Modrića izvode s treninga u Neuruppinu

 Matthias Koch/imago Sportfotodienst/profimedia
ZASJEDA U NJEMAČKOJ

U dva ujutro tražili Modrića, intervenirao HNS-ov šef sigurnosti: ‘Možete li se razići?‘

Krajnje je vrijeme da se kaže - dosta, da se Dalić i igrači zatvore. Ovo im je očito previše
Piše: Dražen Antolić iz NeuruppinaObjavljeno: 11. lipanj 2024. 08:58

Tisuće Hrvata dočekalo je Vatrene na trgu u Neuruppinu, tisuće su pohodile trening na stadionu Volkspark dan kasnije, hrvatska reprezentacija kreće se Njemačkom poput letećeg cirkusa, a prate je euforije i buka kakvih nema niti oko rock zvijezda. Već u zračnoj luci doživjeli su prvu zasjedu i “okupaciju” i sad je krajnje vrijeme da se kaže - dosta. Ljudi, vrijeme je za nogomet!

Mnogi su u publici na trgu u nedjelju bili razočarani jer očito nisu dobro razumjeli na što su došli. Satima su iščekivali ljubimce, a oni su izašli na pozornicu vidno umorni i rezervirani. Nisu ni pozdravili pristaše koji su pjevali, mahali zastavama, palili baklje i dozivali ih. Ni izbornik Zlatko Dalić niti Luka Modrić, jedino se oglasio predsjednik HNS-a Marijan Kustić. Igrači su stajali nekoliko minuta i otišli.

Točno tako je bilo predviđeno i najavljeno što pojačava dojam da im je to bila jedna obveza previše, a oni su sami vjerojatno razmišljali - kakvi to sportaši dolaze na masovni doček prije početka natjecanja. Oni koji računaju da će biti pobjednici, nemaju takve navike. Fešte i dočeke ostavljaju za kraj. Međutim, HNS je htio udovoljiti čelnicima Neuruppina i ovdašnje regije da se nakratko pojave, što dio navijača nije shvatio jer mislili su kako će to biti veselica kao kad se slave medalje. Kasnije su i otkazali trening jer susret s Portugalom i kašnjenja na putu uzeli su puno energije, odradili su tek svoje u teretani.

image
ANTE ČIZMIĆ/Cropix

Vatreni su obavili pripreme u Rijeci, odigrali dvije dobre utakmice koje su samo podignule optimizam i samopouzdanje i njih, a specijalno fanova, pokazali su da imaju visoku kvalitetu u pojedinim segmentima igre, to je odlično, to ohrabruje, no raspored im je bio baš natrpan protokolarnim obvezana i akcijama izvan nogometa, zato im sada treba mir.

Jurjevićeva reakcija

Već na dan okupljanja bili su na prijamu na Pantovčaku kod predsjednika RH Zorana Milanovića koji je odlikovao brončane iz Katara, potom su u Rijeci imali u gostima predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, digli su se nešto nakon četiri ujutro kako bi letjeli u Vatikan na audijenciju kod Svetog Oca. Čim su stupili na njemačko tlo, oko njih je kreirana ludnica kakva će ih pratiti na svakoj utakmici. Koliko god to sve bilo lijepo i godilo, toliko i zamara.

Na trgu nije bio kraj, dio navijača došao je pred njihov hotel Mark Brandenburg, posebno su angažirani i uporni bili obožavatelji Luke Modrića. Okupili su se sa svih kontinenata. Žive u Njemačkoj, ali dolaze iz Azije, Afrike, Amerike... Luka je pristao na nekoliko selfieja i podijelio autograme te ušao u hotel. Međutim, oni nisu odustajali, do dva u noći čekali su ga ispred hotela. U jednom času izašao je HNS-ov šef sigurnosti Jurica Jurjević:

- Gospodo, Luka spava, sutra ima treninge, mora se odmoriti, možete li se razići - pokušao im je razumno objasniti.

Nisu se predavali tek tako.

- Putovali smo satima samo zbog njega, možda ipak izađe.

I tako do sitnih dva. Nisu ga, naravno, dočekali...

Bez izlaska na izbore

U ponedjeljak ujutro svi su morali biti na raspolaganju UEFA-i za snimanje videa i fotografija kao najavu turnira. Na to su utrošili skoro cijelo prijepodne. Zatim ih je posjetio Ivan Klasnić s obitelji. On je ambasador HNS-a na Euru.

Još smo se samo pitali je li ih HNS u nedjelju sve zajedno poveo na izbore za europski parlament. Primjerice u Lisabonu prije leta.

- Izbori su privatna stvar svakog pojedinca i nije bilo ekipnog odlaska na glasovanje - odgovorio je glasnogovornik Tomislav Pacak.

image
ANTE ČIZMIĆ/Cropix

Od drugih smo čuli da nije išao nitko, da je izlaznost u reprezentaciji bila slabija nego u Hrvatskoj. Nije ni bilo vremena. Izbornik Zlatko Dalić referirao se na činjenicu da se našlo na listićima i glasova za njega kazavši kako ga politika u tom smislu ne zanima.

Sve to treba zaboraviti, a ekipu odvojiti od mase i fokusirati se na Španjolsku. Iako je izbornik riješio pitanja oko sastava i ne mora razbijati glavu jer, ne bude li ozljede i preokreta, startat će ista postava kao u Portugalu, i premda sve ide dobro, bez ozljeda, kao po špagi, na kraju odlučuje jedino izvedba na terenu. Zbog toga i za Dalića i za momčad, vrijeme je da se zatvore, vrijeme je za - nogomet!

Linker
11. lipanj 2024 08:58