Zlatko Dalić

 NICK POTTS/PA IMAGES/PROFIMEDIA Nick Potts/pa Images/profimedia
BELJO POZVAN ‘AKO ZAPNE‘

Vatrenima je nužna ‘mobilizacija komandosa‘, ovo mora biti Dalićev sastav u ključnoj utakmici na Maksimiru

Izbornik nije kadrovski mijenjao obranu u Latviji, a nema zbog čega ni sada
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 21. studeni 2023. 06:09

Zlatko Dalić ne mora puno pisati i brisati po taktičkoj ploči jer vjerojatno neće mijenjati startnu postavu za Armeniju u odnosu na Latviju. Posebno imena, a možda ni formaciju, iako je hvalio sustav 3-4-2-1 u kojem je Hrvatska djelovala petnaestak minuta u prvom poluvremenu pa nije isključeno da ga u nekoj dionici vidimo i u Zagrebu.

Na Dalićevom švedskom stolu ostalo je malo izbora, nevolje su pokupile dobar dio od najbolje ponude, a njegove izjave da će Luka Ivanušec i Andrej Kramarić, koji do dolaska u reprezentaciju nisu bili u natjecateljskom ritmu, u utorak biti još bolji govore da ih niti ne pomišlja zamijeniti.

image

Andrej Kramarić

ANTE CIZMIC Cropix

Klupa je bila kratka

Pozivanje Diona Drene Belje nalikuje na “kemičara” Otta Barića koji je 2003. našao Tomu Šokotu između dvije play-off utakmice sa Slovenijom pa mu je taj igrač donio asistenciju za Dadu Pršu i pobjednički hitac. Dalić je prvo angažirao Marca Pašalića na dan “prozivke” u Zagrebu iako ga prije toga nije upisao niti na širu listu pa ga je krilo Rijeke oduševilo na stadionu Skonto, a sad je dodao i “zaboravljenog” Belju koji se odmarao u Vinkovcima i već mislio da ovih dana neće zaprljati dres.

Šokota se prometnuo u slučajnog junaka, a izbornik upravo Pašalića i Belju drži u talonu bude li trebalo spašavati s Armencima.

- Moram imati čovjeka ako nešto zapne - kazao je Dalić.

image

Luka Modrić i Martin Baturina

ANTE CIZMIC Cropix

U Rigi je s klupe ubacio samo trojicu i to jedino Marija Pašalića rano, nakon sat vremena, debitante Marca Pašalića i Martina Baturinu u “završnom krugu”. To će netko shvatiti kao poruku ostalima da im ne vjeruje koliko bi i sam želio, ali mogao je povući još dva poteza tek reda radi i ništa više od toga. Klupa je bila kratka...

Treći gol za relaksaciju

Osim vratara Ivušića i Labrovića na raspolaganju su bili samo stoperi Vida i Pongračić te Sosa i Moro. Marko Pjaca vratio se u nacionalnu vrstu nakon više od pet godina i to simbolično - ozljedom! Već i pogled na popis rješenja koja se nude govori da izbornik i stožer neće prstom mrdnuti po pitanju startne jedanaestorice ako ih ne natjera neka ljuta nevolja. Na Maksimiru će ponovno igrati Livaković - Stanišić, Šutalo, Erlić, Gvardiol - Modrić, Brozović - Majer, Kramarić, Ivanušec - Budimir.

Ivanušec je izašao u 61. minuti, njega je Dalić planski sačuvao jer vodio je računa o tome da ima tek pet nastupa otkako se ponovno našao na terenu nakon ozljede gležnja i to niti jedan od 90 minuta. Ideja je bila da ga zamijeni Pjaca, ali on je osjetio mišić. Andrej Kramarić igrao je duže, do 80. minute, a Luka Modrić sve do 86. minute. Nedostajao je taj treći gol da se izbornik relaksira i ranije krene s novacima.

image

Lovro Majer i Luka Modrić

ANTE CIZMIC Cropix

Utakmica u utorak igra se u golem ulog, Hrvatska je prosula komfornu situaciju i sad je nužna “mobilizacija komandosa” da se s Armencima ne dogodi nešto ružno i grubo što bi značilo katastrofu. Igrači koji nisu puno igrali jedan susret odrade na svježinu bez većih problema, ali dva u tri dana teže pa se nadamo da je Kramarić ovaj put sačuvao dovoljno goriva u spremniku. To vrijedi i za Modrića, Brozovića... koji nisu pauzirali na duže staze, ali imaju svaki svoju priču. Modrić je najspremniji kad funkcionira u ritmu stalnih nastupa dvaput tjedno.

Lovro Majer je bio igrač odluke u subotu, odigrao je vrlo dobru utakmicu za Vatrene i dao misliti da se osjeća ugodnije nego u klubu, Kramarić je još jednom postigao bitan gol i samo potvrdio koliko nedostaje kad ga nema. Usto igrao je ono što najviše voli uz klasičnog centarfora. Budimir i Kramarić postaju ubojit tandem, Budimir razgrće rivale, a Kramarić zabija iz drugog plana. To se pokazalo više puta...

image

Lovro Majer

ANTE CIZMIC Cropix

Juranovićevo zdravlje i forma

Izbornik nije kadrovski mijenjao obranu u Latviji, a nema zbog čega ni sada. Iako je Joško Gvardiol dobio kritike za pogrešna dodavanja. Koja govore kako mu je danas lakše igrati za Manchester City nego Hrvatsku jer Pep Guardiola ima jasne sheme i točno zna kome će dati pas dok je u reprezentaciji na lijevom beku dosta improvizirao. Josip Šutalo i Martin Erlić u paru djeluju kao da su od iste majke rođeni, čak i fizički sliče, a igraju poput rutinera koji imaju tristo utakmica zajedno u nogama. Oni su stoperski tandem koji je naprosto grijeh razdvojiti. Kraj njih nisu prošli ni Benzema, Mbappe i Nkunku... Nakon te utakmice u lipnju 2022. na Stade de Franceu internet je bio pun doskočica poput onih da bi obranili i Ukrajinu od Rusije. Josip Stanišić ne bi igrao dvije utakmice kad bi Josip Juranović bio zdrav i u formi...

Armeniju znaju iz prve utakmice kad su joj stvorili osam velikih prilika, a dali samo jedan gol. Iz ekipe koja je startala u rujnu nema Perišića i Petkovića, a Barišić nije pozvan. Budu li jednako razigrani, a ubojitiji, problema neće biti.

Linker
28. studeni 2023 06:33