REUTERS
'PLUS-MINUS'

FENOMEN HRVATSKE NOGOMETNE REPREZENTACIJE Zašto su Vatreni tako opasni po sebe u dobitnoj situaciji, u čemu je pravi problem i tko je kriv?

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 31. ožujak 2019. 20:07

Dvoboji s Azerbajdžanom i Mađarskom izazvali su dosta komentara, uglavnom negativnih, analize su svakojake, ali kad se pogledaju neke brojke u Dalićevoj eri, zapravo je sve više-manje logično. Naime, Hrvatska je od prošlog ljeta veliki broj utakmica dobila kad je protivnik prvi zabio, kao u ovom slučaju Azerbajdžan. A puno se mučila i gubila utakmice kad je ona prva zabila gol.

Krenimo redom. Sve je bilo ‘logično’ do generalne probe za Mundijal, kad je u Osijeku gostovao Senegal. Gosti su poveli 0:1, a onda su Perišić i Kramarić okrenuli priču i donijeli pobjedu. Tko je tada mogao znati da će vrlo sličan biti i naš put do svjetskog srebra. Jer, nakon prolaska skupine, sjećamo se, scenarij je bio isti. Danska je povela, prošli smo. Rusija je povela, prošli smo! Engleska je isto prva zabila, opet smo prošli. Zabila je prva i Francuska u finalu, dobro, nije moglo stalno... Onda je došla ta utakmica s Azerima, koja nas je podsjetila na način kako Hrvatska pobjeđuje, što se kaže, ‘bolje da umre selo nego običaji’.

Rijeka, 151018.
Stadion Rujevica. 
Prijateljska utakmica, Hrvatska - Jordan. 
Na fotografiji:  momcad Hrvatske.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

No, zato često sve izgleda drugačije kad Hrvatska povede. Taj je običaj nešto noviji, on datira nakon Svjetskog prvenstva. Bit će da je drugo mjesto na svijetu donijelo osjećaj prevelikog samopouzdanja, pa kad Hrvati zabiju gol, osjećaju da ne mogu izgubiti utakmicu? A gotovo da je Dalićevim izabranicima postala kletva ‘dabogda poveli 1:0’. Zabio je tako Perišić Portugalu u prijateljskom srazu, završilo je 1:1. Pa smo poveli protiv nejakog Jordana, gosti su izjednačili, jedva smo iščupali 2:1 pobjedu. Onda ona utakmica sa Španjolskom, kad smo slavili u Maksimiru. Dva vodstva nisu bila dovoljna, morala je Hrvatska i treći put povesti, u sudačkoj nadoknadi, da bi napokon pobijedila. Potom je otišla na Wembley i tamo povela golom Kramarića, da bi ponovno sve ‘prosula’. Ovoga puta vratila se bez ijednog boda. Kao i nedavno u Budimpešti. Princip je isti, sve su ostalo nijanse.

Zašto je Hrvatska tako opasna po sebe kad povede, je li problem u igračima i njihovu stavu, je li možda neka pogrešna izbornikova zamisao? Ili je, iako čisto sumnjamo, to samo slučajnost. Ima sad Dalić dva mjeseca da analizira i taj ‘plus-minus’ fenomen, pa da u Osijeku promijeni tradiciju protiv Walesa. Neka tamo Hrvatska prva zabije, ali i zadrži tu prednost.

Kad se Dalićeva momčad vraćala iz minusa

Hrvatska - Senegal 2:1

Generalka prije odlaska u Rusiju nije obećavala. Gosti su poveli i utišali Gradski vrt, no onda su Perišić i Kramarić golovima ipak donijeli optimizam.

Hrvatska - Danska 1:1 - jedanaesterci

Danci su poveli nakon auta u jednom od prvih napada. Ali, Mandžukić je brzo izjednačio. Pobijedili smo, doduše, tek nakon raspucavanja s bijele točke.

Hrvatska - Rusija 2:2 - jedanaesterci

Rusi su imali 1:0, ali Kramarić i Vida su okrenuli, no opet penali. Morali su Rusi znati da nemaju šansu jer su oni zabili prvi.

Hrvatska - Engleska 2:1

Na odmoru smo bili sretni što je samo 0:1, ali zato je ostatak utakmice bio uraganski. Perišić u regularnom dijelu i Mandžukić u produžecima potvrdili su da ova Hrvatska lakše pobjeđuje kad gubi

Hrvatska - Azerbajdžan 2:1

Uhvatili se i Azeri u istu zamku. Zabili su za 0:1, vjerovali u čudo. No, nisu ga dosanjali, presudio im je Kramarić

Kad Dalićeva Hrvatska nije zadržala vodstvo

Portugal - Hrvatska 1:1

Perišić je zabio za vodstvo protiv europskog prvaka u prvoj utakmici nakon Mundijala. Ali, nije Hrvatska pobijedila, završilo je 1:1.

Engleska - Hrvatska 2:1

Kramarić je zabio na Wembleyju i Hrvatska je držala prvo mjesto u Ligi nacija. Ali samo 20 minuta. Englezi su prvo izjednačili, a onda i zabili za pobjedu.

Mađarska - Hrvatska 2:1

Početak iz snova, rano vodstvo koje je trebalo odagnati mađarske nade. Upravo suprotno, samo ih je Rebićev gol rasplamsao, opet je Hrvatska izgubila iako je prva zabila.

Rezultati by SofaScore

Linker
01. svibanj 2024 22:09