Tomislav Madžar i Dario Srna s obitelji na stadionu

 VLADO KOS/CROPIX/
LEGENDARNI KAPETAN

Srna: Hrvatska će se oporaviti od šoka. Ali jedan igrač nedostaje mi jednako kao i Perišić, Krama i Petković

"Turska je u Osijeku bila sve ono što Hrvatska nije bila"
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 13. listopad 2023. 11:28

Teško je bilo pronaći riječi nakon osječke drame. Glavni likovi bacili su u pravilu lica u pod i hitali prema autobusu. Razumljivo. Jer, "vatrenima" porazi teško padaju. Navikli su, naime, na svijetle tonove... A i ovoga puta su željeli zaključiti kvalifikacije i izbjeći dramu. No, "vatreni" ko‘ "vatreni", bez drame ne ide. Zna to najbolje Darijo Srna. Legendarni kapetan sa 134 nastupa i šest velikih natjecanja za Hrvatsku prošao je niz upravo ovakvih utakmica. Turska jučer, Turska danas...

Ispred Opus Arene bio je stoga idealan sugovornik.

- Poanta je vrlo jednostavna. I stalno se ponavlja: nema lakih utakmica, Turska je jako dobra momčad. Žao mi je što se ovaj poraz dogodio u Osijeku, u kojem je uvijek odlična atmosfera. I još k tome na novom stadionu. Nažalost, kao i uvijek, očito ćemo i ovog puta ipak morati ići težim putem. Iako smo se ponadali, kod nas ništa ne ide lako. Nikad, pa ni sada - reći će za Jutarnji list danas 41-godišnji Srna.

Pritom, pak, neće izbjeći realnost da je Hrvatska nakon dugo vremena izgledala loše, blijedo, debelo ispod standarda koji je samome sebi postavila.

image

Luka Modrić

TOM DUBRAVEC/Cropix

- Da, apsolutno, nema se tu što reći. Turska je zasluženo pobijedila. Došla je na nekom novom valu, bitno drugačijeg garda nego što je to, recimo, bila u Bursi. Vidi se da im je novi izbornik Vincenzo Montella unio novu energiju, vidi se njegov rukopis u ovih 10, 15 dana. Bili su dobri, agresivni. Sve ono što Hrvatska nije bila. Prepisao je svoj rad iz Adanaspora, tamo je očito i naučio neke turske postulate, što mu je pomoglo da se lakše prilagodi i uspio je. Ova mu pobjeda znači jako, jako puno, ne samo zbog nastavka kvalifikacija.

Iako smo željeli drugačije, a ujedno tražili i potvrdu širine kadra, ispada da su izostanci Perišića, Kramarića, načetog Petkovića...

- Ako smijem, nadodao bih i Juranovića, koji nam je jako važan. Ostali? Naravno. Ali nedostajali bi i drugima, ne samo nama. Svi smo svjesni kakvu klasu imamo u tim igračima. No ne bih odmah otpisao "rotaciju", imamo mi široku klupu, sve su to igrači koji zaslužuju biti u reprezentaciji, ali treba im dati podršku i imati strpljenja. To su redom mladi dečki koji dolaze i kojima sigurno nije lako preuzeti takav teret. Prema tome, treba strpljenja, pa nije baš najlakše na svijetu zadužiti dres hrvatske reprezentacije. Očekivanja su uvijek golema.

image

Josip Juranović

TOM DUBRAVEC/Cropix

Trebamo li se eventualno plašiti odlaska na europsku smotru u Njemačku?

- Za nas, a povijest to najbolje dokazuje, nema lakih kvalifikacija, lakih bodova. Ali otići ćemo mi na Euro, tu nemam nikakvog straha. Treba podržati ekipu, dovoljno je iskusna, stožer na čelu s izbornikom Dalićem također je iskusan, a i ima znalce oko sebe. Hrvatska zna kako se izvući iz ove situacije. Ima taj svoj karakteristični "know how".

Wales nas dočekuje odmorniji, s obzirom na to da je na rasporedu imao prijateljski, a ne kvalifikacijski sraz.

- Nema to veze. Siguran sam da će dečki smoći snage, da će se oporaviti od ovog šoka. Naravno, neće biti jednostavno, ali siguran sam da će u Cardiffu biti posve drugačija utakmica, odnosno drugačije izdanje hrvatske reprezentacije. Mi smo ključni.

Možemo li s Modrićem i Dalićem opet sanjati nešto veliko na Euru?

- Sam spomen Hrvatske u svijetu izaziva respekt i odzvanja jako moćno. I Hrvatska kad dođe na veliko natjecanje od nje se očekuju veliki rezultati. Mi smo sami sebi podigli ljestvicu. Prema tome, moramo biti svjesni da to što radimo je baš "wow‘‘, zaključio je Darijo Srna, koji se vraća u Ukrajinu, nažalost vječnu temu.

- Jednostavno, to je moj drugi dom. Dva desetljeća, ne mogu je napustiti, već mi je u srcu. Šahtar je moja priča, prvenstvo se igra, zanimljivo je, a mi ćemo dati sve od sebe da opet budemo u vrhu - zaključio je Srna.

Linker
03. svibanj 2024 04:57