ALEXANDER HASSENSTEIN Dpa Picture-alliance Via Afp
LJETO 2024.

Sve što trebate znati o Euru u Njemačkoj: Kako do ulaznica, gdje se igra, tko je Albärt...

Posljednje putnike na europsku smotru saznat ćemo u proljeće iduće godine
Piše: Andro PolićObjavljeno: 15. listopad 2023. 18:23

Njemačka će idućeg ljeta ponovno odjenuti ruho "obećane zemlje" za najbolje europske nogometaše. Dok je posljednje Europsko prvenstvo, prije dvije godine, poprimilo oblik raštrkanog turnira, igranog u 11 različitih država, gusta koncentracija nogometne klase idućeg će lipnja, odnosno srpnja, biti smještena diljem Njemačke pod sloganom - "Ujedinjeni u srcu Europe". Iako su "vatreni" u Osijeku upisali poraz protiv Turske, gorak okus mogu isprati već u nedjeljnoj večeri u Cardiffu, gdje će Dalićeva izabrana vrsta protiv Walesa tražiti povratak na pobjednički kolosijek. Paralelno, možda napraviti i veliki korak prema Euru, gdje bi nas mogla dočekati itekako domaćinska atmosfera, ali i domaćin Albärt. Tko je on? Odgovor na to, ali i sva ostala pitanja vezana uz europsku smotru u Njemačkoj, donosimo vam u tekstu.

Tko će sve zaigrati u Njemačkoj?

Treći put u nizu, Uefa na smotru poziva širok spektar uzvanika. Kao i na prethodna dva Europska prvenstva, u Njemačkoj će se ponovno natjecati 24 reprezentacije, pri čemu je jasno da Njemačka kao domaćin ima zagarantirano mjesto na turniru, a bit će im to 14. uzastopni nastup na Europskom prvenstvu. Izuzev "Elfa", put na Euro ostvarit će 10 pobjednika kvalifikacijskih skupina, kao i 10 drugoplasiranih momčadi.

image
BERND FEIL/M.I.S./IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA

Kako ćemo dobiti preostala tri putnika na Euro?

U ovaj će se odgovor umiješati Uefino mladunče - Liga nacija. Preostala tri mjesta popunit će reprezentacije kroz doigravanje, u kojemu će sudjelovati one momčadi koje su ostvarile najbolje rezultate na zadnjem izdanju Lige nacija, a da pritom već nisu osigurale plasman na Euro putem kvalifikacijskih skupina. Dakle, reprezentacije poput Hrvatske, koja je osvojila drugo mjesto u Ligi nacija, imat će i rezervnu opciju, odnosno drugu šansu ako ne odrade kvalifikacije na željeni način. S obzirom na to da Liga nacija ima četiri lige (A, B, C, D), iz prve tri ćemo dobiti preostala tri putnika na Euro. Četiri najbolje reprezentacije, po plasmanu iz tih liga, koje ranije nisu osigurale plasman na turnir borit će se u play-offu prvo kroz polufinala, a zatim i finale, za mjesto na Euru.

Postoji li mogućnost da ćemo na Euru onda gledati i europsku "egzotiku", odnosno jednu -reprezentaciju iz posljednje jakosne skupine Lige nacija? Poput Andore ili San Marina?

Vrlo teško. Za razliku od prošlogodišnjeg Europskog prvenstva, u doigravanju ovaj put neće biti mjesta za reprezentacije iz posljednje, lige D, kojoj pripadaju slabije momčadi poput Andore, San Marina, Malte… Iako, na zadnjem izdanju Eura tu su bile i jače momčadi, pa je plasman na turnir kroz takav put ostvarila Sjeverna Makedonija.

O Rusima ni riječi ili?

Rusiji je na Hvaru u rujnu prošle godine, gdje je zasjedao Izvršni odbor Uefe, službeno prekinut niz dolazaka na europske smotre. Naravno, zbog invazije na Ukrajinu u veljači 2022. Rusija nije bila u bubnju za kvalifikacije, što znači kako ih neće biti na Euru prvi put od 2000. godine, odnosno nakon pet uzastopnih turnira.

Tko će braniti naslov?

Talijani bi u Njemačku trebali stići kao aktualni europski prvaci, nakon što su u ljeto 2021. srušili Englesku na Wembleyju u dramatičnom raspucavanju s bijele točke te tako osigurali drugi europski naslov u povijesti. Pogledamo li arhivu, jedino je Španjolska 2012. uspjela obraniti naslov, nakon što je četiri godine ranije osvojila titulu.

image
MICHAEL REGAN/AFP/PROFIMEDIA

Hoće li Talijana uopće biti na Euru? I dolaze li uopće sve "velike" reprezentacije na turnir?

Kako sada stvari stoje, Italija nema još osiguran plasman, ali je blizu odlaska na Euro. Također, gotovo svi uobičajeni gosti na europskim smotrama zasad drže prve ili druge pozicije u kvalifikacijskim skupinama, što znači da bismo trebali imati vrlo jak turnir. Od zvučnijih imena, u nešto slabijoj poziciji samo je Nizozemska.

Hoćemo li gledati debitantski nastup neke reprezentacije na Euru?

Iako će do samog kraja kvalifikacija, u studenom, biti vrlo napeto, nekoliko reprezentacija istaknulo je kandidaturu za premijeru na europskoj smotri. Najčvršća mjesta u toj rubrici zasad drže Moldavija, Crna Gora, Kazahstan, Luksemburg i Izrael.

Kada počinje turnir, a kada ćemo, i gdje, gledati veliko finale?

Euro će biti otvoren 14. lipnja u 21 sat u Münchenu, dok je finale na rasporedu točno mjesec dana kasnije, 14. srpnja od 21 sat na Olimpijskom stadionu u Berlinu, na kojemu se odigralo i finale Svjetskog prvenstva 2006. godine između Italije i Francuske.

Koji gradovi će ugostiti Euro? I smiju li stadioni nositi sponzorska imena, poput Allianz Arene?

S obzirom na to da gotovo svi stadioni u Njemačkoj na kojima će se igrati utakmice Europskog prvenstva nose i sponzorska imena, na Euru će ponijeti drugačije, puno običnije nazive. Sponzori nepovezani s Uefom tabu su tema na Europskom prvenstvu, stoga neće biti prostora za društvo poput Allianza ili Mercedesa.

Utakmice će se igrati u 10 njemačkih gradova: Berlinu (Olympiastadion, 70.000 sjedećih mjesta), Köln (Köln Stadium, 47.000), München (München Fußball Arena, 67.000), Frankfurt (Frankfurt Arena, 48.000), Hamburg (Volksparkstadion, 50.000), Stuttgart (Stuttgart Arena, 54.000), Gelsenkirchen (Arena AufSchalke, 50.000), Dortmund (BVB Stadion Dortmund, 66.000), Leipzig (Leipzig Stadion, 42.000) i Düsseldorf (Düsseldorf Arena, 47.000). Njemački stadioni bez problema su ispunili uvjet Uefe po pitanju kapaciteta, koji za utakmice Europskog prvenstva ne smije biti manji od 30.000. Od 10 stadiona, njih čak devet korišteno je i za utakmice Svjetskog prvenstva 2006., a jedina iznimka, Düsseldorf, korištena je za utakmice Svjetskog prvenstva 1974., kao i Eura 1988. godine. S druge strane, na Euru prije dvije godine u Münchenu su odigrane četiri utakmice.

image
BEAUTIFUL SPORTS/LUCIANO LIMA/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA

Koliko su se puta kroz povijest veliki turniri održali u Njemačkoj?

Dosad, triput. Doduše, Svjetsko prvenstvo 1974., kao i Euro 1988., u čijem je finalu Marco van Basten zabio spektakularan pogodak protiv Sovjetskog Saveza i potvrdio titulu Nizozemske, održali su se na prostoru tadašnje Zapadne Njemačke. Posljednji veliki turnir u Njemačkoj održan je 2006., kada se Italija popela na krov svijeta u berlinskom finalu protiv Francuza. Isti će stadion ugostiti i finale Eura idućeg ljeta, dok su se finala Mundijala 1974. i Eura 1988. odigrala također na Olimpijskom stadionu, ali u Münchenu. U borbi za domaćinstvom Eura 2024. Njemačka joj je jedina konkurencija bila Turska, ali Nijemci su dobili 12 glasova, a Turci samo četiri.

Kakav će biti format natjecanja na Euru 2024.?

Ukupno će biti šest skupina po četiri reprezentacije, isto kao na prošlom prvenstvu. Plasman u daljnju fazu natjecanja ostvarit će šest prvoplasiranih i drugoplasiranih reprezentacija, kao i četiri najbolje trećeplasirane momčadi po bodovnom učinku. Nakon grupne faze natjecanje kreće prepoznatljivim turnirskim "nokaut" formatom, od osmine finala prema finalu.

Kako do ulaznica?

Potvrde li "vatreni" plasman u Njemačku, pitanje je to koje ćemo najčešće slušati idućih mjeseci. Prva faza prodaje ulaznica, na službenoj stranici Europskog prvenstva, počela je 3. listopada u 14 sati. Proces prijava za ulaznice otvoren je do 26. listopada, a na raspolaganju je više od 1,2 milijuna ulaznica. Dobitnici će biti određeni ždrijebom, a svi prijavljeni imaju jednaku šansu, bez obzira na datum i vrijeme prijave. Naravno, bitno je da ona bude unutar zadanog roka. Navijači se mogu prijaviti za najviše četiri ulaznice po utakmici i za najviše jednu utakmicu po danu. Oni navijači koji ne uspiju kupiti ulaznice bit će automatski uvršteni u program "Fans First", putem kojega će prvi biti obaviješteni o eventualnoj daljnjoj dostupnosti ulaznica. Druga faza prodaje kreće nakon ždrijeba skupina (2. prosinca), u suradnji s nacionalnim savezima kvalificiranih reprezentacija, a tada će u prodaju biti pušteno još milijun ulaznica. U proljeće 2024. na službenoj stranici Eura bit će otvorena i službena platforma za preprodaju ulaznica, kako bi navijači mogli na siguran i provjeren način kupiti ulaznice od drugih navijača. Od ukupno 2,7 milijuna ulaznica, njih više od 80 posto, bit će dostupno za pristaše kvalificiranih momčadi, ali i neutralne navijače.

Koliko koštaju ulaznice?

Najjeftinije ulaznice za grupnu fazu koštat će 30 eura, a takvih će ulaznica u prodaji biti oko 270.000. S druge strane, milijun ulaznica bit će dostupno za manje od 60 eura. Za finale, 10.000 ulaznica bit će dostupno po cijeni manjoj od 100 eura, dok će se najjeftinije ulaznice za utakmice osmine finala, četvrtfinala i polufinala kretati između 50 i 80 eura.

Kako se zove maskota turnira?

Dok je to na Euru 1988. u Zapadnoj Njemačkoj bio zec Berni, na turniru idućeg ljeta to će biti - medvjedić Albärt. S 32 posto osvojenih glasova, ta je opcija odnijela pobjedu pri imenovanju maskote, dok su u ponudi još bila imena Bärnardo, Bärnheart i Herzi von Bär. Pojava Albärta želi potaknuti djecu na aktivnost i bavljenje sportom, kao i privrženost nogometu i njegovim vrijednostima.

S obzirom na to da sam roditelj, jasno mi je da je potrebno djeci stimulirati maštu. Želimo da naša maskota bude simpatična djeci i da ih inspirira na uživanje u nogometu - rekao je Philipp Lahm, bivši kapetan Njemačke, koji trenutačno vrši dužnost direktora Eura 2024.

image
HOLLANDSE HOOGTE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Za što se momčadi bore?

Osim za prestiž i etiketu najbolje momčadi u Europi, jedna će reprezentacija staviti ruke na trofej "Henri Delaunay". Komad je to Uefine srebrnine nazvan po prvom glavnom tajniku te organizacije, koji je osmislio ideju Europskog prvenstva, ali je umro pet godina prije prvog turnira 1960. Pehar od 60 centimetara težak je osam kila, a jedan će kapetan 14. srpnja iduće godine, netom prije ponoći, proživjeti lajtmotiv karijere dižući upravo taj trofej.

Linker
05. ožujak 2024 15:52