Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
DERBI ZA PAMĆENJE

FOTO: SLIKE S POLJUDA JE TEŠKO ZABORAVITI Torcidina fantastična koreografija, pjesma Bad Blue Boysa, 31.751 gledatelj na nogama, suze Karla Letice...

Piše: Davor BurazinObjavljeno: 23. travanj 2018. 13:52

Igrači Dinama potrčali su jedni drugima u zagrljaj, oko tisuću Bad Blue Boysa slavilo je novu titulu prvaka na južnom sektoru, a sa Sjevera je odjekivala pjesma Torcide. Fantastičan dekor na Poljudu, čak 31.751 gledatelja, što je za hrvatske prilike abnormalno, na nogama je dočekalo kraj utakmice. Sjever se tresao, Torcida nije prestajala pjevati, tužni nogometaši Hajduka (Letica je u suzama otišao u svlačionicu) su im zahvaljivali na fascinantnoj podršci, momci u modrim dresovima pljeskom su uzvraćali svojim navijačima.

Rani krkljanac

Hajduku se ukazala mala prilika postati prvakom i njegovi navijači su je bespogovorno prihvatili. Htjeli su pobjedu, nakrcali su stadion kupivši sve ulaznice na raspolaganju. Split je od ranog jutra odzvanjao od navijačkih pjesama, atmosfera se pumpala u svim dijelovima grada, uokolo stadiona nastao je krkljanac već tri sata prije početka. Policija je djelovala preventivno, ali kaos na prometnicama se nije mogao izbjeći, jer baš svatko želi parkirati što bliže stadionu.

Torcida je, pak, pozvala svoje članove da dođu ranije na stadion kako bi se na vrijeme pripremili za najzahtjevniju koreografiju ikada. Svi su na sjevernom dijelu imali svoj karton u četiri boje (narančasta, žuta, plava i siva) i nakon nekoliko minuta - doduše, prilično nejasno - ukazalo se “Živimo za Hajduk”. Ispod njih na ogradi izvješena je stalna postava transparenata “Živimo Hajduk”, “Sloboda navijačima” i “Hajduk živi vječno”.

I Bad Blue Boysi su imali svoje transparente, a ono što valja istaknuti obje su se navijačke skupine zahvalile Milki Zadro, ženi koja je u obrani Vukovara ostala bez najdragocjenijeg, svoje obitelji.

Zanimljivo, u još jednom su suprotstavljene strane bile ujedinjene. U osudi onoga tko nije bio na utakmici. Torcida se na svoj način sprdala s Dinamom, ispisala je transparent kao mali oglas o prodaji kluba, dok su BBB istaknuli da je njihova “svetinja” najoštećeniji klub u Hrvatskoj, s najmanje 300 milijuna kuna u džepovima familije.

Kakva bi to bila utakmica na Poljudu, a da je prošla bez bakljade. Na Sjeveru su upaljene u 60. minuti kad je Dinamo drugi put poveo. Šteta je što su opet letjele preko ograde prema terenu. Jedna se odbila od tartana i još upaljena pogodila u leđa kamermana.

Navijački vokalni obračun trajao je i nakon utakmice. Bad Blue Boysi su, naravno, ostali posljednji na stadionu, a i nekih stotinjak torcidaša ostalo je sjediti i dovikivati se. Uglavnom, moglo bi se zaključiti da je sve prošlo bez osobitih incidenata. Bila je ovo s navijačke strane lijepa slika najvećeg hrvatskog derbija.

Linker
02. svibanj 2024 04:08