Ante Cizmic / CROPIX
DERBI 28. KOLA HNL-A

FOTO: NA POLJUDU PLJUŠTALA KIŠA, ALI NE I GOLOVI Hajduk i Osijek bez pobjednika u velikoj borbi za Europu

U derbiju 28. kola Prve HNL u Splitu su nogometaši Hajduka i Osijeka odigrali bez golova (0-0). Derbi kola protekao je u nervoznoj i vrlo rastrganoj igri, praktički bez izrazitih šansi. Hajduk je imao dominaciju, ali nije našao način kako probiti osječku obranu.
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 07. travanj 2019. 16:41

HAJDUK - OSIJEK 0:0

HAJDUK (4-3-1-2): Posavec - – Tudor, Ismajli, Svatok, Bradarić – Palaversa (od 60. Jradi), Nejašmić, Hamza – Delić (od 52. Sahiti) – Gyurcso (od 80. Ivanovski), Jairo. TRENER: Siniša Oreščanin.

OSIJEK (4-4-2): Malenica – Šutalo, Škorić , Gutieri, Lončar – Grgić (od 60. Boban), Pušić, Žaper, Talys (od 83. Šorša) – Marić (od 72. Abazaj), Kleinheisler. TRENER: Dino Skender.

Po bod svakome, ali Osječani na kraju ipak zadovoljniji. Hajduk bez Caktaša i Juranovića nije uspio pronaći ključ za osječku defanzivnu bravu. Borba za Europu se nastavlja, Hajduk je ostao na tri boda zaostatka od Osijeka, a poravnat je s Lokomotivom protiv koje igra u sljedećem kolu.

Drugu utakmicu zaredom Bijeli su ostali bez pogotka, kao i protiv Dinama prije pet dana nemoćni su bili u kreativnom i napadačkom segmentu. Sveukupno, ogled Hajduka i Osijeka donio je nogomet kojeg je tako precizno u najavi opisao Almir Turković rečenicom "dvoboj podjednakih suparnika neće biti utakmica za raju". I nije bila, što se dalo naslutiti već u prvom dijelu.

VIDEO: Jurica Radić

Malo se toga zanimljivog vidjelo u, kvalitetom izvedbe, skromnom prvom poluvremenu. Prvih 25 minuta proteklo je u sintagmi "početno ispitivanje snaga". Zna se što to znači, nadmetanje u sredini terena, bez konkretnih akcija i potrebe za intervencijom vratara. Hajduk s nešto više želje, ali ipak s mišlju kako je važno ne dopustiti kontraški bljesak Osijeka. Prvu pravu šansu imao je Gyurcso koji se u 28. minuti sjurio prema vratima Osijeka, šutirao s 12-13 metara iskosa, a Malenica je uspio zaustaviti njegov šut.

Ostao je dojam da je Gyurcsu bolji izbor bio asistencija nego šut, jer u sredini su natrčavala dva suigrača. Do tada smo ubilježili samo dvije situacije vrijedne spomena. U 9. minuti Kleinheisler je uklizao Palaversi na povratnu loptu Jaira i time otklonio opasnost pred vratima Osijeka, dok je u 25. minuti Jairo nespreman dočekao niz pogrešaka obrane Osijeka i gosti su se spasili većih neugodnosti.

VIDEO: Jurica Radić

Nakon pola sata igra se potpuno preselila na polovicu Osijeka, ali tvrd bedem postavio je Skender pred kaznenim prostorom. Zato je Hajduk u finišu prvog dijela fokus napada premjestio s lijeve strane na desnu gdje je Gyurcso zadavao velike probleme Lončaru. Triput je Mađar prošao po krilu, jednom pucao, zatim pokušao asistirati Jairu pa je presjekao Malenica i naposljetku u 40. minuti je nabacio Deliću čiji je udarac glavom otišao visoko preko vratiju.

U 43. minuti je Palaversa namjestio ljevicu, međutim njegov udarac s 14 metara iskosa završio je u stupu koji drži mrežu. Prebacivanje u brzinu više nije Hajduku donijelo promjenu rezultata do odmora, a Osječani su remijem ionako bili zadovoljni, jer Posavca su ostavili sasvim besposlenim.

Oreščanin je nakon 50 minuta osvježenje potražio u Sahitiju izvadivši iz igre nezamjetnog Delića. Ali, dok se Hajduk još preslagivao, Osijek je složio matnu situaciju. U 55. minuti odlični Kleinhasler pobjegao je po desnoj strani, na povratnoj vidio Grgića ispred kojeg je u petercu tijelom loptu u padu zaustavio Svatok. Potom je Oreščanin napravio uobičajenu izmjenu s Palaversom kojem je ovog puta ponudio 59 minuta.

Uveo je Jradija, a s druge strane Skender je napad osnažio iskusnim Bobanom za formaciju s tri ofanzivca. Unatoč izmjenama utakmica je sredinom drugog dijela ponovno utonula u sivilo izvedbe. Pogrešna dodavanja, puno prekršaja oko centra igrališta i rijetki ulasci u zadnju, napadačku trećinu. U 78. minuti je Pajač mogao Hamzi dodijeliti i drugi žuti karton zbog nesportskog ponašanja nakon što je Gambijac poslije prvog žutog iz revolta napucao loptu s mjesta prekršaja. Minutu kasnije Malenica je spašavao dalekim istrčavanjem ispred Gyurcsa. Do kraja je još Nejašmić pokušao iz gužve u sudačkoj nadoknadi, ali remi je za prikazano najrealniji.

Rezultati by SofaScore

HAJDUK - OSIJEK 0:0

HAJDUK: Posavec - Tudor, Ismajli, Svatok, Bradarić - Nejašmić, Palaversa, Hamza - Jairo, Gyurcso, Delić

OSIJEK: Malenica - Lončar, Tomelin, Kleinheisler, Žaper, Škorić - Pušić, Grgić, Šutalo - Marić, Talys Alves Pereira

----------------------------------------------

KRAJ UTAKMICE!

90' - Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

84' - Posljednja promjena u sastavu Osijeka. Izašao je Talys, a ušao je Tomislav Šorša.

80' - I posljednju zamjenu koristi Oreščanin. Izašao je Adam Gyurcso, a možda će džoker s klupe Mirko Ivanovski uspjeti donijeti nova tri boda Bijelima.

72' - Druga izmjena kod Osijeka. Ušao je Kristal Abazaj umjesto Mirka Marića.

69' - Prilika za Hajduk. Dugo je kružila lopta oko šesnaesterca Osječana, na kraju je Bradarić uputio udarac, a Malenica je loptu izbio u korner.

66' - Žuti karton dobio je Danijel Lončar zbog iznimno neopreznog starta na Tudora.

60' - Druga zamjena u momčadi Hajduka. Izašao je Ante Palaversa, a priliku dobiva Bassel Jradi, kako je i najavio pomoćni trener Goran Rosanda.

60' - Mijenja sada i Skender. Izlazi Alen Grgić, a zamijenit će ga Gabrijel Boban što može ukazati na napadačke ambicije Osječana.

- Službeni spiker objavio je da je na stadionu 7 862 gledatelja.

55' - Kakva prilika za Osijek! Kleinheisler je sjajno prošao po lijevoj strani i pobjegao Ismajliju, ušao je u šesnaesterac i poslao izvrsno dodavanje u peterac, a ondje je Grgić iza leđa Svatoku pucao po golu, no udarac je bio preslab i Posavec je uspio sačuvati mrežu Bijelih!

52' - Prva promjena u momčadi Hajduka. Ušao je albanski napadač Emir Sahiti umjesto Ivana Delića koji nije najbolje iskoristio svoju minutažu.

50' - Zaredali su se prekršaji na Poljudu, usporen je tempo igre i Oreščanin je vidno uznemiren na klupi Bijelih.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme na Poljudu. Nema promjena u sastavima.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Obje su momčadi vrlo oprezno ušle u susret, a onda su hajdukovci ubacili u višu brzinu i stvorili nekoliko izglednih prigoda. Malenica je u par navrata sjajno reagirao te sačuvao mrežu netaknutom, dok s druge strane Posavec i nije imao previše posla.

Pomoćni trener Hajduka Goran Rosanda na poluvremenu je izjavio:

"Očekivali smo ovakvu utakmicu, pokazali smo veću inicijativu, a oni zasad nisu pokazali ništa. Sve je prema očekivanjima, ali morat ćemo pokazati barem klasu više u fazi napada. Naravno da je Delić pomalo impresioniran, ali to nije čudno, pa ne može se lako zamijeniti najskupljeg klupskog igrača koji nosi momčad tijekom cijele sezone. U drugome dijelu napravit ćemo promjene u napadačkom segmentu, i to najvjerojatnije u kombinaciji s Ivanovskim i Jradijem."

45' - Neće biti sudačke nadoknade i sudac Pajač šalje igrače na odmor.

43' - Izvrsna šasna za Bijele! Palaversa se lijepo izvukao na poziciju za udarac, pucao je lijevom nogom s petnaestak metara, no udarac je prohujao malo pored lijeve vratnice!

39' - I opet prijete Bijeli! Gyurcso je poslao izvrstan centaršut u peterac, ali je Malenica i ovaj put brži od Delića!

37' - Prilika za Hajduk. Palaversa je pucao s dvadesetak metara iako je imao i boljih rješenja, a udarac je išao daleko na tribine.

31' - Ismajli je dobio prvi žuti karton na utakmici zbog prekršaja na Kleinheisleru i propustit će utakmicu u sljedećem kolu protiv Lokomotive.

28' - Sjajna prilika za Hajduk! Gyurcso je probio po desnoj strani i pucao s desetak metara iskosa, a Malenica izvrsno brani taj pokušaj!

24' - Prilika za Bijele. Bradarić je centrirao na drugu vratnicu, ondje ju je Gyurcso pokušao glavom dobaciti do Delića, ali je obrana Osijeka uspjela raščistiti tu situaciju.

VIDEO: Jurica Radić

20' - Vrlo su oprezno obje momčadi ušle u dvoboj. Nema većih prigoda ni na jednoj strani, a posjed lopte je 56 % - 44 % lagano u korist Osijeka.

13' - Uzvraćaju i gosti iz Osijeka. Pucao je Marić s vrha šesnaesterca, ali Posavec je bez poteškoća ukrotio taj udarac.

9' - Prigoda za Hajduk! Bradarić je poslužio Jaira na desnoj strani, Brazilac je produžio do šesnaesterca Osijeka pa poslao sjajnu povratnu loptu za Palaversu koji je bio blokiran, međutim ipak je uspio uputiti udarac koji je obranio Malenica.

VIDEO: Jurica Radić

5' - I dalje traje početno ispitivanje snaga, nijedna momčad ne preuzima veći rizik. Zasad bez većih uzbuđenja.

1' - Počela je utakmica na Poljudu!

----------------------------------------------

18.55: Igrači su istrčali na poljudski stadion. Glavni sudac je Igor Pajač iz Zeline. Atmosfera na Poljudu je sjajna i sve je spremno za derbi!

18.30: Trener Bijelih Siniša Oreščanin uoči utakmice: 'Čeka nas zahtjevna utakmica!'

18.00: Objavljeni su službeni sastavi. U momčadi Hajduka Oreščanin je odlučio dati šansu Ivanu Deliću od prve minute tako da će on preuzeti ulogu kartoniranog Mije Caktaša, a Svatok je dobio prednost ispred Španjolca Borje Lopeza.

Trener Osijeka Dino Skender izvest će pomlađenu postavu, u obrani će startati Mihael Žaper, a u napadu će od prve minute zaigrati 20-godišnji brazilski napadač Talys Alves Pereira Oliveira.

Linker
02. svibanj 2024 12:29