REUTERS
USPJET ĆE U MÜNCHENU

EVO ŠTO NAŠI 'NIJEMCI' KAŽU NA SENZACIONALAN KOVAČEV USPJEH 'Ako je u Eintrachtu ‘ukrotio’ Boatenga, onda u Bayernu neće imati problema sa zvijezdama'

BAYERNOV IZBOR Hrvatski nogometaši koji su nekad igrali u Njemačkoj - Škorić, Klasnić, Vranješ i Pranjić - komentiraju senzacionalan uspjeh našeg trenera
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 15. travanj 2018. 20:01

Naši bivši nogometaši koji su kruh zarađivali u Njemačkoj, nemaju nimalo dvoumica: Niko Kovač pravi je Bayernov izbor! Pa tako, primjerice, negdašnji hrvatski reprezentativac Jurica Vranješ, koji je igrao u Bayeru iz Leverkusena, Stuttgartu i Werderu iz Bremena, kaže:

- Dobro poznajem Niku i ne mogu se oteti dojmu da je on bio naš najbolji izbornik kojeg smo imali, ali zbog “više sile” nije uspio napraviti pravi posao. Njega ne zanima tko je odakle, ili tko je čiji igrač, pa da baš taj mora igrati, on radi po svojoj savjesti i u sastav stavlja najbolje. I u Eintrachtu ima nekoliko igrača s našega govornog područja (Rebić, Gaćinović, Jović), ali nitko od njih nije pretplaćen na mjesto u momčadi. Tko zasluži radom, igrat će - govori Vranješ i nastavlja:

FRANKFURT AM MAIN, GERMANY - APRIL 08:  Head coach Niko Kovac of Frankfurt looks on prior to the Bundesliga match between Eintracht Frankfurt and TSG 1899 Hoffenheim at Commerzbank-Arena on April 8, 2018 in Frankfurt am Main, Germany.  (Photo by Alex Grimm/Bongarts/Getty Images)
Alex Grimm/Bongarts/Getty Images

Već sad je velik trener

- Niko je već sad veliki trener, bit će još bolji i nimalo me nije iznenadio ovaj Bayernov potez. Bayern pomno bira trenere, ne dovodi bilo koga, nego traži stručnjaka koji će ih zadržati na najvišoj razini. Nije Niko bez razloga njihov izbor, klupski čelnici vrlo dobro znaju kako on radi, a svakako nije nevažan podatak da brojni bivši legendarni njemački nogometaši, poput Sammera, Kahna i Matthäusa, biranim riječima govore o Kovačevu trenerskom radu i ističu kako je u Frankfurtu napravio čudo s objektivno kvalitativno limitiranom momčadi.

Može li Kovaču biti problem što će iz prosječnog kluba poput Eintrachta doći u grandiozni Bayern, prepun zvijezda u svlačionici?

- Ma kakvi! Štoviše, vjerujem da će se izvrsno snaći u novim okolnostima. Najprije, bio je Bayernov igrač, zna kako svlačionica funkcionira i igrači moraju imati respekt prema njemu. Drugo, zna kako komunicirati sa zvijezdama, eto vam primjer Boatenga, koji je bio u Milanu, Las Palmasu, Herthi i Dortmundu i uvijek je sa svima imao probleme. A Niko ga je smirio, što je Boateng i priznao. Pa ako je uspio pozitivno usmjeriti Boatenga, koji doista ima posebnu “glavu”, ne vidim tko bi mu u Bayernu mogao napraviti problem.

Ipak, na tom je planu imao problema u našoj reprezentaciji, igrači baš i nisu bili presretni njegovim “tvrdim” stavom?

- Da, bilo je problema. Ali, sve ono što je Kovač tražio od igrača, oni uredno rade u svojim klubovima. U reprezentaciji im je bio problem doći na doručak u 8.30, ali u klubu nije!? Kod nas su godinama igrači reprezentativna okupljanja shvaćali kao svojevrsno opuštanje, a to Kovač nije želio prihvatiti. Na žalost, nije imao zaleđe u Savezu, bio je “izbušen” i morao je otići...

FRANKFURT AM MAIN, GERMANY - APRIL 08:  Head coach Niko Kovac of Frankfurt looks on prior to the Bundesliga match between Eintracht Frankfurt and TSG 1899 Hoffenheim at Commerzbank-Arena on April 8, 2018 in Frankfurt am Main, Germany.  (Photo by Alex Grimm/Bongarts/Getty Images)
Alex Grimm/Bongarts/Getty Images

Čekaju ga trofeji

Vratimo se Bayernu - dočekat će ga iskusni, ali i vremešni igrači, hoće li mu to biti problem?

- Ne vjerujem, zato jer Bayern planski radi smjenu generacija, ne odlaze svi odjednom. Znam da Bayern “puca” na Pulišića i na još nekoliko mlađih i kvalitetnih igrača i tu neće biti nikakvih problema. Bavarski će mu klub sigurno dovesti igrače na razini, primjerice, Ribberyja i Robbena, koji su ovih dana produžili ugovore za još jednu godinu. Uvjeren sam da će Niko uspjeti u Bayernu, a jedan od najvećih aduta mu je što je istodobno Balkanac i Nijemac! Znat će se, naime, mangupski postaviti prema igračima, ali i istodobno zadržati željeznu ruku i čvrstu disciplinu - rekao je Vranješ.

Danijel Pranjić proveo je u Bayernu tri prekrasne godine, doveo ga je Nizozemac Louis van Gaal, koji ga je u Münchenu trenirao prve dvije sezone, a Kovač mu je bio suigrač i izbornik u reprezentaciji:

- Nije me iznenadio Bayernov izbor, čim se počelo šaptati da je Kovač blizu klupe, znao sam da će tako i biti. Niku u Bayernu čekaju trofeji! To je sigurno. I ovaj će posao biti sasvim drukčiji od svega onoga što je dosad radio. Bit će mnogo pritiska, ali Niko to dobro zna, jer je igrao u Bayernu. Pred njim je vrlo zanimljivo razdoblje, Bayern je jedan od najvećih svjetskih klubova, a po organizaciji je, usudio bih se reći, čak i najveći! Sve je posloženo kako treba, dobit će sve što poželi i na njemu je da se samo bavi svlačionicom.

FRANKFURT AM MAIN, GERMANY - MARCH 03: Head Coach Niko Kovac of Eintracht Frankfurt looks on prior the Bundesliga match between Eintracht Frankfurt and Hannover 96 at Commerzbank-Arena on March 3, 2018 in Frankfurt am Main, Germany. (Photo by Maja Hitij/Bongarts/Getty Images)
Maja Hitij/Bongarts/Getty Images

Zna igračima pod kožu

Može li Kovač imati problema u privikavanju na novu sredinu nakon dolaska iz Eintrachta?

- Vjerujem da neće biti problema, jer on vrlo dobro zna kako se radi u Njemačkoj. Napravio je odličan posao s malim budžetom u kudikamo manjem klubu i to ga je svakako i dovelo do Bayernove klupe.

A hoće li možda morati mijenjati svoj gdjekad tvrdi stav prema igračima?

- Ne, poglavito zato jer su Bayernovi igrači vrhunski profesionalci i znaju što se smije, a što ne. A od trenera se i očekuje čvrsti stav u svlačionici. Uostalom, Van Gaal je bio trener čelične ruke, tvrđega stava od Kovača, nisu ga bez razloga zvali General! Nizozemac je fantastičan trener, od njega sam najviše naučio, ali prilično je teška osoba i s njim je vrlo teško raditi u dužem razdoblju. A Niko je drukčiji, zna kako ući igraču pod kožu - rekao je Pranjić i istaknuo:

- Poznavajući Kovača, vjerujem da će uspjeti u Bayernu, kad je otišao iz reprezentacije, rekao sam mu da će napraviti veliku trenersku karijeru! I to se pomalo obistinjuje. On zna da ga samo rezultat drži na površini, želim mu svu sreću ovoga svijeta, a i za hrvatski je nogomet sjajno što imamo našeg trenera na klupi tako velikog kluba - smatra Pranjić.

Ivan Klasnić također ne sumnja u Kovačev uspjeh:

- U Frankfurtu je Niko napravio izvanredan posao, momčad mu igra odlično. Istina, pomalo sam iznenađen Bayernovom odlukom, jer još uvijek je vrlo mlad trener, a Bayern obično uzima provjerene stručnjake. No, klupski čelnici, Hoeness i Rummenigge, očito u njemu vide mladoga trenera pred kojim je budućnost, ali je istodobno već sad spreman preuzeti trenersko kormilom kluba. I u tome mu svakako pomaže spoznaja što je bio bivši Bayernov igrač - govori Klasnić.

Kakve probleme Niko može imati u Bayernu?

- Od prvog će dana imati veliki pritisak navijača, medija i klupskih čelnika. Ali, on zna kako je to u Bayernu i to mu neće biti iznenađenje. Uglavnom, domaći su trofeji očekivani, a od njega će se očekivati uspjeh u Ligi prvaka. Mlad je, ambiciozan, očito je da ima znanja i vjerujem da će uspjeti - govori Klasnić, koji je u odličnom zdravstvenom stanju.

Stiže u svoje dvorište

Nekad sjajni Dinamov vratar Zlatko Škorić proveo je u 70-im godinama po jednu sezonu u Stuttgartu i Bayernu, a o Kovačevu imenovanju za trenera Bayerna kaže:

- Kovač praktički dolazi u svoje dvorište, vrlo dobro je kao igrač upoznao kako Bayern funkcionira iznutra. Nije lako doći na klupu bavarskog kluba nakon trofejnog trenera Juppa Heynckesa, međutim Niko je pokazao da ima golemi potencijal. I velika mu je prednost što se prilagodio njemačkom mentalitetu. Jedini problem koji vidim jest u godinama Bayernovih igrača, oni su sve stariji, pa iako ove sezone opet melju, upitno je što će biti sljedeće sezone. Niko mora sjesti za stol s klupskim čelnicima i pametno odlučiti koje sve igrače treba dovesti kako bi se zadržala visoka razina Bayernove igre i rezultata - govori Škorić.

Linker
02. svibanj 2024 10:01