STOPEROVA ISTINA

Ferdinand izdao biografiju: ‘David Moyes, amater koji je uništio cijelu momčad'

Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 16. rujan 2014. 19:33

Kada je Nemanja Vidić nakon odlaska iz Manchester Uniteda prvi put progovorio o treniranju pod Davidom Moyesom, bili su to blagi, uravnoteženi izrazi poput “neočekivana tranzicija u igri”, “drugačiji pogled na nogomet” i “postavljali smo si razna pitanja”.

Sve ono što je Vidić u oproštajnim intervjuima izrekao u rukavicama, Rio Ferdinand direktno je i bez ustezanja smjestio u svoju autobiografiju “#2 sides”. Bivšeg je trenera nazvao amaterom te napisao da je pod njime doživio svoje najgore trenutke u Unitedu.

“Moyesove inovacije urodile su samo negativnostima i zbunjenošću. Najveću su konfuziju izazivali njegovi taktički zahtjevi. Jednom je tražio duge lopte - strategija mu se svodila na duge, visoke dijagonale. To je bilo sramotno. U jednoj domaćoj utakmici protiv Fulhama imali smo 81 centaršut! Mislio sam si: zašto ovo radimo - pa Andy Carroll ne igra za nas!”, piše Ferdinand u knjizi čije ulomke objavljuje The Sun.

Veći je problem, kaže, bio što je Moyes drugom zgodom tražio igru s puno kratkih dodavanja.

“Došao je pred nas i rekao nam: ‘Danas želim da imate 600 dodavanja u utakmici. Prošli tjedan imali ste ih samo 400’. Ma koga briga? Radije bih zabio pet golova iz 10 dodavanja”, ističe Rio.

U nastavku je još oštriji. Moyes je, prema njemu, na Old Trafford doveo mentalitet malog kluba, a među neobičnim odlukama bila je zabrana jedenja čipsa večer prije utakmica.

“Igrači su bili doista iživcirani. I što se dogodilo kada je Moyes izašao na 20-ak minuta? Bili smo na biciklima i zagrijavali se, a netko je rekao: ‘Znate što? Moramo se izboriti za Giggsa. On će nam vratiti naš j….. čips’”, prisjeća se Ferdinand.

Bizarnom je nazvao i Moyesovu odluku da u gradskom parku treniraju izvođenje slobodnih udaraca.

Linker
19. svibanj 2024 22:46