REUTERS/Robert Pratta / REUTERS
ZATO VOLIMO NOGOMET

FOTO: OVO SE ZAISTA DOGODILO! PORTUGAL JE U FINALU Ronaldo poslao Wales i prijatelja Balea kući

Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 06. srpanj 2016. 11:23

Cristiano Ronaldo probudio se iz golgeterske narkoze na vrijeme da zaključi velšku nogometnu bajku i ovjeri portugalsku ulaznicu za finale Eura 2016. Nakon 50 minuta izjednačene borbe, Ronaldo je košarkaškim odrazom nadskočio čuvara Chestera i glavom s pet metara zakucao ubačenu loptu pod gredu golmana Hennesseyja za 1-0, pogodak kojim je na vječnoj ljestvici Euro strijelaca dostigao Michela Platinija (9 golova). Tri minute kasnije Ronaldov je neprecizan udarac s 20 metara klizećim startom korigirao Nani i iz neposredne blizine ubacio loptu u mrežu za kraj priče. Gareth Bale i suigrači praktično su u tom trenutku pristali na kapitulaciju.

Na poluvremenu utakmice, pri rezultatu 0-0, svijet se uspaničio - ima li kraja portugalskom cinizmu? Bez prave volje za nadigravanjem, s Ronaldom i Nanijem na vlastitoj polovici u fazi obrane, momčad Fernanda Santosa činila se spremnom da i šestu utakmicu na turniru zaključi remijem u regularnih 90 minuta, pa da poslije pričeka priliku u produžecima ili u raspucavanju jedanaesteraca. Jedinu spomena vrijednu priliku propustio je Ronaldo u 44. minuti, kada se također zadržao u zraku pored Chestera, no loptu je tada glavom usmjerio povrh grede.

Velšani su bez "požutjelih" Ramseyja i Daviesa napadačku strategiju gradili na bjegovima Balea i bljeskovima Robsona-Kanua. Sporadično su oni zaista sijali paniku u portugalskoj obrani (bez ozlijeđenog Pepea), ali nisu znali realizirati prilike. Bale je sredinom poluvremena na centru zbrisao čuvarima i spustio se prema kaznenom prostoru prije nego što je loptu s 20 metara lansirao u naručje vratara Ruija Patricija. Robson-Kanu je kasnije zavrnuo upotrebljivu loptu s boka na glavu Kingu, no njegov opasan udarac amortizirao je pred golom požrtvovni stoper Fonte.

Onda su Portugalci početkom nastavka neočekivanim blickrigom uhvatili na spavanju dotad vrlo samouvjerenu velšku obranu, predvođenu skakačima Collinsom i Williamsom. Pogodak kojim je označen kraj Ronaldova posta demoralizirao je suparnika, a Nani je odmah potom dotukao grogirane igrače Chrisa Colemana. U nastavku utakmice Bale se sve češće povlačio u dubinu vlastita teritorija, pokušavajući konsolidirati momčad i organizirati napadačke akcije. U 76. minuti zamalo je uhvatio na spavanju golmana Patricija, ali dotad su Portugalci već trebali uvjerljivije voditi. Propuh u velškoj obrani gurao je u prilike Ronalda, Sanchesa i Danila, no oni su u završnici bili ili neprecizni ili je njihove pokušaje krotio golman Hennessey...

Linker
27. travanj 2024 11:41