Damir Krajac / CROPIX CROPIX
VELIČANSTVENI MODRI KLINCI

FAKINI KOJI SE VOZE TRAMVAJEM I NEMAJU STRAHA IZVESTI 'PANENKU' Petorica junaka Dinamovog trijumfa: Jedan podsjeća na Shalu, drugi odbio Chelsea...

Piše: Nikola LipovacObjavljeno: 06. ožujak 2020. 08:59

Dinamovi juniori treći su se put u zadnje četiri godine plasirali među najboljih osam u Ligi prvaka, drugi put zaredom, o za razliku od lani kad su ispali od Chelseaja u Londonu, ovaj će se put za Final Four (17.-20. travnja, Nyon) boriti na svom terenu, najvjerojatnije Hitrec-Kacianu 17. ožujka, s Benficom, koja je izbacila Liverpool (4-1).

Prije četiri godine “modri” su diskvalificirani zbog previda žutih kartona (slučaj Fintić) u Bruxellesu, trebali su dočekati Barcelonu u Maksimiru. Bila je to generacija Šempera, Iharoša, Benkovića, Kalaice, Solde, Sose, Kneževića, Šunjića, Olma, Gojaka, More, Brekala, Božića, T. Kulenovića i Matića, vodio ih je Mario Cvitanović, nitko od njih više nije u Maksimiru osim Gojaka i More. Oni su u skupini svladali Bayern 2-1, dok su ove srijede dečki Igora Jovićevića prošli kroz München na 11-erce. Peti put zaredom u nokaut fazi Jovićevićevi fakini pucali su 11-erce, četvrti put prošli (lani Lokomotiv i Liverpool, sada Dinamo Kijev i Bayern).

Zbog ograničenosti prostora izdvojili smo (samo) pet junaka trijumfa nad Bavarcima, a ne zaboravimo da su jesenas u skupini “modri” izbacili i Manchester City, dakle momčadi čije omladinske škole imaju “neograničen” proračun i “svemirsku” infrastrukturu..

BERNARD KARRICA (7. 1. 2001.)

U Maksimir ga je doveo Slaven Zambata, legendarna Dinamova “devetka”, ali Karrica je krilni napadač. U Münchenu je, kao i u međukolu u Kijevu, mijenjao ozlijeđenog Antonija Marina na lijevom krilu, asistirao za prvi i zabio drugi gol, a jesenas sve utakmice na desnom. Rođen je na Kosovu (Đakovica), ali igra za reprezentaciju (U19) Albanije.

Zagreb, 061119.
Igraliste Hitrec Kacian, Maksimir.
Utakmica 4. kola skupina C Lige prvaka mladih,
GNK Dinamo - FC Sahtar.
Na fotografiji: Bernard Karrica.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

Kao i ZG-fakin Julardžija, i Karrica ima “cojones”, izveo je posljednji 11-erac u Kijevu u stilu - Neymara. Lucidan, brz, neustrašiv poput Kujtima Shale ili Ardiana Koznikua, koji je također iz Đakovice. Odgovara mu kad s lijevog krila ide prema unutra na udarac desnicom, ali razvio je i obrambene navike, na čemu se u Dinamovoj školi jako pazi.

ROKO JURIŠIĆ (28. 9. 2001.)

Lijevi bek, nasljednik Borne Sose, izdržljiv i brz. Dečko iz Trnja, koji je počeo u NK Zagreb, nakon šest godina se prebacio u Dinamo. Bio je lijevo krilo, a trener Julardžija, Edinov tata, prebacio ga je na beka. Uzor mu je Marcelo, što se vidi i po osjećaju s kojim se ubacuje iz drugog plana, kad Marin ili Karrica krenu prema unutra otvara im se kao opcija skroz lijevo.

Harkiv, 221019. 
Kamp Metalista.
Shakthar i Dinamo
Utakmica 3. kola skupine C UEFA Liga mladih. 
Na fotografiji: Roko Jurisic.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX / Srdjan Vrancic / CROPIX CROPIX
Roko Jurišić

Standardan je kod Jovićevića, a protiv Bayerna je odigrao svoju najbolju utakmicu. Nakon njegova prodora i centaršuta u punom sprintu slijeva, Šipoš je glavom spustio loptu Karrici za 0-2. Dobio je treći žuti karton, pa ga neće biti u četvrtfinalu protiv Benfice, što će biti nemali hendikep.

EDIN JULARDŽIJA (21. 1. 2001.)

Da ne nosi slučajno broj 10 vidljivo je iz svakog poteza tijekom utakmica, a da uz “mozak” ima i “jaja” pokazao je u raspucavanju s bijele točke. U četvrtoj seriji, pri 3-1, odlučio se za “panenku” i svladao Bayernova vratara (“zato što sam prije vidio”), ponizio nasljednika Seppa Meiera u njegovom domu! I psihološki uzdrmao domaće, sljedeći pucač, Leon Dajaku, prebacio je vrata, a nakon što je Krizmanić izjednačio na 3-3, primjetno je bilo kako se mladi Bavarci ustručavaju pucati...

Harkiv, 221019. 
Kamp Metalista.
Shakthar i Dinamo
Utakmica 3. kola skupine C UEFA Liga mladih. 
Na fotografiji: Edin Julardzija.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX / Srdjan Vrancic / CROPIX CROPIX
Edin Julardžija

Za razliku od Zagrepčana, koji su - ne prvi put! - uživali u ruletu! Julardžija je s Ferenščice, živi na Ravnicama, tata mu je nogometni trener. Bio je još 2014. na probi u Chelseaju, ali nije htio prerano otići. Kako sam kaže, rastao je uz Modrića, Sammira i Mandžukića, očito je od svakog ponešto uzeo. Igrao je već za seniore, u Širokom Brijegu tijekom jedne prvenstvene stanke...

BARTOL FRANJIĆ (14. 1. 2000.)

Kapetan ove momčadi je iz Dugog Sela, također mu je tata nogometaš i to jedan od onih koji su 1998. izbacili tadašnju Croatiju. Bartol je već bio i na zimskim i na ljetnim pripremama sa seniorima, u mlađim kategorijama je češće bio stoper (visok je 188 cm), a sad je stražnji vezni, “šestica” u 4-3-3 (4-1-4-1). Igra s obje noge, ima pregled igre, osjeća kad se treba vratiti u zadnju liniju.

Zagreb, 061119.
Igraliste Hitrec Kacian, Maksimir.
Utakmica 4. kola skupina C Lige prvaka mladih,
GNK Dinamo - FC Sahtar.
Na fotografiji: Bartol Franjic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX / Ronald Gorsic / CROPIX CROPIX
Bartol Franjić

“Brine” se za kompaktnost linija, preuzima suparnike u tzv. međuprostoru, odlično se slaže s godinu dana starijim Đirom, a u današnjoj momčadi defenzivniji kompanjon mu je Omar Kočar, a ofenzivniji Tomislav Krizmanić i Edin Julardžija.

RENATO JOSIPOVIĆ (12. 6. 2001.)

Ono što je lani u raspucavanju 11-eraca bio Dinko Horkaš, ove je sezone njegov nasljednik među vratnicama Renato Josipović. U Dinamo je došao iz rodnog Šibenika, kamo mu je obitelj tijekom rata došla iz Bosne. Obranio je dva udarca u raspucavanju u Kijevu i dva sada u Bayernovu kampu, ali svojim obranama daje sigurnost momčadi i tijekom osnovnog dijela igre. Fizički je dominantan, ali i odlično čita igru, zapovijeda obranom, glasan je, suigrači ga uvijek čuju.

Zagreb, 180919.
Stadion Maksiir, igraliste Hitrec-Kacijan.
UEFA Liga prvaka mladih 2019/2020, utakmica GNK Dinamo Zagreb - Atlanta BC Youth.
Na fotografiji: Tomislav Butina, Renato Josipovic.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX / Damir Krajac / CROPIX CROPIX
Renato Josipović

Prošao je već troje pripreme sa seniorima, od ove je sezone i službeno treći golman “modrih”, a razvidno je koliko mu redovito treniranje sa seniorima donosi na samopouzdanju. Kao i Joško Gvardiol, koji je nedavno stekao pravo na vozačku, Josipovića se također može sresti u vožnji tramvajem na trening i s treninga.

Linker
20. svibanj 2024 12:14