CROPIX, reuters, sn
TEŠKE KVALIFIKACIJE ZA EURO

FOTO: HRVATSKA PALA U BUDIMPEŠTI! MAĐARI VELIKIM PREOKRETOM STIGLI DO POVIJESNE POBJEDE Rebić načeo domćine, a onda je sve krenulo u krivom smjeru!

Veliko iznenađenje dogodilo se na Groupama Areni! Mađarska je pobijedila doprvake svijeta, Hrvatsku (2:1). Vjerojatno im je to najzvučnija pobjeda još od onih dana kad je igrao Ferenc Puskas i ona njegova 'laka konjica'.
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 24. ožujak 2019. 12:18

MAĐARSKA - HRVATSKA 2:1 (Szalai 34', Pátkai 76' / Rebić 13')

MAĐARSKA: Gulacsi - Lovrencsics, Barath, Orban, Kadar - A. Nagy, Patkai - Dzsudzsak (Bese, 85), Szoboszlai (Kalmar, 65), D. Nagy (Varga, 40) - Szalai

HRVATSKA: Kalinić - Jedvaj (Petković, 77), Lovren, Vida, Barišić (Leovac, 30) - Modrić, Brozović, Rakitić - Rebić (Brekalo, 67), Perišić; Kramarić

Zašto se dogodila senzacija koja je odjeknula u nogometnom svijetu? Iz jednostavnog razloga zato što Vatreni nisu bili dobri. Nije to bila Hrvatska na kakvu smo navikli. Utakmica protiv Azera bila je upozorenje, ali očito nedovoljno.

Startalo je prema očekivanjima. Vatreni su sigurno kontrolirali igru većim posjedom lopte, Mađari su djelovali poprilično impresionirano. Kao da se u vrstu Marca Rossija uvukao strah od zvijezda s druge strane, a znamo da su u strahu velike oči. Tu pljašljivost i zbunjenost domaćina Dalićevi dečki mogli su kapitalizirati već nakon šest minuta igre, Borna Baršić je ubacio, ali Andrej Kramarić kao da se nije nadao da će lopta proći kroz mađarsku obranu, pa je njegov udarac s nekih jedanaest metara prohujao kraj stative. Kad je pak Rebić zabio nakon 'fliper' kombinacije, pomislili smo da bi to zapravo trebalo biti to...

Samo smo očekivali da Vatreni uskoro postignu drugi pogodak, pa da budimpeštanska priča bude riješena. Naši dečki i dalje su kontrolirali igru, iako smo stekli dojam da su igrali recimo u 'trećoj' brzini, taman toliko koliko im je bilo potrebno da domaćina drže na distanci, na udaljenosti koja je sasvim dovoljna da kvalitativno slabija momčad ne može zadati nikakav jači udarac.

Tako je sve to nekako mirno djelovalo do 28. minute, kad je na travnjak legao Borna Barišić. Zbog ozljede je morao napustiti travnjak, a umjesto njega je ušao Marin Leovac. Ne želimo sad konstatirati da je pad igre Vatrenih stigao zbog ozljede Barišića, ali činjenično stanje kazuje da su od tada do konca prve dionice naši dečki jako patili. Uskoro je stiglo poravnanje, Szalai je pobjegao Vidi, prošavši mu iza leđa, takve propuste od Domagoja gotovo da nismo viđali.

Screenshot

Nakon tog pogotka Mađarska kao da je dobila krila, više nije djelovala kao ona prestrašena reprezentacija s početka ogleda, postali su goropadni, agresivni, u Dalićevu momčad se uselio nemir, lopte više nisu bile prezicne, a slika na travnjaku izgledala je pomalo nestvarna. Doprvake svijeta su domaćini stiskali, pravili im probleme.

Uskoro je na vidjelo isplivala i jedna sporna situacija. Dejan Lovren nenamjerno je stao na nogu Dominika Nagya, Mađari su tražili jedanaesterac, ali nije ga bilo, prekršaj se dogodio izvan šesnaterca. Međutim, sudac ga uopće nije dosudio, a Nagy je zbog ozljede morao napusiti travnjak poput našeg Barišića. Do kraja prve dionice, Mađari su napadali kao bijesni stršljenovi, ali osim nekih udaraca izvana nisu ozbiljnije ugrozili Vatrene.

Nakon petnaest minuta drugog poluvremena u kojoj je Hrvatska bila bolja i angažiranija nego u jednom dijelu prvog poluvremena, šansu je imao Perišić, nakon što mu je Modrić gurnuo sjajnu loptu. Ivan je izvagao svog čuvara, ali je udarac iskosa završio pokraj vratnice. U tom drugom poluvremenu Hrvatska je imala potpunu incijativu, ulazak Brekala donio je više živosti, ali šanse se nisu stvarale. Pa su Mađari zabili, Hrvatska je opet primila pogodak nakon prekida. Korner u 76. minuti, Pátkai je nadskočio Leovca, bio je tu duel na rubu prekršaja, a mađarski se veznjak bolje snašao i iz drugog pokušaja pogodio mrežu pored nemoćnog Kalinića.

Screenshot

A mogla je ubrzo primiti još jedan. Leovac je krivo 'uštopao' loptu, ona se odbila do Kalmara, ali Kalinić je uspio obraniti, onda je lopta ispucana s same crte, odbila se do Szalaia, Lovre je opet obranio nogom, na kraju je završila u bloku Lovrena... Pravo je čudo kako Mađari to nisu zabili, Hrvatska se izvukla. Ali poraz nije mogla izbjeći.

Rezultati by SofaScore

MAĐARSKA - HRVATSKA 2:1 (Szalai 34', Pátkai 76' / Rebić 13')

MAĐARSKA: Gulácsi - Baráth, Kádár, Orban, Dzsudzsák, A. Nagy, Szalai, Lovrencsics, Pátkai, D. Nagy, Szoboszlai

HRVATSKA: L. Kalinić - Barišić, Vida, Lovren, Jedvaj - Rakitić, Brozović, Modrić - Perišić, Kramarić, Rebić

--------------------------------------------------

KRAJ UTAKMICE!

90'+3' - Šansa za Hrvatsku! Modrić je opalio lijevom nogom s vrha šesnaesterca, ali udarac je išao pored gola.

90' - Igrat će se pet minuta sudačke nadoknade.

85' - Posljednju zamjenu rade i Mađari. Ušao je Barnabas Bese umjesto kapetana Dzsudzsaka.

80' - Kakva je sad ovo bila prigoda za Mađare... nevjerojatna gužva nastala je u šesnaestercu Vatrenih, lopta se odbijala kao na fliperu, Rakitić je uklizao i spasio siguran pogodak, zatim je Kalinić obranio zicer s tri metra, a nakon daljnje gužve nastao je prekršaj na Lovrenu i nasreću smo se uspjeli izvući bez novoga pogotka.

77' - I treća zamjena u postavi Hrvatske. Izašao je Tin Jedvaj, a izbornik Dalić sve karte baca u napad i uvodi Brunu Petkovića!

76' - GOL! Nakon jednoga kornera Pátkai je nadskočio Leovca, bio je tu duel na rubu prekršaja, a mađarski se veznjak bolje snašao i iz drugog pokušaja pogodio mrežu pored nemoćnog Kalinića!

Screenshot

73' - Izvrsna šansa za Vatrene! Brekalo je prošao nekoliko mađarskih igrača, sjurio se prema šesnaestercu i opalio po golu, ali lopta je ipak završila u bloku. Sjajno je izgledala ova solo-akcija Josipa Brekala!

67' - Mijenja sada i Dalić. Ušao je Josip Brekalo umjesto strijelca Ante Rebića.

65' - I drugu zamjenu radi talijanski strateg na klupi Mađarske Marco Rossi. Izašao je Dominik Szoboszlai, a u igri je 23-godišnji veznjak Zsolt Kalmar.

63' - Kakav neoprezan prekršaj! Mađarski kapetan Balazs Dzsudzsak je zakačio Domagoja Vidu kopačkom po ramenu, izgledalo je bolno, ali Vida je to stoički podnio i nastavio igru, a Dzsudzsak je dobio žuti karton.

59' - Sjajna prigoda za naše! Kramarić je izvrsno uposlio Perišića koji je izvozao mađarskog braniča Baratha, no napravio je potez previše i pucao pored Gulacsija u gol-aut.

Soccer Football - Euro 2020 Qualifier - Group E - Hungary v Croatia - Groupama Arena, Budapest, Hungary - March 24, 2019  Croatia's Ivan Perisic in action with Hungary's Botond Barath   REUTERS/Bernadett Szabo
REUTERS

56' - Prilika za Vatrene. Luka Modrić je izveo korner, Perišić je bio u izglednoj poziciji, ali je lopta završila u gužvi i na kraju ju je izbio netko od mađarskih obrambenih igrača.

50' - Pokazuju Mađari da znaju igrati, sada su nekoliko puta zaprijetili, ali hrvatska se obrana uspijeva nositi s njihovim naletima.

47' - Prilika za Hrvatsku. Modrić je izveo korner s desne strane, lopta se odbila do Rakitića koji puca lijevom nogom s dvadesetak metara, no njegov udarac odlazi visoko na tribine.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme u Mađarskoj. Nema promjena u sastavima.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Vatreni su bolje otvorili susret, uspostavili su dominaciju na travnjaku i nametnuli svoju igru. Ante Rebić doveo je Hrvatsku u vodstvo već u 13. minuti na asistenciju Andreja Kramarića. Dalićevi izabranici bolje su u tim trenucima stajali na terenu i izgledalo je da će pobjeda biti neupitna. Međutim, Mađari se nisu predavali, počeli su prijetiti iz svih pozicija, a iz jedne je takve prigode stigao izjednačujući pogodak. Izbornik Dalić morao je već u 30. minuti napraviti prvu zamjenu jer se ozlijedio Borna Barišić, a mijenja ga Marin Leovac.

45' - Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

40' - Prva promjena i kod Mađara. Nagy neće moći nastaviti susret nakon tog duela s Lovrenom, a zamijenit će ga 29-godišnji napadač Ferencvarosa Roland Varga.

36' - DVOJBENA SITUACIJA! Nagy je pao u duelu s Lovrenom na rubu kaznenog prostora, skočili su svi Mađari i tražili najstrožu kaznu, a škotski se sudac nije oglasio! Čini se da je kontakta možda i bilo, ali pitanje je je li prekršaj bio izvan ili unutar šesnaesterca. Dugo traje ovaj prekid jer se Nagyju ukazuje pomoć, na ponovljenoj snimci vidi se da ga je Lovren nagazio, a s tribina budimpeštanskog stadiona čuju se salve zvižduka.

34' - GOL! Dzsudzsák je napravio probleme hrvatskoj obrani na desnom boku i sjajno pronašao Szalaija u petercu koji bježi Vidi i iz mrtvoga kuta puca po golu, a lopta prolazi Lovri Kaliniću ispod ruke!

Screenshot

30' - Prvu zamjenu na utakmici prisiljen je napraviti Zlatko Dalić. Barišić neće moći nastaviti, a u igru je ušao nezagrijani Marin Leovac.

28' - Loše vijesti za Dalića! Borna Barišić u jednom je trenutku sjeo na travnjak i pokazao da je u pitanju mišić te da neće moći nastaviti susret.

25' - Vatreni su nametnuli svoju igru i uspostavili kontrolu na travnjaku. Mađari se trude i nastoje probiti hrvatski blok preko bokova, no posljednja linija Vatrenih zasad ne dopušta iznenađenja na budimpeštanskom stadionu.

20' - Prilika za Mađare! Nagy je ubacio s lijeve strane, Szalai i Dzsudzsák su bili u naletu, no Vida i Kalinić su uspjeli zasmetati mađarskim nogometašima dovoljno da lopta ode u gol-aut.

13' - GOOOOOL!!! Jedvaj i Modrić su zakuhali na desnoj strani, hrvatski kapetan je poslao povratnu do Kramarića koji u padu puca po golu, nije ju dobro zahvatio, no lopta se sretno odbija do Rebića koji iz blizine bez poteškoća pogađa mrežu za vodstvo Hrvatske u Budimpešti! Ajmooo!!!

Screenshot

10' - Još jedna prigoda za Mađare! Lovrencsics se sjurio po desnom boku, krenuo je prema šesnastercu, a zatim neočekivano zapucao po golu iskosa, ali Lovre Kalinić se nije dao iznenaditi!

8' - Uzvraćaju sada i Mađari! Nakon jednog slobodnjaka Szalai je ostao sam na pet metara, pucao je iz okreta, a Vida je sjajno reagirao i blokirao taj pokušaj!

7' - Kakva je ovo prilika bila! Barišić je sjajno ubacio u šesnaesterac, a ondje se našao Kramarić koji puca iz teške pozicije s desetak metara, ali udarac je prohujao pored gola!

6' - I još jednom prijete Vatreni! Perišić se sjurio sa, za njega netipičnog, desnog boka, zapucao je s dvadestak metara, no samo u ruke mađarskog vratara.

4' - Prilika za Hrvatsku! Modrić je ubacio iz slobodnjaka, Lovren je bio najviši u skoku, ali njegov udarac glavom odlazi visoko iznad grede.

1' - Počela je utakmica u Budimpešti. Sretno, Vatreni!!!

--------------------------------------------------

17.55: Igrači su istrčali na travnjak budimpeštanskog stadiona Groupama Arena. Glavni sudac je Škot Willie Collum. Na tribinama je između 22 000 i 23 000 gledatelja, atmosfera je spektakularna! Sve je spremno za početak drugog susreta kvalifikacija za EURO 2020. Ajmooo, Vatreni!!!

17.40: Zavirite u svlačionicu Vatrenih:

17.20: Vatreni su isprobali travnjak na stadionu Groupama Arena i spremni su za početak:

17.00: Ajmo, Raketaaa!!!

16.45: Objavljeni su službeni sastavi. U momčad su uskočili Tin Jedvaj, Dejan Lovren i Marcelo Brozović, a od prve minute će zaigrati i Ante Rebić koji je protiv Azera zaigrao u posljednjih pola sata. Iz momčadi su ispali Duje Ćaleta-Car, Josip Brekalo, Mateo Kovačić i Bruno Petković.

Hrvatska će utakmicu na Groupama Areni zaigrati u sastavu Livaković - Jedvaj, Lovren, Vida, Barišić - Modrić, Brozović, Rakitić - Rebić, Kramarić, Perišić.

S druge strane mađarski izbornik Marco Rossi je napravio čak pet izmjena u odnosu na sastav koji je poražen u Slovačkoj.

Talijan na mađarskoj klupi je iz momčad izvadio Adama Langa, Mihalyja Korhuta, Istvana Kovacsa, Zsolta Kalmara i Laszla Kleinheislera, a umjesto njih priliku su dobili Botond Barath, Balazs Dzsudzsak, Mate Patakai, Dominik Nagy i Dominik Szoboszlai.

Mađari će otvoriti utakmicu u sastavu: Gulacsi - Lovrencsics, Barath, Orban, Kadar - A. Nagy, Patkai - Dzsudzsak, Szoboszlai, D. Nagy - Szalai.

15.40: Hrvatski su navijači preplavili mađarsku metropolu prepoznatljivim 'kockicama':

15.15: Izbornik Dalić uoči utakmice s Mađarima najavljuje: 'Hrvatska će ići punim gasom!'

14.45: U centru Budimpešte zasvirala je harmonika uz Mišin 'evergreen' "Ako me ostaviš"...

VIDEO: Dražen Antolić

14.30: Pojedini hrvatski navijači po budimpeštanskim ulicama i dalje traže kartu viška.

VIDEO: Davorin Olivari

Linker
26. travanj 2024 11:08