CROPIX
UZAVRELA ATMOSFERA

FOTO: I ZBOG NJEGA HAJDUKU PRIJETI ŽESTOKA KAZNA Pogledajte u kakvoj je majici maskirani tip vitlao bakljama

Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 01. rujan 2019. 00:01

Rijeke ljudi slijevale su se prema u subotu najvažnijem mjestu u Splitu. Svi u bijelom zaputili su se na derbi Hajduka i Dinama. Prethodnih dana stizale su vijesti o odličnoj prodaji ulaznica, a u subotu oko 14.30 objavljeno je da je stadion - rasprodan. Kako nema europskih utakmica ove sezone jer se ispalo već u prvom kolu, navijačima je derbi bio središnji ljetni događaj. Pohitali su mnogi vidjeti derbi, naletjeli smo i na brojne turiste koji su se fotografirali pokraj simbola splitskog kluba i kupovali dresove i suvenire.

Na dan utakmice i Hajdukova je navijačka skupina Torcida izdala poruku za sve pripadnike i simpatizere da dođu do Kluba navijača, odakle će zajedno krenuti put stadiona. Poljud se pomalo punio, a igrači su izašli na zagrijavanje. Dinamo je dobio zvižduke, a Hajduk velik pljesak. Davno nije bilo u Poljudu utakmice ovakvog tipa, u kojoj je Hajduk nakon dugo vremena mogao izbiti na prvo mjesto, pa je razumljivo da je Poljud bio rasprodan nekoliko sati prije utakmice.

Split, 310819. 
Stadion Poljud. 
Utakmica 7. kola Hrvatski Telekom Prve lige, 
HNK Hajduk -  GNK Dinamo. 
Na fotografiji: bakljada Torcide, navijac sa bakljama i majicom na kojoj pise Ubi Srbina.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX / CROPIX

Na zagrijavanju je bilo mirno, uz pokoji zvižduk dinamovcima i sucima, ali u jednom trenutku na sjeveru je bilo komešanja, navijači su krenuli prema izlazima, očigledno se nešto dogodilo ispred sjevera, no sve se isto tako brzo smirilo, pa su se svi vratili na svoja mjesta.

Sve se brzo vratilo u normalu, krenula je pjesma sa sjevera i ostalih dijelova stadiona, navijači su pratili note s razglasa. Također, već tradicionalno, pred sjeverom je zastavom mahao Luka Bučević, momak s Downovim sindromom koji radi u Hajduku. Napravio je Luka sa sjevera i đir do istoka i također i ondje bio nagrađen pljeskom. Pjevalo se na stadionu dobrih pola sata prije utakmice, bio je standardni repertoar hajdučkih pjesama.

U loži je bilo dosta poznatih, od bivših igrača i čelnika, preko komentatorskog dvojca Stipe Pletikose i Joška Jeličića, pa do Lovre Kalinića. Veterani Bijelih bili su većinom u bijelim košuljama ili majicama u znak podrške svom klubu. Na klupskim društvenim mrežama brojni su bivši igrači dali podršku svom nekadašnjem klubu. Nisu mogli doći jer su u svojim novim klubovima, no oglasili su se, podržali Bijele.

Stigao je i izbornik Zlatko Dalić, kojega za mjesec i nešto čeka utakmica reprezentacije u Splitu, s njim je bio Marijan Kustić, glavni HNS-ov operativac, a u blizini je bio i izbornik U-20 reprezentacije Ognjen Vukojević. Nešto niže smjestila se i Dinamova delegacija, predvođena predsjednicom Uprave Vlatkom Peras. Inače, Dalić je krenuo na stadion u kratkim hlačama, ali su ga na vrijeme upozorili da tako odjeven ne može u svečanu ložu. Izbornik je potom pričekao da mu donesu primjerene hlače, pa ipak stigao na početak utakmice.

Prije samoga početka pljesak na otvorenoj sceni dobio je voditelj Akademije Boro Primorac, koji je stigao u Poljud nakon duge karijere u Arsenalu. Vratio se doma i dobio čast predati dres s brojem jedan Franku Grgiću, svježem dvostrukom svjetskom juniorskom prvaku u plivanju. Nakon uručivanja dresa, obojica su otišla pred sjevernu tribinu, gdje su se pozdravili s Torcidom...

Maskiran i s majicom 'Ubi Srbina' vitlao bakljama

Nažalost, niti ovaj derbi nije mogao proći bez već tradicionalne bakljade Torcide, zbog koje je utakmica i nakratko prekinuta u drugom poluvremenu. Pritom je jedan lik sa sjevera, maskiranog lica, vitlao bakljama u majici na kojoj je pisalo 'Ubi Srbina'.

S obzirom da je Hajduk već dugogodišnji recidivist što se tiće plaćanja kazni zbog navijačkih nereda, aktualnom lideru hrvatskog prvenstva prijeti nova žestoka kazna, moguće je čaki novo igranje utakmica pred praznim tribinama... (Sportske novosti).

Linker
10. ožujak 2024 19:45