FILIPPO MONTEFORTE Afp
KVALIFIKACIJE ZA EP

VIDEO Bivši hajdukovac dvaput utišao Rim, pa ih Talijani ‘počastili petardom‘, Kek zakomplicirao stvari

U skupini E četiri reprezentacije u igri za Njemačku, Danska 13. sigurni putnik
Piše: Ante ŠakićObjavljeno: 17. studeni 2023. 22:57

Ukrajina i Italija će u posljednjem osmom kolu grupe C odlučiti o reprezentaciji koja će u Englesku biti promovirana na Euro. Italija je riješila susret sa Sjevernom Makedonijom već nakon prvih 45 minuta, a premda su gosti na rimskom Olimpicu uspjeli odvući susret u dramu, u končanici su izabranici Luciana Spallettija proslavili visoku 5:2 pobjedu.

Za 3:0 prvog dijela zabili su Matteo Darmian i dva puta Federico Chiesa. Arijan Ademi odigrao je prvo poluvrijeme na Olimpicu u Rimu. Za pobjednike je zabio još Giacomo Raspadori i Stephan El Shaarawy, dok je za Makedonce zabio dva puta Jani Atanasov, bivši igrač Hajduka. Englezi su neopterećeni slavili protiv Malte 2:0 golovima autogolom Enrica Pepea (8.) i pogotkom Harryja Kanea (75.)

POGOTKE ATANASOVA POGLEDAJTE OVDJE

image

Jani Atanasov

FILIPPO MONTEFORTE Afp

Poljska i Češka odigrale su neriješenih 1:1 u direktnom susretu za priključiti se Albaniji kao druga momčad grupe E. Poljaci su svoju posljednju priliku čekali u pobjedi, a jedan bod im nije dovoljan za ugroziti Češku kvalifikaciju na EP, jer su s ciklusom gotovi. Dok Česi u svojoj posljednjoj utakmici igraju s Moldavijom.

Danska je u pretposljednjoj utakmici grupe H na Parken stadionu u Kopenhagenu u susretu za vrh tablice slavila protiv Slovenije 2:1 i tako osigurala nastup u Njemačkoj iduće ljeto. Za Skandinavce su zabili Thomas Delaney i Joakim Maehle, dok je za goste u 30. minuti zabio Erik Janža.

Epilog poraza Slovencima i izborniku Matjažu Keku znači da su na 19 bodova i ne smiju izgubiti u izravnom dvoboju s Kazahstanom, koji je slavio 3:1 protiv San Marina i prije posljednjeg kola skupio 18 bodova. Danci će pak neopterećeni u goste Sjevernoj Irskoj.

Nogometaši Albanije ranije su neriješenim susretom (1:1) na gostovanju kod Moldavije u Kišinjevu izborili plasman na Europsko prvenstvo 2024. u Njemačkoj, kolo prije kraja kvalifikacija u skupini E. Gosti su u 25. minuti prvog poluvremena došli u vodstvo pogotkom Sokola Cikalleshija iz kaznenog udarca, a konačnih 1:1 postavio je Vladyslav Baboglo pet minuta prije kraja.

Albanija je postala 12. reprezentacija koja je osigurala EP nakon Engleske, Francuske, Španjolske, Belgije, Portugala, Turske, Škotske, Mađarske, Austrije, Slovačke i domaćina Njemačke, da bi Danci kasnije postali 13. sigurni natjecatelji. Dosad je jedini nastup na Euru Albanija imala 2016. u Francuskoj kada je zapela u skupini nakon jedne pobjede i dva poraza.

Linker
28. travanj 2024 16:21