ANTE CIZMIC Cropix
ŠTO ĆE ODLUČITI?

U HNS-u strepe od ‘kobnog poteza‘ iz Nyona, evo što su nam rekli o mogućoj kazni zbog tučnjave u Armeniji

‘Na ovih 200 ulaznica imali smo pravo! A kazna iz uvjeta zbog ovoga ne bi trebala biti aktivirana‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 12. rujan 2023. 14:59

Hrvatska nogometna reprezentacija 12. listopada igra kvalifikacijsku utakmicu za Euro u Osijeku, Turska je kao najzvučniji suparnik u skupini programirana za "prvi ples" Dalićeve družine na Opus Areni, a danas postoji doza zebnje hoće li se ta utakmica igrati s gledateljima. Iako u HNS-u čvrsto vjeruju kako će Luku Modrića i društvo pozdraviti trinaest tisuća navijača...

Ponašanje hrvatskih fanova u Rotterdamu na završnici Lige nacija dovelo je u pitanje kompletan događaj koji bi bez gledatelja umjesto svečanosti postao tragična igra duhova. HNS je tada zbog diskriminacije kažnjen sa 70 tisuća eura i jednim nastupom pred praznim tribinama ako se incident ponovi u sljedeće dvije godine. Osim toga platio je i 45 tisuća eura za baklje i 35 tisuća eura za gađanje sudaca čašama. Sve skupa 150 tisuća eura položio je na UEFA-in bankovni račun.

Prva kušnja uspješno je prošla na Rujevici s Latvijom, iako je pedantna UEFA zatražila dodatnu snimku o izvjesnom koškanju na istočnoj tribini, ali to je sporedna priča.

No, u ponedjeljak u Armeniji dogodila se tučnjava navijača na južnoj tribini ispod semafora. HNS u utorak nije imao službenu informaciju radi li se o Hrvatima, kao što nije dobio ni prijavu UEFA-e, no ona obično stiže dva-tri dana nakon utakmice. Ukoliko se dogodi da u Nyonu pokrenu disciplinski postupak, je li moguće da će se u Osijeku igrati kao u doba korone?

Decidiran odgovor u Kući nogometa nismo mogli dobiti. Glasnogovornik Tomislav Pacak nam je, međutim, kazao:

- Uvjetna kazna je izrečena radi diskriminacije, logično je stoga da je uvjet kojeg se trebaš pridržavati da ne sagriješiš u tom području, ali to ne piše izrijekom. Kako smo uvjetnu kaznu dobili po članku i stavku koji se odnosi na diskriminaciju, a ostale financijske sankcije po drugim stavcima, kako mi razumijemo, aktivacija kazne trebala bi biti vezana za prekršaj po tom stavku, a ne nekom drugom koji regulira, primjerice, tučnjavu na stadionu. Međutim, je li tako reći će UEFA, ne mora nužno biti...

U HNS-u očekuju da će se s Turskom igrati na punoj Opus Areni, no zadnju riječ ima UEFA. Prvo će se vidjeti je li se dogodio prekršaj u Erevanu koji bi se stavio HNS-u na teret, hoće li uopće doći disciplinska prijava.

Utakmica u Armeniji igrala se bez gostujuće tribine te HNS nije imao pravo prodavati ulaznice navijačima Vatrenih. No, postojala je iznimka.

- Pitali smo UEFA-u odnosi li se to i na 200 ulaznica iz kategorije Obitelj i prijatelji koje dobivamo za glavnu tribinu, odmah do loža. Dobili smo crno na bijelom kako se to ne odnosi na taj sektor te kako imamo pravo na tih 200 karata. Zato je na zapadnoj tribini bila skupina od 200 naših navijača, tu je sve bilo u redu – objasnio nam je HNS-ov šef sigurnosti Jurica Jurjević.

Budući da je zanimanje rodbine i prijatelja igrača te ukupno ljudi koji spadaju u nogometnu obitelj bilo manje nego inače, ostalo je karata pa HNS s njima nagradio vjerne navijače koje također svi odlično poznaju poput Dragana Lukića i Mirjane Akrapović koji idu na sve utakmice nacionalne vrste. Njih se moglo vidjeti na fotografijama iz Erevana. Na drugim tribinama pojavile su se također skupine Hrvata, neki u dresovima, koji su karte kupili preko interneta ili na crno. Po nekim izvorima plaćali su ih kod švercera šezdesetak eura. Oni nisu imali veze s HNS-om kao ni ti što su se potukli.

Tako je to kod Hrvata, ne pitaju smije li se nešto ili ne smije nego može li se ili ne može. BBB su otišli u Atenu i napravili kaos u kojem je jedan Grk izgubio život, a njih je stotinjak u zatvoru, mjesec dana kasnije opet su Hrvati došli na utakmicu na koju nisu imali pravo ići. Kako je UEFA kaznila Dinamo da do kraja sezone mora sva europska gostovanja igrati bez svojih navijača, tako može i HNS ako će UEFA imati potvrdu da se radilo o našima... To može dobiti jedino od armenske policije jer delegatkinja Natalija Vorobjova iz Bjelorusije je nakon susreta u zapisnik stavila kako je "došlo do tučnjave sredinom prvog poluvremena, a organizatori utakmice su kazali kako postoji mogućnost da se radi o Hrvatima...". Nije imala pouzdanu informaciju u ponedjeljak navečer, no svi su rezonirali da se Armenci nisu počeli mlatiti međusobno. Iako je inciident kratko trajao jer je policija brzo ispraznila taj dio tribine. Bjeloruskinja je itekako imala što prijaviti od drona nadalje, ali to ide na teret domaćina.

U Kući nogometa misle da za samu činjenicu što je tamo ilegalno bilo našh navijača neče platiti, ali za izgrede bi mogli. Ako ne drugačije - financijski.

Linker
01. svibanj 2024 21:56