Zlatko Dalić

 Nick Potts/PA Images/Profimedia
NE BOJE SE HRVATSKE

Susjedi se sokole: ‘Vatreni? Ne brinite, mi smo Italija. Dalić od četvorice igrača nije dobio odgovor‘

Talijanski mediji izdvajaju nova dva imena koja bi mogla pomoći Hrvatskoj, Baturinu i Sučića
Piše: Dominik NeferanovićObjavljeno: 03. prosinac 2023. 19:10

Ne stišavaju se reakcije u susjedstvu na ždrijeb Eura koji je u subotu održan u Hamburgu. U analizi skupine koja im je dodijelila Španjolsku, Hrvatsku i Albaniju, talijanska Gazzetta dello Sport smatra kako branitelj naslova ima sve potrebno za ponovni prolazak u finale Europskog prvenstva.

"Dva velika neuspjeha u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo nisu previše zasjenila talijansku nogometnu povijest", piše milanski sportski dnevnik.

Vjeru u svoju momčad potkrepljuju tezom da "ne postoji protivnik koji se nada susretu s Italijom, čak ni kada proživljava manje brilijantna vremena i nedostaje joj talenta".

"Italija je reprezentacija koja nikada ne odustaje, ona se veliča u teškoćama i kada svi misle da smo mrtvi, mi znamo ustati, ujediniti se, boriti se, pobijediti. Imamo ponos, dušu, tradiciju. A u odlučujućim trenucima, osim tehnike, taktike, ekspresne igre, nitko ne zna biti momčad kao mi", ističu.

Pragmatična igra

Talijanski izbornik Luciano Spalletti također vjeruje u svoju momčad.

- Moglo je proći bolje. Dobili smo tešku grupu, ali na Europskom prvenstvu moramo biti svjesni da smo mi Italija - rekao je Spalletti nakon ždrijeba.

"Skupinu smrti" komentirao je i turski izbornik Vincenzo Montella.

- Teško je komentirati (Italiju), sada su na drugoj strani... Ali mislim da Španjolska i Hrvatska također nisu sretne što su se našle protiv Italije.

Italija je u kvalifikacijskoj grupi C završila na drugom mjestu iza Engleske koja je skupinu zaključila bez poraza. Uz dva poraza od Engleza, ističe se i remi u Sjevernoj Makedoniji, koji ih je na kraju mogao koštati plasmana na završni turnir. U zadnjem kolu morali su izbjeći poraz od Ukrajine, što je značilo pragmatičnost i igru na remi.

"Modrić nastavlja blistati"

Talijani o Hrvatskoj pišu s poštovanjem, pogotovo prema veznom redu predvođenom "vječnim Lukom Modrićem". Osim toga, izdvajaju kako su slavenske reprezentacije poznate po svojoj inspiraciji i klasi koja ih je kroz povijest uvijek krasila. Nezaobilazni su hvalospjevi o Modriću:

"Zvijezda uvijek ostaje Luka Modrić koji, iako igra manje u Madridu, kada obuče crveno-bijele boje nastavlja blistati."

Ipak, izdvajaju i nedostatak pravog centarfora koji će rješavati utakmice.

"Dalić je pokušao vjerovati i Budimiru, Livaji, Musi i Petkoviću, ali nije dobio odgovore koje je tražio.”

Također izdvajaju nova imena koja bi se prvi put mogla predstaviti na Europskom prvenstvu. Riječ je o mladim snagama Luki Sučiću i Martinu Baturini koji su dobrim igrama u Dinamu i Salzburgu skrenuli pažnju izbornika Dalića.

Linker
12. svibanj 2024 18:49