Dinamo slavlje
 Goran Mehkek / CROPIX / CROPIX
EKSKLUZIVNO ZA SN

EUROPA JE UPOZNALA DINAMO! Legendarni Argentinac sipao komplimente uoči spektakla: 'Bit ću oduševljen ako me klub pozove na prvu proljetnu utakmicu'

Legendarni Argentinac, čovjek koji je vodio Dinamo u Ligi prvaka potkraj devedesetih, ekskluzivno pred večerašnji sraz u Zagrebu
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 08. studeni 2018. 15:02

Legendarni Argentinac Osvaldo Ardiles u utorak je na Wembleyju u svečanoj loži pratio utakmicu Lige prvaka Tottenham - PSV Eindhoven. Logično, Ossie je ambasador Spursa, zastupa londonski klub na svim kontinentima. Gledao je pobjedu svog kluba u finišu utakmice kad je zasjao veliki Harry Kane i s dva pogotka donio Tottenhamu važne bodove.

Danas će, pak, pokušati gledati još jedan klub koji je bio njegov, zagrebački Dinamo. Svratio je Ardiles u Zagreb prošle godine, stigao je u društvu supruge, te još jednog bivšeg velikog nogometaša, Paula Millera, čovjeka koji je za Tottenham odigrao 208 utakmica.

Blizu prolaska

Ardiles je bio trener Dinama 1999. godine i ostvario najbolji rezultat Modrih u Ligi prvaka te godine odigravši 0:0 s Manchester Unitedom na kultnom Old Traffordu. A trenirao je još Newcastle, West Bromwich Albion, Tottenham, japanske, meksičke, izraelske i arapske klubove.

Što je navelo Ardilesa da prošle godine iz Londona dođe do Zagreba? Došao je u posjet svojim velikim prijateljima, Mladenu Petreskom i Tomislavu Golemcu. To su ljudi koji su se o njemu brinuli kad je preuzeo Dinamo, a njihovo prijateljstvo zadržalo se do današnjih dana. Tada smo pričali s Osvaldom, razmijenili brojeve. Od tog dana uvijek se rado javi. Čak i onda kad ne može davati intervjue, kao prije utakmice Hrvatska - Argentina na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Tada je, naime, radio kao stručni komentator za jednu TV kuću pa, logično, njegove izjave nisu nigdje drugdje mogle biti puštene u eter.

Osvaldo Ardiles
Tomislav Kristo / Hanza Media / Hanza Media

Jučer smo se čuli, prije današnje povijesne utakmice Dinama. Ardiles je također bio blizu europskog proljeća, u sezoni 1999/00. nakon remija s Manchester Unitedom na Old Traffordu, te pobjede nad Sturmom od 3:0. Međutim, nakon toga je uslijedio poraz u Grazu (0:1) te maksimirski od Manchestera (1:2). Nakon toga je otišao...

Dobro se sjećam

Pitali smo ga sjeća li se tih vremena, što je tada nedostajalo.

- O, da... Jako se dobro sjećam tih utakmica. Imali smo sjajnu momčad sa sjajnim igračima. Utakmica s Manchester Unitedom na Old Traffordu, koji je bio prvak Europe godinu prije, bila je iznimno dobra, ali i strahovito teška. Ogroman uspjeh bilo je odigrati neodlučeno na Old Traffordu. Ali, vjerujte, još više se sjećam one utakmice koju smo nakon Manchester Uniteda igrali u Zagrebu protiv Marseillea, koju smo izgubili s 1:2. Bili smo mnogo bolji, imali smo ogroman broj šansi, do pred kraj utakmice bilo je 1:1, a onda smo primili pogodak i izgubili. Bio sam jako razočaran. Kad se sjetim tih vremena, mogu kazati da sam i dan-danas oduševljen što sam imao priliku voditi tako veliki klub kao što je Dinamo u Ligi prvaka. Ali isto tako sam tužan što nisam imao priliku posao odraditi do kraja te se plasirati u europsko proljeće. Mislim da smo mogli proći - kaže nam Ardiles.

Zagreb, 300617.
Restoran Apetitlih.
Bivsi argentinski nogometas i trener zagrebackog Dinama Osvaldo Ardiles u posjetu Zagrebu.
Na fotografiji: Osvaldo Ardiles.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo / CROPIX

Stalno je u nogometu s obzirom na posao koji obavlja u Spursima, pa tako i zna da Dinamo danas igra svoju povijesnu utakmicu.

- Prvo, iskrene čestitke Dinamu, svim ljudima u klubu i oko njega. Znam dobro koliko Dinamo znači svojim navijačima u gradu Zagrebu, ali i ostalima u Hrvatskoj. Očekujem da se Dinamo plasira u sljedeću fazu te da na proljeće igra nokaut-utakmice Europske lige. Do sada su igrali odlično, a osim današnje utakmice, imaju još dvije meč-lopte, tako da duboko vjerujem da će uspjeti.

Ima li kakav savjet za dinamovce, kako igrati takvu utakmicu koja se karakterizira kao povijesna?

- Nemam nikakav savjet za momčad i igrače. Do sada su pokazali da mogu pobjeđivati u serijama, da su jaki, prepuni samopouzdanja i snage, zato vjerujem da će znati odraditi posao do kraja.

Nije iznenađenje

Je li očekivao da će Dinamo pobijediti takve klubove kakvi su Fenerbahče i Anderlecht?

- Zašto ne bih očekivao? Dinamo je, tako ga ja pamtim, bio uvijek sjajno organiziran klub koji je u momčadi imao velike igrače. Zato nisam bio nimalo iznenađen kad su pobijedili Fenerbahče i Anderlecht. O Dinamu se sve zna, svuda u Europi, to je veliki klub i nije nikakvo čudo kad pobjeđuju respektabilne europske suparnike.

Kad smo načeli temu o njegovu boravku u Zagrebu prije gotovo 20 godina, reagirao je s puno emocija...

- Moja sjećanja na boravak u Zagrebu su fenomenalna. Bio sam privilegiran što sam mogao trenirati tako veliki klub, igrati s njim u Ligi prvaka. Grad Zagreb je prekrasan, a Hrvatska divna zemlja u kojoj sam upoznao prekrasne ljude i stekao neraskidiva prijateljstva. Zato sam i prošle godine bio u Zagrebu. Vjerujem da ću doći opet.

Pitali smo ga za kraj bi li došao u Zagreb da ga Dinamo pozove na prvu europsku utakmicu koju će, svi se nadamo, igrati na proljeće u Europskoj ligi.

- Bio bih oduševljen pozivom, naravno da bih došao, to je sigurno!

Dinamove utakmice u Europskoj ligi gledajte na MAXtv-u, a informacije o sportskim paketima pronađite ovdje.

Rezultati by SofaScore

Linker
02. svibanj 2024 00:26