JEWEL SAMAD/AFP/PROFIMEDIA
CRNA PROGNOZA

Udarac za Hrvatsku i Dalića: Vatreni za Euro vjerojatno ostali bez standardnog reprezentativca!

Njegov mogući izostanak izborniku daje šansu da priključi kojeg dodatnog napadača
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 07. svibanj 2024. 17:06

Nikola Vlašić najvjerojatnije neće igrati na Euru. To je informacija koji smo dobili nakon što je veznjak Torina obavio magnetsku rezonancu. Prve procjene liječnika govore kako će izvan terena biti dva do tri mjeseca. Međutim, to zasad nije službeno jer Vlašić čeka još jednu dijagnozu specijalista. Dakako, budući da je on borac sigurno je voljan učiniti sve da se vrati na vrijeme ne bi li se stavio na raspolaganje izborniku Zlatku Daliću, ako bi se za to ukazala ikakva šansa.

Dva mjeseca osjećao je problem u predjelu prepona, ali je redovno igrao, međutim na utakmici s Bolognom doživio je jaku bol te više nije mogao. Trener Ivan Jurić odmah ga je bio prinuđen zamijeniti, nakon čega se podvrgnuo pregledima koji su pokazali da ima oštećenje u predjelu zdjelice, pubične kosti, te da će morati na dužu rehabilitaciju.

Zlatko Dalić 20. svibnja objavljuje popis igrača koje vodi u Rijeku na pripreme, a hoće li odmah dati 26 imena za Euro ili kojeg više to će se tek vidjeti. Rok za prijavu kadra na koji će moći računati u Njemačkoj je 7. lipnja u 23.59. Prije toga imat će prijateljsku utakmicu sa Sjevernom Makedonijom na Rujevici.

image
SPADA/LAPRESSE/PROFIMEDIA Spada/lapresse/profimedia

Odmah čim je Vlašić morao izaći iz igre procjene su bile kako nije dobro, talijanski mediji pisali su o tome da je sezona za njega u Torinu vjerojatno završena, da bi kasnije došle još lošije vijesti...

- Bojimo se da će to biti dva-tri mjeseca pauze i ništa od Eura, nije dobro - rečeno nam je iz kruga igraču bliskih ljudi.

Vlašić ima 55 nastupa za A reprezentaciju i postigao je osam golova. Bio je strijelac i nedavno na turniru u Kairu gdje je Hrvatska osvojila prvo mjesto pobjedom nad Egiptom. Za nacionalnu vrstu debitirao je još 27. svibnja 2017. godine, igrao je na Europskom prvenstvu 2021. godine te ima broncu sa Svjetskog prvenstva 2022. godine. Kao mlad igrač bio je velika nada Zlatka Dalića te su njegova najbolje dionice iz 2019. i 2020. godine, u doba dok je nosio dres CSKA-a iz Moskve. No, prijelazom u West Ham i gubljenjem minutaže sve je češće boravio na klupi, a to se nije bitno promijenilo ni otkako igra za Torino. Izbornik je znao biti na udaru kritika zato što ga je zvao i kad nije igrao, a jedna njegova rečenica da bi ga izostavljanje "dotuklo", kasnije se potencirala.

image
FAREED KOTB Anadolu Via Afp

Iako već duže nije stalni starter u nacionalnoj vrsti, štoviše u pravilu ulazi s klupe, u proljetnom dijelu tekuće sezone igrao je dobar nogomet, dobivao pohvale trenera Jurića te je imao neupitno mjesto u kadru 26 igrača koje će Dalić voditi na Euro. Zna igrati u veznom redu, pogotovo kao "desetka", ali i na desnom, nekad i lijevom krilu.

U aktualnoj sezoni Serie A ima u nogama 33 utakmice, od toga je započeo 30. U prosjeku je na travnjaku boravio 79 minuta po susretu. Postigao je tri gola i pridodato dvije asistencije. Statistika govori i da je promašio jednu veliku šansu. Ima 83 posto točnih dodavanja te 1,4 šuta po utakmici.

Kako u nacrtu kadra za Euro Dalić ima velik broj veznjaka, a osim Vlašića barem su još osmorica na koje najozbiljnije računa, njegov izostanak daje mu šansu da priključi kojeg dodatnog napadača. Od središnjih špica računa na Budimira, koji se oporavlja od ozljede, ali su procjene da bi trebao biti spreman, Petkovića i Kramarića, od krila na Perišića, Pjacu i Marca Pašalića. Budući da je Perišić rekonvalescent, itekako bi moglo dobro doći izborniku da "izvuče iz rukava" krilnog igrača ili možda devetku. Znaju se imena koja je pozivao - Musa, Beljo, Frigan, Brekalo, Oršić...

image
MARCO BERTORELLO Afp

Možda netko od tih koje je već imao u ekipi, a možda je to prigoda da ne priključit nikoga od njih nego nekog mladog igrača kao što su Marin Šotiček, Igor Matanović ili čak Anton Matković. Nije rijetko da izbornici kao 26. igrača, pa i više njih, povedu dečke koji tek dolaze. Koliko je god jasno da ovog časa nisu gotovi i zreli igrači za A reprezentaciju, da još imaju veliki prostor za napredak. Ako bi tražio baš veznjaka možda u igru uđu neki kao Petar Sučić, koji je prešao iz državljanstva BiH na hrvatsko upravo na traženje HNS-a, a ne može igrati za našu mladu vrstu, nego samo za A, ili Toni Fruk, ili ponovno Nikola Moro, ili Niko Sigur, ili netko peti.

Od silnih veznih igrača dio njih korišten je na napadačkim pozicijama na krilima poput Marija Pašalića, Lovre Majera, Luke Ivanušeca, no nitko ne može donijeti brzinu i okomitost koje nedostaju reprezentaciji. To je i razlog zašto je izbornik lani na nekoliko utakmica gledao uživo Franju Ivanovića. Inače, u veznom redu je kadar - Modrić, Brozović, Kovačić, Majer, Mario Pašalić, Ivanušec, Baturina i Luka Sučić.

Linker
07. svibanj 2024 19:45