Jakov Prkic / CROPIX
'OSVOJIO ME KAO TRENERA'

EVO KAKO JE LEGENDARNI ŠPACO DOŽIVIO PRERANI OPROŠTAJ OD VELIKANA HRVATSKOG I BELGIJSKOG NOGOMETA 'Odmah sam rekao: Ovo je novi Zlatko Vujović'

Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 09. studeni 2017. 14:38

Nekadašnjega trenera Hajduka i izbornika hrvatske reprezentacije Stanka Poklepovića iznenadila je tužna vijest o preranoj smrti Josipa Webera, napadača koji je igrao za Hrvatsku i Belgiju, ostaviviši traga u obje države koje tuguju za njim. Špaco ga poznaje od samih početaka u Hajduku kada je došao iz Slavonije.

- Sjećam ga se kada je došao u Hajduk i ja sam tada rekao “ovo je novi Zlatko Vujović”, takvo sam poimanje imao o njemu. Moram priznati da je i bio takvo nešto. Bio je brz, imao je odličnu konstituciju, zbilja vrlo dobar igrač. Zadovoljio me svojim načinom igranja, jer smo u to vrijeme imali Zlatka Vujovića kao prvoga špica, a Weber se pojavio kao drugi koji je mogao biti sličan njemu. Puno je igrača prošlo kroz Hajduk, no on je ostavio poseban pečat – pričao nam je Špaco o Weberu. – On je spadao u visoku kategoriju.

Vodio je Poklepović Josipa Webera na turneju hrvatske reprezetnacije kao izbornik po Australiji gdje je budući belgijski državljanin postigao i jedan pogodak....

- Nismo tada nešto osobito prošli, a ja nisam bio za tu turneju, jer su igrači došli nepripremljeni. Mi smo dijaspori morali vratiti dug koja je ona investirala u Hrvatski nogometni savez.

Koja je prva asocijacija Špace na Webera?

- Ponavljam da je bio jako sličan Zlatku Vujoviću. Ja sam zapravo inzistirao na njegovu dolasku nakon što sam ga primjetio tijekom priprema po Slavoniji, rekao sam odmah da je to dobar igrač. On me pridobio sa svojim kvalitetama kao trenera. Poslije je otišao svojim putem u Belgiju, ostvario svoju karijeru, ali je činjenica da je izašao iz slavonskoga podneblja.

O njegovim ljudskim kvalitetama Špaco kaže:

- Radilo se o momku koji je jako dobar, karakteran, imao je visoku ocjenu kao čovjek i kao igrač. Ja ne mogu vjerovati da je otišao, bio je zdrav, jak, snažan u svome tijelu, atletski izgrađen. Nažalost, bolest je nešto na što mi ne možemo utjecati ni spriječiti. Jako mi je žao da se to dogodilo i da nas je rano napustio -- kazao nam je Poklepović.

Linker
19. svibanj 2024 22:27