Slavlje Armenije protiv Turske

 OZAN KOSE/Afp
POČETAK NOVE ERE

Suparnik Hrvatske igra bolje nego ikad. Nasljednika svog junaka tražili su po cijelom svijetu

Očajna je bila 2022. za Armeniju, no onda su na klupu doveli novog izbornika, iskusnog Oleksandra Petrakova
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 11. rujan 2023. 16:13

Armenija je dobila dvije od prve četiri utakmice, ukupno ima sedam bodova na kontu i lako je moguće da kvalifikacijski ciklus za Europsko prvenstvo 2024. godine u Njemačkoj biti najuspješniji u njenoj povijesti. Najbolji rezultat dosad ostvarili su u borbi za Euro 2012. u Poljskoj i Ukrajini, kada su završili treći u skupini iza Rusije i Irske. Do drugog mjesta koje je vodilo u dodatne kvalifikacije nedostajala su im četiri boda. Osvojili su ih 17 od mogućih 30, dakle 57 %, a trenutačno su na 58 %.

Predvodio ih je tada i potom dugi niz godina Henrih Mhitarjan, igrač koji je deset puta proglašen za najboljeg armenskog igrača godine. Mhitarjan je član milanskog Intera i iako s 34 godine nije prestar, njegovi sunarodnjaci već su se naviknuli igrati bez njega. Najbolji strijelac u povijesti reprezentacije s 32 pogotka u reprezentativnu mirovinu otišao je još u ožujku prošle godine.

image

Slavlje Armenije protiv Turske

OZAN KOSE Afp

Očajna je bila 2022. za Armeniju s dvije pobjede i sedam poraza, no onda su na klupu doveli novog izbornika, iskusnog Ukrajinca Oleksandra Petrakova i sve se promijenilo. Armenija je tek 90. reprezentacija na ljestvici FIFA-e, prema klupskom koeficijentu UEFA-e drži 35. poziciju, no čelnici Saveza našli su pravu formulu kako donijeti novu kvalitetu reprezentaciji. Prošarali su svijetom i pronašli igrače armenskog porijekla koji su prihvatili poziv i pomogli domovini svojih predaka.

Vratari Stanislav Bučnev i Arsen Beglarjan, stoperi Georgij Arutjunjan i Nair Tiknizjan te veznjak Eduard Spertsjan su rođeni u Rusiji, branič Andre Calisir u Švedskoj, vezni Lucas Zelarajan i napadač Norberto Alejandro Briasco Balekian u Argentini, a još jedna špica Grant-Leon Ranos u Njemačkoj.

No nisu Armenci stali na tome. Ugochukwu Iwu, 23-godišnji nigerijski veznjak, u ožujku ove godine je dobio armensko državljanstvo i postao reprezentativac, a isto se ponovilo u lipnju kada je armensku putovnicu dobio i deset godina stariji srpski vratar Ognjen Čančarević. U istom statusu je od 2020. i Wbeymar Angulo Mosquera, 31-godišnji kolumbijski veznjak.

Snašli su se i dobro im ide, Mhitarjanova era je završena, ali Armenija djeluje bolje nego ikad.

Linker
04. svibanj 2024 18:53