Luka Modrić na završnici Lige nacija

 ALEXANDRA FECHETE/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA
MJESTO ZA IZOLACIJU

Zbunjujući potez protivnika Vatrenih, za utakmice u grupnoj fazi Eura proputovat će 4000 kilometara?

Hrvatska će, podsjetimo, biti smještena u Neuruppinu, dok su Škoti primjerice za svoj kamp odabrali poznato skijalište
Piše: Mislav ZnaorObjavljeno: 03. veljača 2024. 22:02

Točno nas 133 dana dijele od početka Eura u Njemačkoj, a Uefa je na svojim stranicama objavila službeni popis kampova u kojima će biti smještene reprezentacije sa svojim stožerima i delegacijama.

Hrvatska je za svoju bazu, podsjetimo, odabrali kamp u gradiću Neuruppinu koji se nalazi 75 kilometara od Olimpijskog stadiona u Berlinu gdje otvaramo Euro protiv Španjolaca. Na okršaje s Albanijom (Hamburg) i Italijom (Leipzig) naši će reprezentativci putovati nešto duže, oko 220 kilometara.

- Uvijek krećemo od toga da nam je dužnost omogućiti reprezentaciji najbolje moguće uvjete, pa smo stoga još 2022. godine krenuli u cijeli proces, pri čemu, naravno, nismo s tom temom opterećivali stožer reprezentacije prije i tijekom kvalifikacija. Neuruppin je s razlogom bio jedan od najtraženijih kampova u cijelom katalogu Uefe te me raduje što se naša logistika u tome odlično snašla i prestigla brojne druge reprezentacije. Izvrsno smo geografski pozicionirani za natjecanje u skupini, imat ćemo idilično okruženje te odlične sportske uvjete za rad, što je za reprezentaciju najvažnije - rekao je predsjednik HNS-a Marijan Kustić, dok je izbornik Zlatko Dalić dodao:

- Imam ogromno povjerenje u logistiku Saveza koja se potvrdila tijekom proteklih natjecanja te smo imali izvrsne uvjete od Rusije do Dohe. Stekao sam vrlo pozitivan dojam o ovom kampu na temelju detaljne analize koju sam dobio, jer nudi upravo ono čemu najviše težimo - odlične sportske uvjete, od fitnessa do trening centra, te mirno, lijepo i ugodno okruženje. K tome, odlično smo pozicionirani te nećemo gubiti puno vremena na putovanja, pa sam uvjeren da je Neuruppin pun pogodak.

Ovo je prvi Euro u kojem je Fifa uključila održivost kao kriterij u pravilima turnira, raspored utakmica je osmišljen tako da reprezentacije igraju svoje utakmice grupne faze samo u dvije susjedne regije kako bi se smanjile udaljenosti putovanja za momčadi i navijače između gradova domaćina. Ipak, Španjolci očito nisu previše razmišljali o dalekim putovanjima...

Naime, prvi protivnik "vatrenih" na Euru za svoju bazu odabrao je Donaueschingen, gradić na samom jugozapadu Njemačke. Malo, mirno i spokojno mjesto, idealno za izolaciju od svega... Ali jako daleko od svih stadiona na kojima igra "furija". Kako bi došli do Berlina gdje igraju s "vatrenima", Španjolci će morati potegnuti čak 750 kilometara, prije okršaja s Talijanima proputovat će 550 kilometara do Gelsenkirchena, dok im do Düsseldorfa, gdje će u zadnjem kolu grupne faze odmjeriti snage s Albancima, treba također više od 500 kilometara. Jasno, to je samo put u jednom smjeru, nakon utakmica moraju se vratiti u Donaueschingen. Dakle, Španjolci će samo u grupnoj fazi preputovati malo manje od 4000 kilometara! Za usporedbu, "vatreni" će u istom periodu proputovati manje od tisuću kilometara.

Spomenimo samo da je domaćin Njemačka za svoj kamp odabrao Herzogenaurach u Bavarskoj, branitelj naslova Italija bit će smještena u Iserlohnu u pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija, dok su Škoti primjerice za svoj dom tijekom Eura izabrali poznato skijalište Garmisch-Partenkirchen.

Gdje će biti smještene reprezentacije za vrijeme Eura u Njemačkoj?

Albanija - Kamen

Austrija - Berlin

Belgija - Ludwigsburg

Hrvatska - Neuruppin

Češka - Norderstedt

Engleska - Blankenhain

Francuska - Paderborn

Njemačka - Herzogenaurach

Mađarska - Weiler im Allgäu

Italija - Iserlohn

Nizozemska - Wolfsburg

Portugal - Harsewinkel

Rumunjska Würzburg

Škotska - Garmisch-Partenkirchen

Srbija - Augsburg

Slovačka - Mainz

Slovenija - Wuppertal

Španjolska - Donaueschingen

Švicarska - Stuttgart

Turska - Barsinghausen

Linker
26. srpanj 2024 10:06