S lijeva na desno: Ana Šarić Karamarko, Ante Čačić, supruga Dubravka i sin Marko Smolek, Mario Stanić, Milan Bandić
 Ronald Goršić / Hanza Media
ODLAZAK VELIKANA

FOTO: TUŽNI ISPRAĆAJ LEGENDE NK ZAGREBA Uz ožalošćenu obitelj od Željka Smoleka oprostili se Čačić, Stanić, bivši suigrači...

Piše: Jutarnji.hrObjavljeno: 09. rujan 2016. 19:41

Prije četiri dana iznenadno je preminuo bivši istaknuti nogometaš NK Zagreba Željko Smolek. Smolek je imao 64 godine, a umro je u zadarskoj bolnici nakon zdravstvenih komplikacija koje su nastale zbog uboda ose.

Iako je odmah prebačen u bolnicu, legendarni Koka je preminuo nakon cjelonoćne borbe liječnika za njegov život. Danas je na Krematoriju bio posljednji ispraćaj Željka Smoleka, a na koji su došli mnogi građani i navijači NK Zagreba, kao i istaknute osobe iz javnog života.

Željko Smolek rođen je 1953. godine u Zagrebu, a nogometnu karijeru započeo je u NK Kemičaru za koji je igrao od 1967. do 1969. Za NK Zagreb je od 1969. do 1984. odigrao 670 utakmica, a nakon toga ostao je u klubu kao trener i nogometni dužnosnik do odlaska u mirovinu.

Smolek je bio član talentirane generacije NK Zagreba koja je 19. srpnja 1973. u Maksimiru pred više od 64.000 gledatelja u kvalifikacijskoj utakmici za odlazak u Prvu ligu igrala neriješeno s Osijekom 2-2 da bi nakon izvođenja jedanaesteraca izborila plasman u prvu jugoslavensku ligu. Taj uspjeh ostvarili su Horvat, Gašparini, Tucak, Antolić, Ivanišević, Lipovac, Markulin, Čopor, Močibob, Rukljač i Smolek.

"Smolek je bio profinjeni, izuzetno brz tehničar, imao je nezadrživ dribling i odličan centaršut. Bio je prototip modernog krila s kojim sam u momčadi NK Zagreba proveo nezaboravnih osam godina, a nakon završetka karijere ostali smo prijatelji", kazao je Čop naglašavajući da je poslije smrti desnog krila Bože Bakote "njegov" NK Zagreb sada izgubio i lijevo krilo Željka Smoleka.

Linker
27. travanj 2024 03:02