SERHAT CAGDAS Anadolu Agency Via Afp
PROSJEK OCJENA

Tko je najbolji Vatreni u kvalifikacijama? Modrić je i dalje neuništiv, ali ispred njega su čak četvorica

Izvukli smo prosjek ocjena hrvatskih reprezentativaca u prve četiri utakmice kvalifikacija za EP 2024.
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 12. rujan 2023. 22:03

Hrvatska nogometna reprezentacija je pobjedom nad Armenijom (1:0) došla do situacije da s dvije listopadske pobjede osigurava nastup na Europskom prvenstvu koje se sljedeće godine igra u Njemačkoj. Tada nas čekaju Turska i Wales, reprezentacije protiv kojih smo igrali u ožujku kada smo remizirali s Velšanima (1:1) i pobijedili Tursku (2:0). Uz ove tri spomenute utakmice, Vatreni su u ovim kvalifikacijama upisali i uvjerljivu pobjedu protiv Latvije (5:0).

U ove četiri utakmice izbornik Zlatko Dalić je koristio 18 nogometaša, a uz pomoć ocjena novinara Sportskih novosti napravili smo poredak najboljih izvedbi u ovim kvalifikacijama.

Na vrhu poretka je Mateo Kovačić koji je zbog ozljede propustio posljednja dva ogleda dok je u prva dva proglašen najboljim igračem utakmica - protiv Walesa je dobio ocjenu 7, a protiv Turske 8 pa je s prosjekom 7,50 uvjerljivo na vrhu ovog poretka.

Odmah do njega je Dominik Livaković s prosjekom ocjena 7,00, a njemu je pomogla činjenica da nije ocijenjen za izvedbu protiv Walesa kada su svi nogometaši zbog rezultata ipak dobili nešto niže ocjene. Vratar Vatrenih je na toj utakmici bio bez posla, a nije mogao ništa ni kod gola pa je stoga pored njegovog imena stajala crtica umjesto ocjene. S istim prosjekom su i dva donedavna Livakovićeva klupska suigrača - Luka Ivanušec i Bruno Petković koji su ocijenjeni u posljednja dva susreta. Ivanušec je igrao i protiv Turske, ali je tada ostao bez ocjene.

Najbolji igrač koji je ocijenjen u sve četiri utakmice je neuništivi Luka Modrić koji je odnio epitet igrača utakmice protiv Armenije, a u sva četiri ogleda je pokazao klasu te s razlogom ima prosjek ocjena 6,88. Do njega je Ivan Perišić s prosjekom 6,75 za sve četiri utakmice, a ist prosjek ima i Josip Stanišić koji je igrao protiv Turske i Armenije.

Tri su igrača s prosjekom ocjena 6,63 i nastupima u sva četiri ogleda - Josip Šutalo, Marcelo Brozović i Andrej Kramarić. Mario Pašalić je nastupio u sve četiri utakmice, ali je ocijenjen u samo dvije i ima prosjek 6,50. Isti prosjek ima i Borna Barišić koji je igrao u tri, ali bio ocijenjen u dva ogleda.

Joško Gvardiol je za svoja četiri nastupa dobio prosječnu ocjenu 6,38, a Borna Sosa ima prosjek od 6,25 za dva nastupa. Josip Juranović je na dnu liste kada se u obzir uzimaju igrači koji su ocijenjeni u najmanje dvije utakmice - on za tri meča ima prosjek ocjena 6,17.

Nikola Vlašić je nastupio dva puta, ali ocijenjen samo protiv Turske kada je dobio ‘šesticu‘, isto ocjenu koju je dobio Domagoj Vida za svoj jedini nastup protiv Latvije. Marko Livaja i Petar Musa su dobili 5,5 za nastupe protiv Walesa dok Lovro Majer nije ocijenjen u niti jednoj od tri utakmice u kojima je nastupio ulazeći s klupe.

Što se tiče izbornika Zlatka Dalića, njegov prosjek ocjena je 6,88.

Prosjek ocjena Vatrenih u utakmicama kvalifikacija za EP 2024. (u zagradi je broj utakmica u kojima je igrač ocijenjen):

Mateo Kovačić 7,5 (2)

Dominik Livaković 7 (3)

Luka Ivanušec 7 (2)

Bruno Petković 7 (2)

Luka Modrić 6,88 (4)

Josip Stanišić 6,75 (2)

Josip Šutalo 6,63 (4)

Marcelo Brozović 6,63 (4)

Andrej Kramarić 6,63 (4)

Mario Pašalić 6,5 (2)

Borna Barišić 6,5 (2)

Joško Gvardiol 6,38 (4)

Borna Sosa 6,25 (2)

Josip Juranović 6,17 (3)

Nikola Vlašić 6 (1)

Domagoj Vida 6 (1)

Marko Livaja 5,5 (1)

Linker
18. svibanj 2024 05:19