Instagram
HRVATI NA TRONU

EVO ZAŠTO SE HRVATI S PRAVOM MOGU NAZVATI NOGOMETNOM NACIJOM Rakitić već slavi, a do kraja tjedna mogu mu se pridružiti još trojica Vatrenih

Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 02. svibanj 2018. 23:48

Berbu je otvorio dokapetan. Ivan Rakitić prvi je od hrvatskih reprezentativaca ove sezone osvojio naslov prvaka, nakon što je s Barcelonom srušio Deportivo (4-2) i zgrabio svoju treću dvostruku krunu u Španjolskoj.

Dan kasnije je Marko Livaja s AEK-om pokorio Grčku, no mi smo se 44 dana prije početka Svjetskog prvenstva usredotočili samo na reprezentativce koji bi mogli osvojiti nacionalna prvenstva. U idealnom raspletu Zlatko Dalić bi u avionu za Rusiju mogao imati sedmoricu prvaka (tu ne računamo moguće osvajače Europe), možda i osam ako Beşiktaş i Domagoj Vida naprave čudo u Turskoj i u ludoj završnici s četvrtog doskoče na prvo mjesto…

ŠPANJOLSKA

Ivan Rakitić

Barcelona je dvostruku krunu proslavila u ponedjeljak, tradicionalnom paradom u kojoj su se igrači provozali gradskim ulicama s osvojenim trofejima. Posjećenost nije bila tako velika kao nekih prijašnjih godina, što mediji pripisuju preranom ispadanju iz Lige prvaka, ali fotografije slavlja prošaranog katalonskim obilježjima obišle su svijet. Barça je 25. put prvak Španjolske i sada ima osam titula manje od Reala, a Rakitić je osvojio svoj 11. trofej otkad je u lipnju 2014. stigao u klub. U prosjeku - gotovo tri trofeja godišnje…

ITALIJA

Mario Mandžukić ili Marko Rog

Serie A mogla je ući u dramatičan fotofiniš da Juventus u prošlom kolu nije izveo filmski preokret protiv Intera i na San Siru praktički najavio sedmu uzastopnu titulu. U preostale tri utakmice, naime, imaju Bolognu i Hellas Veronu kod kuće te gostovanje kod Rome, a zaliha u odnosu na Napoli iznosi četiri boda. Sudbina Marija Mandžukića još nije razriješena - Talijani šuškaju da je najbliži Kini - ali ako i ode, vjerojatno će otići sa šest ili sedam naslova u dresu “stare dame”. Juventusu, naime, još slijedi finale Coppa Italia protiv Milana (9. svibnja na Olimpicu), što znači i da će netko od Hrvata sigurno podići Kup.

BELGIJA

Matej Mitrović

U posljednjih 12 godina Club Brugge samo je jednom bio prvak Belgije, no predvođeni Ivanom Lekom ove sezone krupnim koracima grabe prema 15. naslovu. Četiri kola prije kraja imaju pet bodova više od Anderlechta i već bi u nedjelju, kada im aktualni prvaci stižu u goste, mogli staviti ruke na trofej. Matej Mitrović napravio je odličan potez kada je Istanbul zamijenio Bruggeom i smiješi mu se prvenstveni naslov drugu sezonu zaredom. Posljednje dvije utakmice nije odigrao zbog ozljede, no dotad je bio praktički nezamjenjiv u redovima “plavo-crnih”.

RUSIJA

Vedran Ćorluka ili Mario Pašalić

U ruskom prvenstvu preostala su dva kola i premda trećeplasirani CSKA još ima matematičke šanse za naslov, gotovo je sigurno da će se prvak tražiti između Ćorlukina Lokomotiva i Pašalićeva Spartaka. Bivši klub Slavena Bilića sve drži u svojim rukama jer ima četiri boda “fore” i do kraja ga čekaju domaći dvoboj sa Zenitom (subota) te gostovanje kod Arsenala iz Tule (13. svibnja). Ćorluka se nedavno vratio nakon duge stanke zbog operacije Ahilove tetive, taman na vrijeme da pomogne osvojiti svoj prvi naslov prvaka Rusije.

AUSTRIJA

Duje Ćaleta-Car

Ove bi subote Salzburg mogao gorjeti, jer Red Bullu u goste stiže najbliži pratitelj u prvenstvu Sturm Graz, kojega samo pobjeda ostavlja na životu. Do kraja su ostale četiri utakmice, između dvije momčadi zjapi provalija od 11 bodova i sve osim petog uzastopnog naslova Salzburga, a 12. ukupno bila bi neviđena senzacija. Ćaleta-Car je odigrao krucijalnu ulogu na tom putu, skupivši gotovo 2200 minuta u Bundesligi. Nezamjenjiv je i u Europskoj ligi gdje će Red Bull u uzvratnoj utakmici polufinala pokušati nadoknaditi dva gola deficita protiv Marseillea.

HRVATSKA

Dominik Livaković

Šest bodova ispred Rijeke i četiri kola do kraja; zaliha bi trebala biti dovoljna da Livaković osvoji prvi trofej kao igrač Dinama. Nakon slabijih partija u proljetnom dijelu domaćeg prvenstva zadarski vratar u završnici opet diže formu. Bio je igrač utakmice u poljudskom derbiju, nakon čega su se aktualizirale priče o ponudama iz inozemstva - posljednja kaže da je za njega ozbiljno zainteresiran Werder. Kako sada stvari stoje, 23-godišnjak bi trebao biti treći golman reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Osim prvenstvenog, nada se i trofeju u Kupu.

UKRAJINA

Josip Pivarić

Od nabrojanih reprezentativaca, trenutno je najudaljeniji od titule jer Dinamo Kijev u ukrajinskom prvenstvu ima tri boda manje od Šahtara, a do kraja su ostale tri utakmice. Gotovo je sigurno da će odluka o prvaku pasti u posljednjem kolu, kada “rudari” stižu u Kijev. Činjenica da Šahtar u tri okršaja ove sezone nije uspio pobijediti Dinamo najveći je razlog za optimizam Pivariću i suigračima. Prije završnog čina u prvenstvu dvije momčadi sudarit će se i u finalu Kupa sljedeće srijede.

Linker
03. svibanj 2024 19:07