Dani i Messi
 Privatni album
KOCKA KOJA SE ISPLATILA!

FILMSKA PRIČA DANIJA OLMA Barca se prijetila Realu i Manchesteru, nije ni slutila da je 'otmičar' Dinamo: 'Dani, ostavi se gluposti, gdje si nestao!?'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 24. siječanj 2020. 09:39

Priča o Daniju Olmu počinje s poznatim hrvatskim menadžerom Andyjem Barom, koji poznaje Danijeva oca Migela koji je bio respektabilni trener u drugoj španjolskoj ligi. Još 2010. godine Bara je bio glavni čovjek za organizaciju nogometnih kampova Barcelone na području koje danas volimo nazivati “regija”. Naravno, radi se o državama nastalih nakon raspada Jugoslavije. U jednom trenutku Bara je zamolio ljude iz Barcelone da mu za kampove daju jednog trenera koji ima “težinu”. Dali su mu Migela, Danijeva tatu. U to vrijeme Dani je baš prešao iz mladih kategorija Espanyola u Barcelonu. Tada je Bara prvi put čuo da Migel ima sina koji je neviđeno talentirani nogometaš.

Dani je imao 13 i pol godina, a menadžer je svom prijatelju Migelu kazao da bi ga odveo u Hrvatsku na more. Tata pristaje, tako da mali Dani s još dvojicom prijatelja - a jedan od njih je danas standardni igrač Malage na posudbi u Cadizu, Ivan Alejo - dolazi na Krk. Bili su desetak dana na Krku, a to pokazuje koliko su roditelji u Baru imali povjerenje kad su tako mladog dečka pustili u Hrvatsku na more.

Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX CROPIX

Bara nam je svojedobno ispričao jednu zanimljivu priču:

- Jedan dan sam s Danijem otišao kupiti krafne, pa sam se našalio s jednim momkom koji ih je prodavao na plaži. Kazao sam mu: “Daj nam neki popust, ovaj mali ti igra u Barceloni.” Dečko je tada odgovorio: “Ma kakva Barcelona, dođi ti mali k nama u Dinamo!” Dani me tada pitao što je prodavač rekao, a kad sam mu preveo, samo se nasmijao i kazao: “Onda dobro, doći ću u Dinamo!” Usput mi je kazao: “Andy, ako dođem u Dinamo, kupit ću ti Ferrari!”

Bilo je to vrijeme kad je Dani već bio kapetan kadeta Barcelone, jedan od dva mlada igrača koji su imali sponzorski ugovor s Adidasom. A bio je i pozvan u reprezentaciju Španjolske U-15, dakle godinu dana stariju. Barcelona je uvijek naglašavala da je Dani njihova budućnost. Kad su se vratili u Barcelonu, stalno su bili u kontaktu, a nakon nekog vremena Barca je Daniju ponudila profesionalni ugovor. U ugovoru je stajalo da će dvije godine biti u omladinskom pogonu, treću godinu u B momčadi, a četvrtu da će obvezno biti priključen prvoj momčadi.

Međutim, u ugovoru su se našle neke stavke koje Olmova strana nije željela prihvatiti. Kad se saznalo da Dani nije želio potpisati ugovor s Barcom, pojavili su se Man. City, Real, Atletico...

Zagreb, 181219. 
Stadion Maksimir. 
Hrvatski Telekom Prva liga, 6. kolo, 
GNK Dinamo - HNK Rijeka. 
Na fotografiji: Amer Gojak, Dani Olmo.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX CROPIX

Posebni pritisak radio je Manchester United. Svi su ti veliki klubovi željeli iskoristiti činjenicu da Dani nije potpisao za Barcelonu. Međutim, Dani je već tada pametno razmišljao. Kazao je da ne želi nikamo, da će ostati trenirati u Barceloni, makar i bez ugovora. Bara je tada predložio odlazak u Dinamo, kazavši tati Miguelu da zagrebački klub proizvodi najbolje igrače na svijetu. Jasno da je pričao o Modriću, Eduardu, Mandžukiću, Ćorluki... I o onima prije, Šukeru, Šimiću, Bišćanu...

Kazao je obitelji da će Dani u Dinamu biti klupski projekt. Pitali su ga: “A da, čuli smo za taj klub, ali što je to?” Imali su pogled kao, recimo, netko kome je kazao da sad nekog igrača Dinama želim odvesti u Afganistan. Nakon tog razgovora obitelj je kazala da ih se malo pusti na miru, da moraju razmisliti. Nakon nekoliko dana došao mu je tata Migel i kazao: “Andy, dajem ti sina kojeg volim najviše na svijetu, dajem ti ga u ruke. Dani ti vjeruje.”

Priča je tada preselila u Maksimir. Na razgovor Zdravka Mamića stigao je Bara s Migelom te sa svojim partnerima menadžerima, Božom Sliškovićem i Duletom Petkovićem. Mamić je tada Migelu kazao sve ono što je on htio čuti, a to je, pokazalo se, bila istina. Posjeo ga je kraj sebe i kazao mu: “Tata, vaš mali će u Barceloni biti broj, a ovdje u Dinamu će biti naš projekt!” Još je dodao da on zna kako se to radi, a razgovor je zaključio rečenicom: “Vaš sin ovdje ne može ne uspjeti!” Kako je Mamić bio u pravu.

Zagreb, 111219.
Nogometna utakmica 6. kola Lige prvaka GNK Dinamo protiv Manchester Cityja. 
Na fotografiji: Dani Olmo.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Goršić / CROPIX

Nakon što su se vratili u Barcelonu, društvo s Camp Noua i je dalje inzistiralo da Dani potpiše, ali kazano im je da ništa od potpisa, da Dani odlazi. Ali nitko nije rekao u koji klub. Onda slijedi priča koja je pomalo i smiješna. Barcelona počinje slati e-mailove Realu, Manchester Unitedu, Atleticu... Navodili su da se to tako ne smije raditi, da im ne smiju ukrasti igrača. U Barceloni su mislili da ga želi preoteti netko od tih velikih klubova, dopisi su se slali na sve strane. Jer znali su da svi oni prate Danija. U dopisima je Barca prijetila tim klubovima da će onda ona krenuti po njihove mlade igrače. Dinamo im, naravno, nije pao napamet...

Dani nakon nekoliko dana dolazi u Zagreb i potpisuje za Dinamo. Nakon što je stavio paraf, stiže mu poruka iz Barcelone, šalje mu je njegov tadašnji trener. U poruci je pisalo: “Dani, ostavi se gluposti, gdje si, u ponedjeljak je trening u 10 sati.”

Naravno, bilo je sve gotovo, Dani je postao dinamovac.

Privatni album
Dani i Messi

Linker
04. svibanj 2024 14:28