju utakmicu kvalifikacija, protiv Bugarske (19. studenog) odigrati pred praznim tribinama u Leskovcu. Zbog rasističkih povika na stadionu Rajko Mitić određena im je kazna zabrane dolaska navijača te novčana kazna od 50 tisuća eura. To je tek početak, platit će još 10 tisuća eura zbog propusta tijekom kontrole prodaje karata, šest i pol tisuća eura zbog baklji, osam tisuća eura zbog blokiranja prolaza te 14 tisuća eura zbog uporabe lasera.

Tamošnji portal Kurir u samim naslovima tekstova izražava nezadovoljstvo izrečenim kaznama, tvrdeći da je kazna sa Srbiju "brutalna", a za Hrvatsku preblaga, odnosno "skandalozna".

"TOTALNI ŠOK! UEFA BRUTALNO KAZNILA SRBIJU: Orlovi bez navijača u Leskovcu na meču odluke", stoji u naslovu, a pored se nalazi i prijenos zbivanja u hrvatskim dvorima:

"HRVATI LIKUJU! UEFA OPET DONIJELA SKANDALOZNU ODLUKU: Hrvatski navijači ponovili ustaški ispad, kazna minimalna".

U nastavku teksta, Kurir pojašnjava zašto kazne smatra nepravednima: "Odluka je skandalozna imajući u vidu nedavnu kaznu za Rumunjsku zbog natpisa ‘Kosovo je Srbija‘. Podsjećamo, Rumunji su kažnjeni s utakmicom igranja pred praznim tribinama". Očito susjedi smatraju da je Hrvatsku trebao dočekati isti scenarij...

Kako bilo, Srbija će protiv Bugarske igra utakmicu odluke. Njihovu G skupinu predvodi Mađarska (14), Srbija je druga (13) s utakmicom više, a ispod njih Crna Gora (8), koja pobjedom u zaostaloj utakmici (protiv Litve) može stići na dva boda od Orlova. Skraćeno, Srbiji je za direktni plasman dovoljan bod protiv Bugarske, a pokušat će ga ostvariti bez "12. igrača".

Spomenimo i da je kažnjen Nogometni savez Crne Gore, također zbog rasističkog ponašanja navijača na Rajku Mitiću. Uefa im je izrekla kaznu od 15 tisuća eura te zabranu dolaska navijača na iduću gostujuću utakmicu. Platit će i dodatnih pet tisuća eura zbog oštećenja na stadionu i bacanja predmeta na teren.

Linker
08. srpanj 2024 20:34