CROPIX
FANTASTIČNA ATMOSFERA

FOTO: HRVATSKA RASPLAMSALA NAVIJAČKU VATRU U SPLITU, SREBRO VATRENIH SAMO JE POJAČALO LUDILO U NAJLUĐEM GRADU Čak i Bugari stigli u majicama Torcide

SPLITSKO NOGOMETNO LJETO Atmosfera u Splitu nakon Mundijala, a u predvečerje europske premijere Bijelih
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 27. srpanj 2018. 16:15

Prošlog tjedna više od 50.000 ljudi dočekalo je Vatrene na splitskoj Rivi, a devet dana kasnije Hajduk starta s Europom na odlično popunjenom Poljudu. Nogometno ludilo nastavlja se u Splitu nesmanjenom žestinom, jer ako se pitate je li Hajduk potisnuo reprezentaciju ili još žive dojmovi glede srebra Vatrenih, odgovor je jasan. Kao u napetim zanimljivim TV serijama nastavlja se u sljedećoj epizodi koju s velikim nestrpljenjem svi iščekuju.

- Možeš li mi preko reda srediti pretplatu, da ne čekam satima? - jedno je od standardnih, ali brojnih pitanja koje je dočekalo mnoge djelatnike splitskog kluba ovog tjedna.

U Splitu je Hajduk uvijek “in”, bez obzira s kim igra, bez obzira kakav uspjeh ili neuspjeh napravila nacionalna vrsta. Čak i kada Vatreni dođu do finala Svjetskog prvenstva, u gradu pod Marjanom napeto se iščekuje europski nastup Bijelih. Zanimanje navijača za europske utakmice Hajduka često je proteklih godina znalo nadvisiti i kapacitet Poljuda, pa iako bugarska Slavija nije momčad koja bi potaknula takav interes, razvidno je da Split živi za europremijeru svog kluba. Raste broj članova, raste broj pretplatnika, ali Hajduk dolaze gledati i stranci. Svjetsko srebro reprezentacije odlično se uklopilo u “splitsko nogometno ljeto”, jer turisti koji su propustili doživljaj gledanja utakmica hrvatske reprezentacije, sada žele kupiti ulaznicu za utakmicu Hajduka. Ili se barem dolaze fotografirati pred Poljudom. Dan uoči utakmice zatekli smo njemačku obitelj kako se namješta ispred grba splitskog velikana.

- Kada se dođe u Split, onda se mora posjetiti i Poljud. A sada ste umalo postali i “weltmeister”. Zamalo ste bili svjetski prvaci - kazali su nam Nijemci pred Poljudom.

Bugari i Torcida

Nisu ni bugarski novinari ostali imuni na Hajduk i hrvatsku reprezentaciju.

Na press konferenciju uoči susreta njihove Slavije s Bijelima došli su u majicama Torcide, a poslije obraćanja trenera trčeći su žurili u klupski fan shop kako bi za večernji đir po Splitu imali prikladni “outfit”.

- Do kada radi, je li do osam? Hoću li stići? - pitali su nas Bugari u predvečerje poljudskog ogleda.

Još su na presici pojačali dojam s pitanjem Kopiću “osjećate li pritisak zbog velikog rezultat reprezentacije”. I onda se netko pita je li Hajduk potisnuo duboki trag koji u ostavili Vatreni ili su se možda Bijeli stavili u sjenu rezultata Dalićevih “srebrnjaka”. Ma kakva sjena, reprezentacija je otvorila, a Hajduk samo nastavio dugo nogometno ljeto. Uz jasnu nadu da će Bijeli biti na tragu uspješnosti ‘kockastih’ iz Rusije.

Linker
18. svibanj 2024 10:05